Рашидов спешно в Лувъра: Омръзна ми да ви изпирам кирливите ризи

Той ще провери каква е истината за българската изложба в музея
Обновена: 8 фев 2020 11:01 | 8 фев 2020 07:45, Нели Христова
133
Рашидов спешно в Лувъра: Омръзна ми да ви изпирам кирливите ризи
Снимка: БГНЕС

Председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов ще замине спешно за Париж на среща с президента на Лувъра, съобщи той за DarikNews.bg. Причина за посещението му е избухналият скандал с подготвяната трета поред изложба на българско изкуство в световния музей. Двамата вече са се чули по телефона.

 "Сега научавам за този скандал и ако професорът е притеснен, бих подкрепил него", категоричен беше Рашидов по повод думите на проф. Емануел Мутафов по БНТ. Директорът на Института за изследване на изкуствата изрази възмущението си, че артефакти, свързани с християнското изкуство по българските земи през Средновековието, ще бъдат изложени в департамент "Ислямско изкуство" на Лувъра в началото на април. По думите на експерта духовниците ни могат да го възприемат като светотатство.

Още по темата

Сегашният културен министър Боил Банов обаче отвърна през медиите, че ние не сме ксенофоби и че тук няма скандал.

"На мен ми омръзна непрекъснато да изпирам кирливите ризи на тоя и оня", отсече бившият министър на културата с намек към ръководството на министерството.

"Преди малко разговарях с шефа на Лувъра. Може би ще се наложи да замина спешно за Париж, защото искам да знам къде е истината", каза той. "Моите приятелски контакти аз не искам да бъдат опорочени. Най-големият в света музей отвори вратите да покаже на българската култура и България днес е по-уважавана и значима благодарение на културата. Именно Рашидов по време на двата си мандата като министър на културата подписа договорите с Лувъра да покажем две изложби - първо Панагюрското съкровище, а след това и Преславското.

"Какво са се договаряли, аз искам да го разбера именно от самия президент на Лувъра, защото българите са много чувствителни на тази тема и разбира се, и аз на тяхно място бих бил чувствителен по една проста причина - аз знам, че ще бъде показано развитието на българската култура по време на Османското владичество през 15,16, 17 век", коментира той и призна, че е обезпокоен от избухналия скандал.

"Онова, което ме притеснява, е изразът: "Ами те диктуват играта". Ръководител, който се е подчинил някой да му диктува играта, аз смятам, че той няма какво да се мъчи. И второ - аз страхотно се притеснявам да не сложим поредното петно върху прекрасните взаимоотношения със световния музей, защото това би било против българската държава. Затова ще разбера истината и след това ще коментирам", добави Вежди Рашидов.

"И още някои неща разбрах, но нека да се върна, за да говорим тогава. За безхаберието и безотговорността трябва да се носи отговорност", категоричен беше бившият министър.

Френската страна изложи своята позиция пред bTV. Изложбата все още не фигурира дори в сайта на Лувъра. Oт музея уточниха, че заглавието за момента е работно и може да има промяна.

"Това не е лесен период, с който се захващаме, но мисля, че въпреки трудностите, са се създавали много интересни неща", казва Шарлот Мори, куратор в музея в Лувъра.

На среща с куратора на Лувъра Шарлот Мори българските експерти разбират, че идеята на изложбата е да покаже взаимодействията между ислямското и християнското изкуство.

"Те се наблюдават на чисто декоративно ниво, много са ограничени, трудно доказуеми и ако ги имате, са от началото на XIX век", смята доц. д-р Емануел Мутафов, директор на Институт за изследване на изкуства към БАН.

Това, което предизвиква недоволство, е фактът, че сред изложените артефакти ще има православни икони, показани в секцията за ислямско изкуство.


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
34
 
! Отговори
ами то преди 11 месеца
е ясно , че те диктуват играта....хидроинженера и дпс а боко върти опашка ...а може и ердо да му го е наредил. много българи предадоха род и родина за пари но това да предадеш паметта на дедите ни борили се срещу робството е дебелоочие.....а тоя министър е за отнемане на българското гражданство и да го пратят при мю.слит.ата да види той дали те не са ксенофоби. християнството и мюсулманството са като олио и вода та за какво взаимодействие може да говорим??
6
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нормално те от ГЕРБ нали са някакви турци и се изживяват като турци.Плевнелиев всеки ден беше по ифтари,ББ се гушка с Ердоган също така счита дюнерите за антитерористично средство,крадлив дедо си кръсти внукът Хасан.Никога в модерната история на България не е имало повече турци дето уж са българи в политиката.Е и тоя.Казва се Вежди.
5
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
и аз искам спеЩно в Лувъра на държавна издръжка !
4
6
 
23
 
! Отговори
селтак преди 11 месеца
Прос-така си остава прос-так до живот, а тук е бил министър на културата !В каква страна живеем !!
3
0
 
19
 
! Отговори
БартеК преди 11 месеца
"спещно" ?
2
6
 
49
 
! Отговори
УМЕН преди 11 месеца
"Това, което предизвиква недоволство, е фактът, че сред изложените артефакти ще има православни икони, показани в секцията за ислямско изкуство."

От гербави калинкаджии изживяващи се като министри какво друго да очакваш. Те оставиха цял град без вода, та за някакви икони ли ще се замислят и кахърят?
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лувъра е един от най-красивите музеи,струва се да се посети,но дано не са направили такава грешка!

Спонсорирани публикации