20 г. затвор за непълнолетни убийци? Санкциите непроменени от 70-те

Адв. Димитър Марковски се обяви "за" по-строги наказания за тежки престъпления
Обновена: 21 яну 2020 09:29 | 21 яну 2020 09:28, Боряна Павлова
46

4832 гледания   |  Още видео
За тежки престъпления, извършени от непълнолетни, да има наказания като за възрастни. Такива промени ще бъдат направени по спешност в Наказателния кодекс след бруталното убийство на 18-годишната Андреа от с. Галиче.

Самопризнания за убийството направи 17-годишният Аксел, който по сега действащото законодателство може да получи до 12 г. зад решетките.

Още по темата

Адв. Димитър Марковски, който защитава интересите на семейството на убитата Андреа, посочи в "България сутрин", че няма да бъде ревизирана цялата глава от Наказателния кодекс. По думите му идеята е свързана с отмяна на горната граница за определяне на максималното наказание за умишлени убийства, извършени от непълнолетни лица.

"Абсолютно съгласен съм и съм "за" такава промяна. От 70-те години определените санкции не са променяни в Наказателния кодекс. Обществените отношения са променени, децата вече бързо съзряват", коментира адв. Марковски.

Той обясни, че всеки експерт психиатър събеседва с лицето и дава крайно заключение дали обвиняемият е съзрял, както и какви са били подбудите за самото престъпление.

Според него не е редно горната граница на наказание за пълнолетните да е равна на тази за непълнолетните, тъй като става дума за недоизградени характери, с които може да се работи по-продължително време.

"Тази горна граница от 30 години ми се струва доста висока за непълнолетните. Смятам, че 20 години горна граница е разумна и балансирана като наказание", заяви юристът пред Bulgaria ON AIR.

Адв. Марковски е на мнение, че високата санкция е добра мярка за предотвратяване на тежките престъпления.

"Проблемът с наркотиците е много сериозен и е голям бич сред младите хора. Тези ужасяващи престъпления, в тяхната основа са тези болестни състояния, свързани с употребата на наркотични вещества. Те променят характера на младия човек. Наркоманията не е причина едно наказание да бъде смекчено. Напротив - неговата обществена опасност е още по-висока", разясни той.

Адв. Марковски подчерта, че местата за лишаване от свобода в България са в много тежко състояние. По думите му те са място на ужаса.

"Специализираният затвор за непълнолетни се намира в Бойчиновци. Това е едно ужасно място, а от тези условия страда и самата администрация на затвора. Там трудно може да се постигне този превъзпитателен ефект, който е заложен в законодателството", настоя той.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само безбожни неморални управляващи не познаващи човешката природа могат да действат импулсивно и променят закони заради изолиран единичен случай на убийство от непълнолетен,т.к.никакво наказание не може да промени човешкия покварен характер и колкото по-дълго е наказанието,по-малка е вероятността за положителна промяна.И вместо да разрушават бг семейства като в Норвегия като ги дават на чужди платени хора-ислямски,терористи,педофили,хомосексулаити трябва да запазят семейства чрез християнство.
40
0
 
2
 
! Отговори
така е в България преди 2 месеца
трябва законите да са както във америка !!!! няма значение на колко години е !!!! с леки присъди не се спират престъпления !!!!
39
0
 
3
 
! Отговори
Американец преди 2 месеца
До Соломон Паси

Всеки щат е различен. Не се обаждай без да си компетентен. Бронкс не е като си гледал по филмите от преди 30-40 години.
38
0
 
4
 
! Отговори
pbdan преди 2 месеца
До ЕРИК
Именно! По-ранното съзряване на този етнос да смъкне границата на пълнолетие на 14г. (примерно) за тях и да се счита за етническа особеност и традиция. Един вид положителна дискриминация.


а особености и традиции. Един вид положителна дискриминация.
37
3
 
1
 
! Отговори
Коурнелля Нинова преди 2 месеца
Наше момче хлекторат не е редно да се дават тежки присъди на такива.Сина ми работи в Банка Голдман Сащ и получава милиони.Аз съм против наш електорат да се съди с тежки присъди нас Русия ни плащаше и сега плаща за да има геноцид с/у Българите.Със Станишев винаги сме работили за безаконие и малки присъди с/у Ц българоубийци.Гоце ни научи така ,че се просперира с помилвания Прехвърлила съм сметките си в САЩ.Скоро ще обявят ЧугуноСтолпиноварепублика .Наше дело все пак 45г ги размножихме...........
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По БНР казаха, че имало около 700 непълнолетни, осъдени за тежки престъпления! 700!!Че това си е една войска башибозук!
35
0
 
