Анатолий Макаров: Ловът на руски дипломати трябва да приключи

Руският посланик подозира, че "американските ни приятели" не искат "Турски поток"
2 фев 2020 20:30, Нели Христова
340
Анатолий Макаров: Ловът на руски дипломати трябва да приключи
Снимка: БГНЕС

Много бих искал „ловът на руски дипломати” да приключи. Вярвам, че газопроводът “Турски поток” ще бъде построен и ще премине през България. Имам уверението за това от министър Теменужка Петкова. Това устройва Москва, заяви руският посланик у нас Негово Превъзходителство Анатолий Макаров в интервю за bTV.

Руският посланик раздели руско-българските отношения преди и след 21 октомври 2019 г. Според него се случват неща, които не са логични. Посланикът заяви, че има сили, които не са заинтересовани от продължаването на „Турски поток“ през България като „Балкански“.

Посланик Макаров припомни, че преди 21 октомври 2019 г. между България и Русия са проведени редица срещи на високо равнище - руският премиер Дмитрий Медведев посети България през март и разговаря с премиера Бойко Борисов, след това в началото на лятото президентът Румен Радев беше в Санкт Петербург и се видя с Владимир Путин, след това премиерът Борисов беше на Черноморския форум, през есента имаше срещи на Екатерина Захариева със Сергей Лавров и министър Денис Мантуров посети София. След това открихме 11-километровия тръбопровод, свързващ българската и турската газопреносна системи. Това се случи на 21 октомври.

Посланик Макаров заяви, че малко след това е настъпил обратът. Той е бил извикан в българското външно министерство, където са му съобщили за изгонването на руски дипломат, обвинен в шпионаж. Две седмици след откриването на „Турски поток“ в Истанбул, която се състоя на 8 януари, отново бях извикан в МВнР, за да ми съобщят за изгонването на двама руски дипломати. "Това обаче беше направено по недопустим начин първо чрез публичното пространство – чрез медиите", подчерта Макаров.

Той смята, че причината за тези проблеми в руско-българските отношения е проектът „Турски поток“ и неговото продължения през българска територия – „Балкански поток“.

„Какво се случи? Защо така станаха нещата? Няма такъв прецедент в българо-руските отношения. На някого не му харесва това и не иска на територията на България да се случи Балкански поток“ и това се случва след 21 октомври. Предизвиква чувства на раздразнение и огорчение. Отношенията ни бяха във възход и се гордеех с това“, каза руският дипломат.

„Вярвам, че газопроводът ще бъде построен. Чухме по радиото изказването на американския заместник държавен секретар Дейвид Хейл, че „Турски поток“ е едно и също нещо с „Балкански поток“ и по тази причина не трябва да се случи през територията на България“, припомни посланик Макаров.

Според него, обаче, „Турски поток“ и „Балкански поток“ са две различни неща и това се потвърждава от българския премиер Бойко Борисов. „Вярвам, че премиерът е прав и аз му вярвам. Не трябва да се създава напрежение в двустранните отношения. Това не е правилно. Руският газ по „Турски поток“ ще бъде по-евтин за България, защото не трябва да се плащат таксите за транзит през Румъния“, подчерта руският посланик.

„Вашите американски съюзници не искат да го има този газопровод, не искат да има „Балкански поток“. Попитах Теменужка Петкова, ще го има ли „Балкански поток“ през България и тя ми отговори да, същото смята и премиерът Борисов. Това устройва Москва“, каза посланик Макаров и подчерта, че между двете страни ще има и други енергийни проекти в бъдеще.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще приключи, като измрете и си погребете смешната идиология :)
18
13
 
17
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Само по лицето му ще познаете един алкохолик, който обича да пие боряшник и самагон, нагла и корумпирана физиономия, смятайте какво е направил за да го заточат тук в бантустана при цар Бокса II приятелите му, от върхушката Кремъл, трябва незабавно да бъде изгонен от страната и да се скъса всякакви дипломатически отношения с болшевишката зараза. О времената на хуните и монголските племена, Европа не я е грозяла такава опасност. От едно наркоманизирано кърваво джудже и кликата азиатски хардлайнери
17
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти ли ще кажеш какво трябва да приключи ве ей да не си си у вас ай с иктир ти ги гониш те пак наглеят
16
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов постави на колене великата ви русия и дребния диктатор. Молят се пияниците дано не стане гаф с турски паток, иначе глад и мор.
15
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макаров превърна България в разграден двор на руския шпионаж.Вън от България !
14
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е между чук и наковалня, имаме нужда от газ, въглищата на Перник не я заместват и трябва да се подмазва на съюзниците си. На ЕС че няма да горим въглища вместо газ, на САЩ, че не харесваме Русия, така че братята руснаци просто да простят, защото е известен факт, че САЩ не знаят какво е прошка.
13
11
 
21
 
! Отговори
inatut преди 4 години
Дори само заради тома че подкрепихте избиването на десетки хиляди българи след 09.09, че ръководените от вас неграмотни главорези превърнаха държавата ни в затворен конц лагер, че ни откраднахте златото, че ни взехте архивите и не на последно място, че създадохте македонската нация и откъснахте децата от майките им, дори само за това нито един руски айдук не трябва да пристъпи в пределите на нашата Татковина, а ти, куче, трябва да си заминеш с плуване от камчия до сочи..
12
14
 
15
 
! Отговори
минувач преди 4 години
Изпуснахме Питомното - сега ще гоним Дивото - както е казал Народа!Само да попитам - по колко сме купили Американската газ която ББ се похвали че сме внесли? Щото забрави да се похвали за цената? А той е един 'скромен'...
11
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е в пъти повече пострадала от английски фашисти обаче все пропаганда за руски посланици. Сайт за англосаксонска пропаганда.
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До; ВъпросАбсолютно си прав! Точно така.
9
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вън руските поробители от Волжка България!
8
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руската наглост е безгранична.Първо отричат изгонените да са били шпиони, а сега Макаров в прав текст признава, че са шпиони и същевременно заплашва да не бъдат залавяни !
7
18
 
17
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Не мога да разбера защо САЩ са против развитието на България ?Защо затвориха два блока на АЕЦ Козлодуй ?Защо спряха Южен Поток , АЕЦ Белене , Бургас - Александруполис (Големия Шлем за България ) .Колкото и *** да се противят ще ви кажа - моето мнение - ако тези проекти бяха станали , България щеше да е 12 милиона човека и Въздуха щеше да е чист .
6
12
 
17
 
! Отговори
стоп преди 4 години
Опитите за убийство на български граждани от руснаци трябва да спрат.
5
27
 
16
 
! Отговори
Браво Г-н МАКАРОВ! преди 4 години
Браво на Г-н Макаров всичко което каза е самата истина в предаването на ония полу индиец, полу пакистанец Светослав Иванов в 120 минути!
4
5
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Москва нека да продължава да вярва, че Бойко е "наше момче" и ще има още доста разочарования да претърпи.Ако в Кремъл не вярват нека попитат МВР, мутрите, Сретан Йосич, Цветан Цветанов, Божков ...Всичките тези по един или друг начин са били предавани от Тиквата, след като са го смятали за свой приятел.
3
19
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе гонете го тоя бе, какъв та ще се изказва по медиите, та ще ни дава акъл, аре чемодана и Масква
2
21
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макаров заплашва ли ?Вън руските шпиони от България !
1
12
 
12
 
! Отговори
Сержант преди 4 години
Нашите вече взеха да се пренатягат. Не отиват на добре нещата.

Спонсорирани публикации