Рецептата DNES: Масленките на баба

За лежерния следобед
5 яну 2020 16:06, Иванка Гъркова
10
Рецептата DNES: Масленките на баба
Pixabay

Спомняте ли си какви сладки и курабийки ни правеха нашите майки и баби, когато бяхме малки? Едно време нямаше такова разнообразие от готови десерти и в много къщи ухаеше на прясно изпечени тестени изделия през уикенда. 

 
Домашно приготвените масленки, които присъстваха на масите ни за всеки рожден ден или друг празничен повод, се топяха в устата и изчезваха бързо, защото бяха невероятно вкусни. Именно за тях е днешната ни рецепта, предоставена ни от готвача Иван Савов. Изпечете си ги в някой от почивните дни, за си подсладите кафето или чая. 
 
Необходими продукти: 
 
- 250 грама свинска мас; 
- 200 грама пудра захар и още малко за овалване; 
- 350 грама брашно; 
- 1 яйце; 
- 2 пакетчета ванилия. 
 
Начин на приготвяне: 
 
Загрявате леко маста,която може да си купите от по-големите хранителни магазини. Изипвате я в подходящ съд за правене на тесто и към нея добавяте яйцето и пудрата захар. После по малко сиповате от брашното и бъркате с миксер или лъжица. 
 
Става меко тесто, от което оформяте малки топчици. Нареждате ги в намаслена тава и печете на 180 градуса за около 15-20 минути (зависи от фурната). 
 
След като са готови и изстинат, овалвате всяко топче в пудра захар. 
 
Още вкусни и лесни рецепти четете в Tialoto.bg 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
7
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 4 години
тази рецепта не е удобрена от Брюксел и съответно трябва да бъде забранена!
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масленките на баба за потентността на дедо
5
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някога имаше такива сладкарници с масленки,баклава,тригуни,японки(софиянци ги наричат толумбички), охлюви(тестени) с орехи, еклери, пасти и различни други вкуснотии без химикали в големи тави ги зареждаха в сладкарниците.А какви рогчета,кифли,тутманици,витошки,банички,милинки и др. правеха,ехееей! Сега няма такова качество.
4
1
 
15
 
! Отговори
пурички-локумки преди 4 години
Стара българска рецепта1ч. чаша разтопена свинска мас1 ч.чаша бяло вино3-4 пълни с.лъж.пудра захар1 ванилиябрашно за замесване на не твърдо тесто(малко повече от 4 ч.ч.)От изброените продукти замесете нормално-нелепнещо тесто.Разточете по-тънък лист и нарежете на квадрати.Във всеки квадрат поставете по дълго парченце локум и завийте на пуричка(или локум с малко счукани орехи).Подредете ги в намазнена тава и печете на 180 гр.до зачервяване.След кати изстинат се поръсват с пудра захар
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодаря, за толкова време една смислена и добре написана статия. Поздрави !Все така занапред!
2
2
 
9
 
! Отговори
Вариант преди 4 години
Когато топчиците са готови и се сложат в тавата за печене, взема се напръстник, потапя се в прах какао и с него се прави кръгче върху масленката. Има и друг вариант - към една част от тестото се прибавя какао на прах, след това двете части тесто се разточват на дебели кори, поставят се една върху друга и се завиват на руло. Реже се рулото с дебелина 1 см и тогава плоските курабийки се изпичат. Става красиво.
1
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масленките на баба няма да станат същите изпробвал съм ги. Нито брашното е същото нито продуктите са истински. На баба масленките се топеха в устата. Пробвайте рецептата и ще се уверите че ментето е пълно. Ако купите брашното от Македония и продуктите ще видите каква огромна разлика е. В това се уверих.