Българин в Китай: Не вярваме на официалните данни, занижени са

Според Галин Георгиев целта е да няма психоза
4 фев 2020 22:30,
98
Българин в Китай: Не вярваме на официалните данни, занижени са
Снимка: БГНЕС

Българи са напускали Китай без надлежни проверки за коронавируса. Това каза сънародникът ни Галин Георгиев, който е блокиран в един от китайските градове в най-тежко засегнатия от заразата район. Георгиев смята, че това е ставало още преди да се вземат стриктните мерки от страна на китайските власти и изрази опасения, че България може да е закъсняла с поставянето на термокамера на Летище София.

Галин Георгиев описа ситуацията като притеснителна и допълни, че в провинцията, в която живее, ситуацията започва да става по-тежка.

В блока, в който той се намира, от два дни е в сила забрана за излизане, а заразените са 13. Ежедневно полицейски и медицински екипи обикалят домовете и обследват жителите за признаци на коронавируса. Предлагат се доставки на храна.

Още по темата

Никой не вярва, че това е тръгнало от животни и някакъв пазар, коментира Георгиев, който от 13 години живее в Китай. В момента той е разделен от семейството си, което се намира на 10 километра от него, защото блокадата ги е хванала на различни места.

"Вървим по пътя на Ухан в момента. Четири града сме в периметър от разстояние около 200 км и сме много притеснени какво ще се случва по-нататък", сподели той пред БНР.

"Ние не вярваме на тези официални данни, които се представят. За нас това са страшно занижени данни. Това си има обяснение – да не се проявява психоза. Самият факт, че в този блок, в който аз съм в момента, има 13 заразени, говори сам по себе си. И друго -  не може държава с такъв мащаб, с такава силна икономика, с такова огромно население, да бъде блокирана по този начин, при положение, че става въпрос за малки бройки", описа тревогата си Галин Георгиев.

Георгиев е на мнение, че китайските власти са закъснели с първоначалната информация и след китайската Нова година са оставили хората да се разотидат, а тези празненства са свързани с голяма миграция на хора. Георгиев е пътувал точно в този период близо до град Ухан.

Последните данни от китайски официални източници говорят за 3235 новопотвърдени случаи само от снощи, съобщи пред "Хоризонт" доц. Мариана Тиен, генерален секретар на Глобалния център за сътрудничество между Китай и страните от централна и Източна Европа. Доц. Тиен работи в БАН, съпругът й е китаец.

"Загиналите, само от вчера са 64. Добрата новина, ако може тук да има добра новина – изписани са 157 души. Бройката на изписаните, тоест на оздравелите от този вирус, вече надвишава повече от два пъти на загиналите", посочи Тиен.

Последните данни са за 20 438 заразени, починалите са 435, изписаните са 632-ма, допълни доц. Мариана Тиен.

Според нея реакцията на централните власти в Пекин, след като са научили за заразата в Ухан, е била своевременна, но самите лекари в Ухан вероятно са подценили опасността, тъй като не са подозирали за какъв вирус става дума и там се е получило закъснение от няколко дни.

Хранителните навици в Китай са много различни – страната е огромна, а много китайци не ядат месна храна, коментира още доц. Мариана Тиен относно тезата, че заразата е тръгнала от прилепи, използвани за храна. В Китай не е така популярно да се ядат прилепи, отбеляза тя.

Това е глобална заплаха и трябва глобално решение, обобщи Мариана Тиен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
5
 
4
 
! Отговори
патица по пекински преди 4 години
Ама иначе прилепите бяха вкусни.
71
3
 
3
 
! Отговори
Шива преди 4 години
подло е, ама сега е времето индийците да си вземат тибет.
70
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
биологично оръжие с цел да се сринат икономически , блокирайки износа им .
69
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото са комунисти
68
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжи и евтина американска пропаганда.
67
5
 
