Бил Гейтс държал патента за 2019-nCoV и още конспирации за новия вирус

Заляла ни е "инфодемия" от грешна информация
3 фев 2020 19:00,
45
Бил Гейтс държал патента за 2019-nCoV и още конспирации за новия вирус
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът може да се разпространява и през храносмилателната система, показват последните резултати от медицинските анализи. Досега се смяташе, че инфекцията е само капкова, но изследванията в Китай установили наличието на вируса също така в екскрементите на заразени хора и в проби от ректални натривки.

Досегашната прогноза гласеше, че епидемията в Китай ще достигне апогея си в края на тази седмица, но шефът на националния екип от експерти предупреди за очаквано забавяне от 10-14 дни. Световната здравна организация (СЗО) смята, че в Китай вече десетки хиляди са се заразили с вируса 2019-nCoV. Все още не може точно да се прецени какъв е процентът на смъртните случаи – досега се смята, че са около две на сто, пише DW.

Най-често задаваните въпроси

СЗО предупреждава, че хората са направо удавени в прекалено много информация за епидемията. Специалистите дори наричат това явление "инфодемия".

Още по темата

Лавината от новини претоварва хората, които сериозно се затрудняват да правят разлика между факти и фантазии. Затова СЗО започна кампания във Фейсбук и в други социални мрежи, в чиито рамки отговаря на най-често задаваните въпроси.

Например: Да пием ли антибиотици като профилактика срещу коронавируса? Отговорът гласи: Не, защото антибиотиците помагат срещу бактерии, но не и срещу вируси. Или пък: Помага ли чесънът срещу заболяването? Не знаем, казват експертите, засега няма доказателства. И още: Не, не е вярно, че димът от фойерверки убива вируса. Не, не е опасно да получавате писма и пакети от Китай, защото вирусът не оцелява толкова дълго върху повърхности на предмети.

СЗО настойчиво препоръчва редовно да се мият ръцете, "дори когато не изглеждат видимо мръсни". Ако сте заразени или имате съмнения, кихайте само в носна кърпичка или в краен случай в сгъвката на лакътя си, а употребените носни кърпички изхвърляйте в затворена боклукчийска кофа, припомнят специалистите. И още: Обикновените хартиени предпазни маски не са достатъчно добра защита срещу вируса: най-сигурно е да се използват по-плътни маски.

"Инфодемията", за която предупреждава СЗО, поражда и редица фалшиви новини, дори цели теории на заговора.

Какви ли не теории

Вестник "Ди Велт" с факти оборва някои от най-разпространените. Например, че фондацията на Бил Гейтс имала патент за вируса или пък, че заедно с центъра "Джон Хопкинс" още преди седмици е прогнозирала избухването на пандемия, която щяла да вземе 65 милиона жертви. Да, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс спонсорира един институт, който през 2015 година е патентовал "Коронавирус", но в случая става дума за нещо съвсем друго - за ваксина срещу птичи вируси.

И, да, през октомври наистина се е провело нещо като медицинско учение за опасността от пандемии, в чиито рамки са били разиграни различни сценарии. Един от тези сценарии се гради върху опасението, че ако при избухването на пандемия не се предприемат международни предпазни мерки, жертвите могат да достигнат 65 милиона.

Колкото до твърдението, че коронавирусът е бил "изпуснат" от лаборатория в Ухан, която работи в режим на повишена сигурност: да, такава лаборатория наистина беше създадена в Китай след избухването на ТОРС-епидемията. Но тя заработи едва след една много стриктна международна проверка. Освен това всички досегашни анализи показват, че вирусът тръгва от едно пазарище в Ухан, а не от въпросната лаборатория.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз бях склонна да вярвам на всякакви конспирации, докато не видях видео от пазара в Ухан, направо потресаваща мръсотия, как всички вървят и на никой не му прави впечатление, не знам. Толкова пътуват из света, навсякъде има хладилни витрини, течаща вода, санитарен контрол, не се смесват готови със сурови меса. Е, всичко това за какво го правим, щото ни кефи ли? И това ако е по всички пазари, чума ще чакаме
38
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Обикновено Финансистът държи патента Може да делка с Идейния Вдъхновител. И Двамата са прецакани. Жълтите се справят блестящо. Фармацевтичните корпорации ще духат супата. Хората трябва да се доверяват само на мефикаменти, които се употребяват поне 30 г.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е ясно, че вирусът е създаден някъде. Не може ей така от нищото да се пръкне вирус, който да коси хора наред. Освен това - много добре знаете, че грипните епидеми примерно у нас ги обявяват с точност от кой ден започват и кой точно шам ще ни атакува. Това какво ви говори? Да не са гадатели? Всичко се спуска контролирано.
36
2
 