6
 
! Отговори
.!. преди 2 месеца
Бре море! Че то сега за ИЗНАСИЛВАНЕ ПОСЛЕДВАЛО С ЖЕСТОТО УБИЙЙСТВО С БРАДВА СЕ ДАВАТ 9 г на ПЪВА ИНСТАЦИЯ НО СЛЕД ТОВА СЕ НАМАЛЯВА НА 5 при това УСЛОВНО!!! КОГА ЩЕ ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ БРЕ!!!??? КОГА??? МАМИИ.ТАВИ БРЕ ЕЙ!!!!
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе адвокатина чуели се кви ги дъвчи. Ами като в Бойчиновци е ужас плащай му петзвезден хотел у софето. То ако беше убаво у затворо сите щехме да искаме да сме там. У затворо требе да ти е гадно че като си излежиш присъдата и излезнеш никога да не искаш отново да влезнеш. Затвора нее Хотел затвора е място където никой не иска да влиза. По бай Тошово време в Бойчиновци влизаха само кокошкари никога деца не са съдени за изнасилване и убииства. А сега си макята ева у стата. Да ви ева демоникрацията
33
4
 
10
 
! Отговори
Чукундур преди 2 месеца
Чета глупости.Закани,хващане на брадви и други.Абе я се вижте,че за нищо не ставате.Тоя народ ,ако ставаше за нещо,тая държавица,нямаше да я сравняват с турска тоалетна.Българи сте,робско племе.Всяко чудо за три дни.Ще го осъдят,после вниманието ви ще бъде насочено другаде,докато,друг убие някой друг та да ви даде пак повод да плюете.И то те така....
32
0
 
26
 
! Отговори
ЕРИК преди 2 месеца
А за раждат на 10-11 години са зрели?И законова мярка не ги засяга,защото това е етническа особеност
31
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ЕРИК
Предполага се,че го прави именно защото е незрял!
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Желая всичко най лошо наролерастите и техните поколения
29
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В цял Свят и във всички правни системи е заложен принципът за намалени наказания спрямо непълнолетните,именно заради недостатъчно развитите им психически и физически качества!
Така че подобни безумно шантави идеи идват или от откровени *** или от тотално неграмотни калинки,които вчера се изказаха,че щели да преценяват дали непълнолетния разсъждавал,като възрастен? Ами той по подразбиране си е такъв,какво ще гледате!
28
1
 
22
 
! Отговори
ЕРИК преди 2 месеца
"Според него не е редно горната граница на наказание за пълнолетните да е равна на тази за непълнолетните, тъй като става дума за недоизградени характери,"А да убива и изнасилва,дали е съзрял
27
1
 
26
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Стига със снизходителност към извършители на тежки престъпления, независимо, на колко години са. Убиват съзнателно, ама са в "крехка" възраст, дайте да им дадем шанс, в затвора е гадно, не могат дълго да лежат - така се получава. И присъдите са неадекватни, тия излизат за нула време, често повтарят, а това е гавра с жертвите. Превенция е в ръцете на родителите и институциите, да не растат изв.ерги, а не след като са убили чак тогава да ги превъзпитаваме.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До надзирател, говорим за 70те години на минали век, не за американската демокрация
25
2
 
12
 
! Отговори
ha преди 2 месеца
Другия вариант е да хващаме брадвите и да ги почваме наред. Верно, ще ни дадат и на нас по 20 годинки, ама поне ще разчистим плявата както се казва. Поне децата ни да живеят по добре. Защото сега нито ние, нито децата ни живеят нормално, от изрoди като тоя. Гетата бълват а ние спим. Брадвите и като го видиш - директно в тиквата и на две. И така всеки следващ, докато те хванат и осъдят. За децата ни, нашата е ясно че е изпята вече...
24
1
 
22
 
! Отговори
ha преди 2 месеца
И сега кво? Ще му дадат 12 години. Тий ще обжалва и ще паднат на 6-7. При добро поведение, ще бъде пуснат след 3-4 години.
Б@хти ск@паната държава... нямам думи направо.
23
3
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 2 месеца
Болно общество.
А така яростно скачахте, преди 30 години !
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жалко, че трябва да си отиде някое невинно създание и то по най-ужасяващ начин да си отиде, за да се сетите да променяте Наказателния кодекс.

Спонсорирани публикации