Крадците наводнили цялата сграда на митницата в Благоевград

Откраднати са около 230 хил. лв. във валута и близо 20 кг украшения
Обновена: 19 яну 2020 16:38 | 19 яну 2020 15:47, Анисия Иванова
78

Крадците, извършили крупен обир на митницата в Благоевград, са пуснали всички чешми да текат, запушили са сифоните и в продължение на 10 часа водата е проникнала навсякъде и е разрушила кабинетите в митницата.

Четири пъти СОТ-ът е подавал сигнал за аларма, но пристигналите на място охранители не намирали нередности и се връщали, съобщи районният прокурор Борислав Ковачки на специален брифинг.

"Всички етажи бяха подгизнали от вода, което затрудни извършването на процесуалното действие – оглед на местопрестъплението“, каза още прокурор Ковачки.

Вчера неизвестни обраха митницата в Благоевград. Откраднати са всички веществени доказателства, иззети в последните десет години от всички митници от Югозападна България. Обирът е извършен изключително професионално, най-вероятно е ползвана вътрешна информация за съхраняваните веществени доказателства по дела, които се точат с години.

Още по темата

Засега е сигурно, че крадците са влезли през аварийния противопожарен изход и са имали достатъчно време да разбият няколко каси в помещението, съобщи "Фокус".

За 2 часа трима души са задигнали около 230 хил. лв. и 20 кг накити от Митническо бюро – Благоевград, след което наводняват административната му сграда.

Хронологията при извършването на обира показва, че първото проникване в Митницата е станало в 23.35 часа на 17 януари. В хода на престъплението е използван ъглошлайф, с който са срязани общо три броя каси. Обирът е продължил около 2 часа.

"По сигналите от СОТ установихме и кога е било първото проникване в Митническо бюро – Благоевград. Предмет на разследване е защо физическата охрана, която е била на място, не е реагирала. Това, което установихме е, че са подадени сигнали до СОТ, които са били отработени, но се е връщала информация, че няма нарушение и така четири пъти“, обясни прокурор Ковачки.

По време на обира, крадците, които се предполага, че са били трима души, задигат около 230 хил. лв. под формата на валута – евро, драхми, кувейтски долари и така нататък. Имало е и фалшива валута, чиято стойност е около 10 хил. долара. От Митническо бюро – Благоевград са откраднати и 20 кг накити, по-голяма част от които са изработени от легирана стомана, наподобяваща сребро. Според прокурор Ковачки най-вероятно крадците са си мислили, че украшенията са от благородни метали. Откраднатите пари и бижута са били веществени доказателства, но не по досъдебни, а по административно – наказателни производства.

Кражбата от Митническо бюро – Югозапад е установена в 08.30 часа на 18 януари. Това е станало при извършване на сутрешния обход от служителите, които застъпват на смяна. Същите са видели, че има разхвърляни накити по двора.

"Не са откраднати ценни документи на Митницата, единствено са взети пари на значителна стойност и метални украшения, които най-вероятно са смятали, че са от благороден метал“, уточни прокурор Ковачки.

Досъдебното производство по случая започва с оглед на местопроизшествие, продължил от 15.30 до 23.00 часа на 18 януари. Иззети са записи от видео камери, разпитани са свидетели, както и двамата охранители, които са били на работа в нощта на 17 срещу 18 януари, и които са върнали информация по четирите сигнала на СОТ, според която не е имало проблем на мястото.

От своя страна началникът на Първо районно управление – Благоевград Петър Зашев каза, че тепърва ще се уточнява дали в обира на Митническо бюро – Благоевград е участвал бивш митничар. "Има версия, по която се работи активно, подчерта Зашев.

Складовете на вътрешната митница се охраняват от охранителни фирми на бивши полицаи. При прескачането на оградата между митницата и бившия вече Домостроителен комбинат обирджиите разпилели част от откраднатото.