26
 
! Отговори
Тест на Био оръжие преди 4 години
Вирусът е перфектното биооръжие:1.Засегнати са хора в основно трудоспособна възраст 30-70г.2.Пуснат е в град, намиращ се в центъра на Китай- основна пресечна точка 3.Страната е икономически парализирана- градове като Шанхай са пусти заради карантината4.Болниците нямат капацитета да се справят5.Симптомите се развиват много бързо, инкубационният период е без симптоми и позволява заразяването на много хора6.Бройките на загинали са лъжа7.Ако имаше война, страната е унищожена от вътре
66
11
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
350 МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ В КИТАЙ КОИТО РУЧАТ ПО 1 ТРИЛИОН ДОЛАРА НА ГОДИНА!!! ЕТО ТОВА Е ПРОБЛЕМ, А РЕШЕНИЕТО КАТО ЗА НАЧАЛО Е КОРОНА ВИРУСА!!!!ПРЕДЕЛНО ЯСНО Е, ЧЕ КОРОНА ВИРУСА Е БЛАГОСЛОВИЯ НЕ САМО ЗА КИТАЙ НО И ЗА ЦЯЛАТА НИ ПРЕНАСЕЛЕНА ПЛАНЕТА!
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ебола е много по опасен. 4 катВ Африка никой не казва какво стана. Ако ебола се появи в голям мегаполис, ще е в пъти по страшно. Тя се предава по всичко дори допир. Но и този е силен явно, щом всичко се е изпокрило там.. Явно не е шега.
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусът сам ще се оттегли, все повече хора ще започнат да оздравяват и без лекарска помощ, това показва че вирусът се оттегля. Не се бойте силата му отслабва от самосебе си.
63
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По история учехме още в 6-ти клас за китайските постижения и мъдрости. Големи хвалби бяха. Барута изобретили, хартията изобретили, ракетата и не знам си какво още...
62
5
 
17
 
! Отговори
Киро преди 4 години
Чичо доктор не е никакъв доктор, антибиотик се пие само при доказана бактериална инфекция. Това че в България има некадърни практики, не го прави правилно или в крак със съвременната медицина. Това е все едно като навън е мрачно, да си разпънеш чадъра, защото може да завали. Безсмислено, дори вредно в някои ситуации.
61
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100% крият в БГ или пък не могат да го диагностицират. Изпръсках една дозина тоалетни-води и парфюми по хората навън и още не фаща дикиш. Е как така?? Всичките са правени сега в Ухан и близки градове. И с експресна доставка са. Няма начин поне някое да не е било заразено. Няма начин да не е плъзнала зараза вече. Всичко изпръсках. Чакам още доставка и продължавам, дано новата доставка да има повече заразни парфюми
60
5
 
12
 
! Отговори
ХМ преди 4 години
Колко време е нужно да съберат сили и да си признаят, коя лаборатория не спази правилата за безопасност при работа с "хладилник"?
59
1
 
51
 
! Отговори
българин преди 4 години
Работя дистанционно в китайска фирма в Нингбо.Най близкия ми колега е блокиран в къщи заради вируса.Заради тази болест Китай а и света ще дръпне назад.Не мисля че ако беше станало в Европа или в България ще се справим по добре.Не е приятно това.Изненадват ме злоядите коментари тук
58
13
 
19
 
! Отговори
Типична преди 4 години
Комунистическа идилия!Болести,лъжи и репресии!
57
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Психозата я създадоха америкнците с политически мотиви. А нашия като не му харесва да се маха от там и да си идва в мутроландия тука няма вирус и никой не умира от нищо
56
9
 
20
 
! Отговори
Ниш е България преди 4 години
Китай отпадна от списъка на великите сили.RIP
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХхххМдааа Ебола пък хич не бе опасна..."Ебола е изключително заразна болест. В началния период на заразяването вирусоносителят отделя вируси с всички свои телесни секрети (пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии), като след известен период вирусът се отделя и от разрушените от него клетки на епидермиса и тогава дори докосването до кожата може да причини заразяване."ама видиш ли тоя корона вирус бил мнооого по-опасен...
54
3
 
16
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
А като мряха като мухи от Ебола в Африка виехте по-малко...като се има в предвид че Ебола е по-смъртоносна...
53
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да мрът всички китайци.Тия искат да завземат и България. Давали ПОДКУПИ на Б. Борисов да откраднат бизнеса и работата на българите. Като утрепят китаец, в тъмното, хем взимаш пари, хем спасяваш България.

Спонсорирани публикации