Мултиплексите убиват малките кина като "Влайкова"

Проблемът е навсякъде в Европа
3 яну 2020 14:24, Нели Христова
14
Мултиплексите убиват малките кина като "Влайкова"
Снимка: БГНЕС

Кино "Влайкова“ се бори за оцеляването си и се надява на помощта на верните си зрители. Но според Петър Стойнов, председател на фондация "Софийски дискусионен форум“, и общината би мога да съдейства за съхраняването на културното средище. По думите му, кампанията е много специфична, тъй като завещанието на Влайкова гласи, че киното трябва да остане кино, поне в следващите 100 години.

Още по темата

Но малкото кино "Влайкова" не е единственото в България, а и в света, което е изправено пред проблем. Всички квартални кина са подложени на сериозен натиск от големите мултиплекси.

"Малките кина в Европа също изпитват такива трудности, тъй като си позволяват лукса да показват хубави документални филми, не комерсиално кино, което води и до по-малко приходи", обяснява Петър Стойнов пред БНР.

Малките кина в Париж удържат на този голям натиск, но това се случва с много атрактивна програма. "Там хората експонират малки, нови, съвсем непознати автори. Опитват се да дават документално кино. И това е сложен процес“, поясни той.

За Стойнов, малките квартални кина са бижута, на фона на огромните мултиплекси в моловете.

"След 2000-а година вероломно беше унищожена групата на кино-театрите в София", казва той и изразява разочарованието си от превръщането на старите кина от миналото в супермаркети и комерсиални търговски центрове, което според него е "загуба за културата".

"Аз лично се чувствам много по-добре на кино когато отида в кварталното кино. За мен кино "Влайкова“ е точно такова, тъй като аз съм отраснал в тази махала, като малък, 4-5 клас гледах за първи път "Ромео и Жулиета“ там“, разказва Стойнов.

Алтернативните пространства за изкуство в Париж носят белега на гражданската енергия за поддържане на друг тип култура, друг вкус и друго качество, смята художничката Савина Топурска, която живее в Париж.

"Не само в кината, но и в малки галерии, където млади автори, непознати, могат да излагат своето изкуство. Историята с кината е доста интересна. Една от страните, в които се заражда киноиндустрията, е Франция и то им е включено в културата – да поддържат този дух.“

Петър Стойнов даде пример с малък парижки киносалон, в който бил показан български филм, описващ съвременни проблеми от най-новата ни история. "И никой не стана преди да изтекат надписите на филма, никой не си позволи да напусне салона, преди да завърши дискусията. Просто самите хора имат отношение към този жанр на изкуството“, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
ike преди 4 години
То тази простотия с пуканките и колите я въведоха именно мултиплексите.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо се пишат глупости? G8 синема си има клиентите на независмото кино. Филмотечното кино също. За някой прожекции няма билети! Слага си табела"културтрегер" и ние сме длъжни да хукнем да ми плащаме или спонсорираме?! Без раздвижи д-то или да има талант!
9
3
 
4
 
! Отговори
Зеленоок... преди 4 години
Нека го направят музей на киното... Напълно съм съгласен за пияните културни хора - от 9-10ч са готови.... Хората които се занимават с "култура" трябва да създават, а не да искат и да живеят като бохеми....
8
8
 
4
 
! Отговори
Така го разбрах преди 4 години
Соpocoиди реват за субсидии.
7
2
 
14
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Кино "Влайкова",едно от кварталните кина,другото беше "Изток, а вече по-късно "Сердика",Дим.Благоев,Ц.Церковски,Левски.В "Влайкова" ходихме като малки с трамвая до стъклената спирка,а след прожекцията можеше и сладолед да хапнем.Тази статия ме върна като с машина на времето в детските години.Помня го още с дървените скърцащи столове,след това го ремонтираха,а на ъгъла до него имаше и закусвалня по,сега е превърната в някакви малки магазинчета.
6
5
 
6
 
! Отговори
the Ghost преди 4 години
Само като прочетох "...фондация "Софийски дискусионен форум, другото се отказах да го чета.
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма загуба е също така отиването в историята на грамофонните плочи, телефоните с шайба и парните локомотиви... Специално "Влайкова" им вади очите, защото е на много баровско място и им пречи да бутнат сградата и да изкарат някой милион от апартаменти. Затова е цялата кампания.
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жал ми е за чичото, ама това е положението - викат му прогрес. Заради прогреса аз примерно не съм стъпвал в кино или мултиплекс от десет години, не понасям някой да ми рупа пуканки и сърба кола докато гледам филм.
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На нас Мутрите не ни требе култура на нас културата е у буалките и апартментчета сас асИнсИорчета. При каскето от правец имаше култура оти немаше друго.
2
2
 
31
 
! Отговори
Хапчетата бързо преди 4 години
Всяко нещо времето си и компютърните клубове изчезнаха и видеотеките и тн.
1
5
 
17
 
! Отговори
УАхахаха преди 4 години
Кино "Влайкова" бързо да се преобразува на ретро кръчма с редовни участия на Радо Шишарката, Валдес, Анелия, Преслава, Кондю и Сашка Васева и ще се пука по шевовете! Култура на макс!!!!!

Спонсорирани публикации