Започнато е досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
28
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ИЗМИШЛЬОТИНИ, ИЗМИШЛЬОТИНИ, ИЗМИШЛЬОТИНИ!!!!НАПЪЛНО ВЪТРЕШНА РАБОТА!!!!А КАСИТЕ СЕ СЪХРАНЯВАЛИ ЗАД ДЪРВЕНА ВРАТА КОЯТО ОТВОРИЛИ С ЕДИН РИТНИК :D
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как старци охранители да свършат работа..те са в всички фирми известни или не,така е в действащи военни поделение които с пълни не с пари а с оръжия.старци и старци,много младежи има но не ги назначават,а старците на някои пенсиите им достигат на 1000 лв.и заплатка правете сметка,ква работа да вършат! :)
44
1
 
13
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Тази митница сигурно не е работила от една седмица.
43
1
 
19
 
! Отговори
iii преди 4 години
Защо ли не ни искат в Шенген?
42
0
 
19
 
! Отговори
men преди 4 години
украшенията и паричките са нищо в голямата шема, вероятно ще си ги делнат физическите извършители. защо са заляли всичко с вода и са унищожили доказателствата. в доказателствата е ключът за палатката. до кога ще търпим?
41
1
 
16
 
! Отговори
Перко преди 4 години
Това че е имало фалшива валута сигурно е пищов към апашите. Да си я проверят преди да почнат да харчат. Уникални органи, уникални изявления и още по-уникални журналистически преразкази
40
1
 
13
 
! Отговори
men преди 4 години
порко ще си обира крушите скоро пак. този път за последно. сега навсякъде унищожават доказателсва за пристъпления му и тези на организираната му престъпна група (ОПГ) Герб. остава зад себе си природно и човешко сметище. държавата е официално вече умряла. лека и пръст. да идват по скоро новите собственици а българите да им дадат убежище в германистан.
39
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СОТ винаги се обаждат и тъсят съдействие от собственик или отговорник на обекта за да им бъде отворен и да бъде извършен оглед . Явно човекът който е отговарял е решил да не се разкарва до обекта .
38
0
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
На "разследващите" да им върви по вода :)
37
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Два часа обират и никой не влиза вътре да видят кой е обиржията. Защо е тази СОТ четири пъти свирила никой не и обърнал внимание. Дошли видяли я че св..ирка и дотам. Егати охранителите . След като свири значи има нещо гнило. Влизаш за да разбереш. Или не са имали ключ за входа а само за портала.
36
0
 
20
 
! Отговори
55555 преди 4 години
Мокрите бандити!!!Гледали са много филма Сам в къщи.
35
2
 
5
 
! Отговори
Пишман тарикат преди 4 години
Да откраднеш част от краденото на крадците според мен не трябва да се смята за кражба.
34
0
 
26
 
! Отговори
Най-главния прокурор преди 4 години
След двугодишно разследване, ние установихме че реално е нямало обир в митницата. Взетите украшения са били фалшиви, а валутата също така е била фалшива. Така откраднатото като стройност е под 400 лева, и следователно е маловажна. Имало и наводняване на сградата, но за това е виновна ВИК, която е пуснала водата в сградата. Постановено е да си прегледат тръбите и да доставят три рула тоалетна хартия на митницата. Нощната охрана ще бъде наградена за смелите им действия при събиране на уликите.
33
0
 
29
 
! Отговори
Уили преди 4 години
Естествено,това си е вътрешен обир за прикриване на вътрешни кражби от касите.
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Мокрите бандити" от "Сам вкъщи"....
31
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ега ти обира, продължил два часа. Те инвентаризация ли са правили.
30
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основната версия, по която трябва да работи полицията е, че българската държава се управлява от ***
29
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сотаджиите идвали четири пъти и алармите в митниците са пищели, а от горните етажи се е леела вода и се чувал флекс, ама те решили че всичко в реда на нещата.
28
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работят ли по версията, че в касата въобще не е имало пари, а взлома е бил необходим само за да се оправдае липсата им. Дори касите може да са били срязани в флекс още през деня. През нощта е било необходимо само да минат през прозореца, да имитират безредието и да наводнят митницата. Това е доста по-безшумно, отколкото да режат с флекс касите. Някак си не си представям в тиха нощ някой да реже с флекс и да не го чуят.
27
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Да знаете, това мокрите бандити!

Спонсорирани публикации