16
 
! Отговори
Един преди 4 години
Абе Гейтс, Сорос, Путин, оставете ги тия глупости. Важната новина е, че една нация с двете си ръце, организирано, координирано, може да построи болница по-голяма от Пирогов, за 10 дни. Повтарям - 10 дни! Да я построи, да я оборудва, и да работи на 10-тия ден. Тук не можем за 10 дни да опънем дори временна шатра за 20 души, да не говорим за нещо друго.
35
4
 
3
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Не бе, не е Бил Гейтс, Сорос е разработил вируса в един от неговите университети (всъщност тайни шпионски лаборатории). Ейй, кемълското джудже не закъсня с глупостите. А тук някои хора не вярват, че има организирана пропагандна война в Интернет с адрес на червения площад. Не вярвате, нали? Това са "фалшиви новини"?
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 35 пияница мистикНещо май ти е омръзнал жалкия животиц та бързаш да си заминеш !
33
12
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Другарят Лилипут го създаде, като ново биологично объжие и понеже Китай му е под носа, а и там са прекалено много хора им го подхвърли. Това е 100% гарантирано. Как си мислите, че иначе толкова неориентирана територия ще си затвори толкова бързо границата
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааа, защо да е само Бил Гейтс, може и в някоя кубинска лаборатория да е създаден от Фидел и приятеля му Чавес. В Куба са много напреднали.
31
2
 
5
 
! Отговори
Учуден преди 4 години
"да, такава лаборатория наистина беше създадена в Китай/Ухан/ след избухването на ТОРС-епидемията. Но тя заработи едва след една много стриктна/?/ международна проверка. Освен това всички досегашни анализи показват, че вирусът тръгва от едно пазарище в Ухан, а не от въпросната лаборатория."Без коментар:):)
30
2
 
3
 
! Отговори
До дезинфо преди 4 години
Ако се изрежеш в трамвая, можеш да се осигуриш и по-голям периметър.
29
2
 
1
 
! Отговори
Гинка преди 4 години
Вчера в плика с пратката от Китай, намерих засъхнал coпoл.Ходих при личната, но тя ме погледна странно и хлопна вратата пред носа ми!Какво да правя ? Помагайте !
28
4
 
18
 
! Отговори
заблуден преди 4 години
Бил Гей е известен с изказванията си, че населението трябва да се намали. Само, че не знам защо не си убие децата, а иска да умират другите хора?
27
0
 
35
 
! Отговори
дезинфо преди 4 години
Между другото, изяждането на една глава чесън на гладно вероятно ще държи хората на поне 2 метра разстояние, което ще помогне срещу заразяване. Ръцете, разбира се, юе трябва да се мият.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето откъде е тръгнал този вирус!!!!!!
25
0
 
2
 
! Отговори
дезинфо преди 4 години
До инфоНе, не означава. Благодаря.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом в България оцеляваме , тоз вирус не може да ни стресне
23
3
 
7
 
! Отговори
инфо преди 4 години
Щом тайландски лекари успешно лекуват коронавируса с лекарства срещу СПИН,това означава че коронавируса е мутирал вирус на синдрома на придобита имунна недостатъчност.Как ли е мутирал или от кой,кои и т.н..
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SHEFAИ да държи патента,никоЙ нищо няма да му направи. Затова си го държат.
21
0
 
6
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 години
дойче веле,в която се е окопал сорос точно ще ни информира за вируса,и ще лъска фейса на очилатия дръглив кон. Нещата са ясни за хората ,които могат да мислят,дори при малкото инфо,което изтече.
20
1
 
9
 
! Отговори
беберон преди 4 години
Айде стига с тоя билгейтс бе! Лицемер от класа.

Спонсорирани публикации