Бихме ли помогнали на съюзник от НАТО, ако Русия го нападне?

60% от българите са против
11 фев 2020 22:30, Нели Христова
739
Бихме ли помогнали на съюзник от НАТО, ако Русия го нападне?
Снимка: БГНЕС

Института "Пю" решава да проведе проучване, което да покаже какво е мнението на хората за НАТО. Те анкетират хора от всички 16 членки на съюза и се оказва, че по-голямата част от тях, а именно 53%, имат положителна нагласа за НАТО.

Едва 27% са тези, които не харесват съюза. Но във всички държави има едно притеснение – "Поправка 5“ на 75-годишният договор, която гласи, че нападение към един от членовете на съюза е нападение към всички останали.

В своето проучване от "Пю“ задават важен въпрос – бихте ли помогнали на съюзник, ако бъде нападнат от Русия? Но едва 38% от анкетираните отговарят с "да". Останалите са категорични – страната им не трябва да защитава съюзник, ако той е нападнат от Русия. Повечето от тях са убедени, че тези, който трябва да защити НАТО от подобна атака са САЩ.

В Европа изключение правят Нидерландия и Обединеното кралство. Там хората взимат насериозно задължението да защитиш съюзника, формулирано в член 5 от Атлантическия договор. Очевидно британците правят разлика между ЕС и НАТО, чието значение нараства след Brexit.

В България 42% от хората одобряват НАТО, а 28% имат негативно мнение относно съюза. Но проучването показва, че доверието в НАТО е спаднало от 2007 година насам, когато то е било 54%.

Но как отговарят българите на въпроса за Русия?

60% от анкетираните ни сънародници са на мнение, че страната ни не бива да се намесва, ако Русия нападне някоя от съседките ни или съюзниците ни в НАТО. Едва 12% са тези, които мислят, че трябва да изпълним дълга си по "Поправка 5“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


739
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
54
 
! Отговори
КНЯЗ БОРИС l преди 4 години
Твърдо НЕ! Все едно да съм против мама... За мен България е татко, а Русия майка! Няма нищо лошо да обичам две страни! А и в историята ни никога и никога повече няма да се случи друга страна/империя да ние помогнала толкова много! А какво е направила мащехата Европа за нас, че нещо не се сещам? Освен да го играе урвенската спрямо нас и Русия в най-трудните за нас моменти и да е с враговете ни...
18
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е много гаден и подвеждащ въпрос Аз просто не искам да мисля че някой може да бъде толкова луд че да напада когото и да било знаейки че това ще предизвика световен конфликт. И нищо не ми гарантира че някой съюзник от НАТО няма да ме принуди да нападна Русия, като гледам как само реват срещу нея, сякаш им е изяла закуската. Русия винаги е била малко по - сдържана в емоциите и не смятам че тя ще започне първа ако се стигне дотам. Надявам се да надделее разумът.
17
6
 
51
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Мисля, че цифрите са доста занижени. Не мисля, че като цяло ще тръгне българин срещу братския руски народ - нашия освободител. Освен членовете на АСБ и чехлю да са на фронта, за други не знам.
16
52
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги с Европа, никога с руския Гулаг !
15
7
 
48
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
До Анонимен 11Русия ли уби 50 души в Одеса и около 10 000 цивилни граждани в Донбас! В Донбас няма да чакат НАТО да ги спасява, защото на НАТО не им пука за хората, а само за интересите си!
14
8
 
66
 
! Отговори
Stalinista преди 4 години
Русия не почва война, само я завършва, справка Швеция, Франция и Третия райх.
13
1
 
46
 
! Отговори
Нещо по реално преди 4 години
По добре напишете епизод на Междузвездни Войни.
12
5
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Твърдо не синовете на България да стават пушечно месо на запада дето ни подритват 30 години вече.
11
4
 
65
 
! Отговори
кръпел преди 4 години
турция като окупира остров Кипър , нато как помогна на Гърция ?
10
43
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5Украйна ли нападна Русия, за да окупира Домбас ?
9
11
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДОЛУ НАТО
8
16
 
66
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Имам 2-*** сина , и съм им казал, че ръцете им ще отсъхнат, ако вдигнат оръжие срещу руснак. Така мислят още 90% от населението. Останалите 10 са с промити мозъци от пропагандата, или родени след 1995 година, помнещи социализма само от разказите на бащите си и пропагандата по медиите сега. За последните-слънцето изгрява от Запад, а лошия, както в американски филм-винаги е с калашник.
7
9
 
66
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Няма никакво значение какво мислят хората, а продажните им политици. Това, че 73% от българския народ застава зад Русия, не означава, че управляващата олигархия няма да е първото правителство, което ще излиже т*ците на американците! Дори не знам кой от всички ще се нареди първи на опашката. Трябва да напарвим анкета: А) Паси; Б) Борисов; В) Ленка Крадлата; С) Плювналиев...
6
44
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Би ли ни помогнала Турция, ако Русия реши отново да ни окупира !
5
15
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бихте ли помогнали на съюзник от нато ако Русия го нападне? Отговорът ми е НЕ! Защото Русия НЕ напада първа и не е нападалетна, Русия се защитава. България НЕ е против Русия и няма да нападне Русия. Руснаците са ни близки и съседи.
4
2
 
54
 
! Отговори
zeus преди 4 години
На никой не му се мре преждевременно.
3
4
 
73
 
! Отговори
Stalinista преди 4 години
НАТО беше противопоставяне на Варшавския Договор, тоест вече няма Варшавски договор , НАТО трябва да се разпусне кви ги дири в Афганистан и Ирак?
2
4
 
96
 
! Отговори
Христо преди 4 години
Коректният въпрос е друг: Кой би ни помогнал, ако ни нападне страна от НАТО ???
1
53
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избихте рибата!! И КОЙ е този институт ПЮ??? Смърдите на рубли!

Спонсорирани публикации