Канела - помага при диабет и висок холестерол

Ето кои са доказаните ползи от приема на подправката
12 фев 2020 20:08, Иванка Гъркова
1
Канела - помага при диабет и висок холестерол
Pixabay

Когато чуете канела, за какво се сещате? Някои си представят прясно изпечен щрудел, овкусен с нея, други пък си спомнят за млякото с ориз от детството. Повечето веднага правят асоциация с приятния аромат на подправката, която е изключително полезна.

 
Подправката, която е богата на манган, желязо, калций и фибри, има лечебни свойства. Тя е известна с антиоксидантното, противовъзпалително и антибактериално действие.
 
В 10 г канела на прах има:
 
– 24,7 ккал;
– 0,12 грама мазнини;
– 8,06 грама въглехидрати;
– 0,4 грама протеини.
 
Доказани ползи от канелата за организма
 
1. Помага при диабет
 
Консумацията на канела има положително действие при хора, които имат инсулинова резистентност и диабет. Лори Фарли, сертифициран консултант по хранене, коментира пред „Wellnessbin“, че канелата притежава свойства, които намаляват високото кръвно налягане и намаляват кръвната захар при хора с инсулинова резистентност и диабет тип 2.
 
Установено е, че канелата може да понижи кръвната захар на гладно с до 29%, като по този начин може да предотврати появата на диабет. Съединенията, открити в подправката, влияят директно на клетките в мускулите, като им помагат по-бързо да изхвърлят захарта, с което са по-ефективни дори от някои хапчета, предписвани при инсулинова резистентност.
 
Тъй като високите нива на захарта в кръвта са изключително опасни, канелата имитира инсулина и регулира глюкозата.
 
2. Понижава нивата на лошия холестерол
 
Не само хората, които имат диабет, трябва да консумират канела. Независимо дали чрез десерти или посредством напитки с подправката, тя може да понижи нивото на триглицеридите и лошия холестерол в кръвта. От друга страна тя повишава количеството на добрия холестерол. Така, дори и при недиабетици, човек може да се избави по-лесно от натрупаните мазнини и да предпази сърцето си от заболявания.
 
Още за ползите от консумацията на канела четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помага цейлонската ,която не е така ароматна!!!

Спонсорирани публикации