Покрекло, половка по селски... С какви гозби сядат на масата в Северозапада?

Авторът на "Гозби у Северозапада" готви в Германия
Обновена: 31 дек 2019 18:07 | 31 дек 2019 18:00, Иванка Гъркова
20
Покрекло, половка по селски... С какви гозби сядат на масата в Северозапада?
Личен архив

 Яли ли сте еце на рътия? А знаете ли какво е покрекло? Може би само сте чували колко вкусна е пилешката саламура, но опитвали ли сте половка по селски? Е, ако до небцето ви не е достигало нито едно от тези традиционни ястия, задължително трябва да посетите някое заведение в Северозапада. Това, което ги обединява е един монтанчанин, който събира рецептите за приготвянето им, за да прослави онова, с което се хранят по неговия край. 

 
Какво има в чинията ти по празниците?
 
Гньетани чушки с боб, домашната питка, сладък ошав и тиквеник. На другия ден свинско месо, кисело зеле и не на последно място - хубави вино и ракия. С тези вкусотии семейството на Иван празнува Бъдни вечер и Коледа в село Мокреш, Монтанско. Неговата маса обаче е твърде различна – не само защото е на хиляди километри от тях, не заради това, че не може да си сготви, а поради простата причина, че е на работа – в един от най-големите увеселителни паркове в Германия. 
 
Минавайки през кухните на големи заведения в САЩ, Испания, Италия, Исландия, Великобритания, в момента Савов е част от екипа на индийски ресторант. Вместо да приготвя любимите гозби на своите баби Вергина и Вацка, той готви предимно ястия като пакора, палак панеер, самоза  и други. Докато издава поръчките за Нова година, може би ще похапне пиле с тандори сос и манго ласи, а гньетени чушки ще си направи по-късно.
 
От „Съпромат“ до готварската престилка
 
Иван завършва Технически университет София, но  инженерната професия така и не успява да го привлече. По думите му, по негово време имало глад за инженери, а сега по-скоро се намират доста гладни инженери. 
 
„Светът гладува, Грета едвам сколасва горката. А някой трябва да го храни, засега сме милиард индийци и аз... Шегувам се“, казва готвачът по призвание. Висшата математика така и не му помага в живота, затова се преориентира:
 
„Ще ме прощава доц. Пешева от ТУ. Иначе след една бригада в САЩ където пържех яйчица, реших да захвърля учебниците по „Съпромат“ и да правя това което ме прави щастлив“. 
 
Савов си спомня, че все пак се интересувал от готвене още като дете, но първите му опити не завършили добре: 
 
„На 6-7 години исках да си направя класика - „яйце на хартия“ или както му казваме у Мокреш - „еце на рътия". Почти не запалих къщата на село, баба ми ме нашляпа и добре, че нямаше норвежци, че животът ми щеше да се развие по друг начин“, смее се той. 
 
"Гозбите у Северозапада" 
 
На един свой рожден ден той получава готварска книга – от неговия френски заместник- главен готвач Юен. Разглеждайки различни рецепти от провинция Бретан, се сеща за своето родно място и решава да напише книга.
 
Кои са най-популярните гозби от Северозапада, четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Тошко преди 3 години
Батков президент!
17
0
 
0
 
! Отговори
Васко преди 3 години
Ей върни ми парите
16
0
 
0
 
! Отговори
До предният преди 3 години
А ти смени ли портретите ?Или не си слагал на Тръмп въобще ?На Обама ли държеше ?Или на Байдън , все пак му беше вице ?
15
0
 
0
 
! Отговори
Добри преди 3 години
Яко!
14
0
 
0
 
! Отговори
Васко от Лом преди 3 години
Половка такова животно, Нема! Пловка се казва
13
0
 
0
 
! Отговори
Министър Дянков преди 4 години
А едно време само постна пица ядохме у Вълчедръм
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казва се покръкло щото баба ти покръква рикийка докато се готви.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Покрекло не е ли спържа - демек манджа от черва?
10
1
 
4
 
! Отговори
един от северозапада преди 4 години
Покрекло майка ми го правеше някога задушено птиче месо беше вкусно но отнемаше време да бъде сготвено.Пържен боб по врачански също е вкусен а като малък много обичах печено яйце на хартия поставям на печката яйцето на хартия и малко сол и ми харесваше не знам по другите крайща на България дали го правят.
9
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 4 години
До Анонимен 2Баси жалкия гражданин си. Маай си там градските *** и кво бръмчиш, кат не та натискат.
8
0
 
5
 
! Отговори
11 преди 4 години
Така и не се разбра какво е покрекло, баси простотията.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следващата новина ще е какво пият в северозапада.
6
3
 
4
 
! Отговори
2 до Радж Капур преди 4 години
Освен жълъди рупам пъщерняк и коприва. Така не отделям газове и не затоплям планетата.
5
0
 
8
 
! Отговори
Ъхъ... преди 4 години
"С какви гозби сядат на масата в Северозапада?"Е, как с какви?С ракия, рИкия, ичкия, скоросмъртница и други подобни!!!
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз патицата я знам "пловка", ама по други села може и "половка" да е, дет викате. А какво значение има колко е северозападнал регионът, като манджите са вкусни? В Дубай да не би да готвят по-вкусно?
3
5
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Понеже ми изтрихте предния коментар, ще перифразирам...Мене ме интересува, защото е моята Родина и мой съграждани, приятели и близки живеят там. Нека всики в Бълария, да могат да си позволят да задоволят най-основните битови потребности, като храна и подслон. А за теб точно имам специално ядене, за което всички в моята Родина се досещат какво е точно, освен, че може да се нахраниш с него, можеш да се хванеш и може да седнеш на него
2
14
 
6
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Защо си е губил 5 г. времето този селянин в София?
1
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо решихте че някой го интересува какво ядът провинциалистите в най-западналата част на Европа?!Това ли са ви "новините"?!Жалки сте.

Спонсорирани публикации