Референдум в Унгария: Да се спрат ли обезщетенията за дискриминация на ромите?

И още: Да се спре ли компенсирането на затворниците за условията зад решетките?
15 фев 2020 19:30,
95
Референдум в Унгария: Да се спрат ли обезщетенията за дискриминация на ромите?
Снимка: БГНЕС

Дясното правителство на Унгария планира следващия месец да се допита до своите граждани, за да определи дали съдилищата трябва да спрат да компенсират финансово ромите за дискриминация и затворниците за лошите условия в пренаселените затвори, предава AFP.

Проучването ще бъде сред домакинства в цялата страна по въпроси "за възстановяване на реда и моралния ред" и по-специално законовите решения относно случаите на пренаселеност на затворите и училищната сегрегация, заяви в четвъртък началникът на администрацията на премиера Виктор Орбан Гергели Гуляш.

Още по темата

"Правителството има ясен отговор и становище по тези въпроси, но се нуждае от социална подкрепа за него", каза Гуляш пред репортери в Будапеща, предава "Фокус".

Миналия месец Орбан каза, че обикновените унгарци са разгневени от съдебните решения по жалби на затворници заради жизнените и санитарни условия в затворите и обвини адвокатите, че "правят бизнес" с осъдени. През януари правителството обяви, че спира да изплаща на затворниците обезщетения, които ги компенсират за лошите условия в пренаселените затвори. Премиерът разкритикува "прекалено толерантните и абсурдни" законови разпоредби, предвиждащи тези компенсации

От септември миналата година Виктор Орбан отказва да плати 300 000 евро обезщетение на ромски семейства, осъдили властите, че са допуснали сегрегация в училище на около 60 ромски деца. Той каза още, че е "дълбоко несправедливо" ромските семейства да получават пари, "без да работят за това".

Вместо това, добави той, ромите трябва да получат програми за обучение като компенсация в случаите на сегрегация в училище.

Правозащитни групи, ромски представители и адвокати заявиха, че забележките на Орбан засилват допълнително предразсъдъците срещу ромите, най-голямата малцинствена група в Унгария, и показват пренебрежение към нормите на правовата държава и съдебната независимост.

Сегрегацията по етнически признаци е незаконна в Унгария, но практиката е широко разпространена, особено в райони с голямо ромско население.

Проучването е най-новото от поредица финансирани от данъкоплатците национални консултации, включващи въпросници, изпращани до домакинствата, и придружаващи кампании за обществена информация.

Подробности за въпросите на новото проучване ще бъдат публикувани следващата седмица, а въпросниците ще бъдат изпратени следващия месец, съобщи Гуляш.

Първата национална консултация през 2015 г. включва въпросник, който задава въпроси на домакинствата за "имиграцията и тероризма". Това проучване беше остро критикувано, по-специално от агенцията на ООН за бежанците UNHCR, която изрази "шок" от въпросите си и заяви, че може те да засилят ксенофобията в страната на ЕС.

Друга кампания, озаглавена "Да спрем Брюксел", помоли гражданите за съвет как да се справят с политиките на Европейския съюз, за които правителството заяви, че заплашват независимостта на унгарците.

ЕС критикува остро правителството на Орбан, което дойде на власт в края на 2015 г., за рязко ограничаване на независимостта на съдилищата, както и за ограничаване на свободите на медиите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Ти кой си, че ще жениш нас за ......., ожени дъщерите си и се пръждосвай в Индия! И нещо друго - никой не трябва да има повече от едно - две деца, защото следва Бангладеш и затриване на прекрасната планета! Да не би в Люксембург и Швейцария да са милиарди? Не виждате ли, че повече и повече хора стават излишни в сегашния свят поради непригодност, недостатъчно ум, мързел или пък експоатация или други причини,
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой казва че са дескриминирани? ЕС от Брюксел ли? Тези в Брюксел кога са ходили в Солипиново да видят как хората живеят там? Някой от тях стъпвал ли е на Ул.Ландос ? Ромите са дескриминирани не от местното население,а от системата в която живеем.Лъжат ги,а ние им вярваме.насаждане на омраза между масите се нарича това.Етническата,религиозната,расовата и омразата на сексуална основа са ножът който разделя социалните съсловия.
43
24
 
3
 
! Отговори
! преди 4 години
Орбан е комунист, фашист и анти евроатлантиец. Този човек трябва да бъде премахнат защото е заплаха за евроатлантическите ценности и целия цивилизован свят. Аз не знам защо от САЩ и ЕС още търпят това чудовище. Да на Унгария в ЕС а Орбан да ходи в Сибир при Путин.
42
3
 
24
 
! Отговори
... преди 4 години
Унгария е страната в която искам да живея. Това се казва управление. На това му се казват закони и най-вече, на това се казва спазване на законите. Няма тън-мън. Директно и без право на дискусия и всякакви обсъждания. Браво.А в нас - беззаконие, тъмните правят каквото си искат и никой не ги закача. Не пащат нищо и никъде и само искат и реват и държавата им дава, за сметка на работещите бели.
41
2
 
18
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Само не знам защо Орбан отсъстваше от класацията за одобрени политици! Може даже и Путин да мине сред българската аудитория.
40
2
 
31
 
! Отговори
Lan преди 4 години
:) Голям лай, че се допитва до суверена :). А?! Правовите от ЕС ги е много страх от волята на народа, дори на малък народ като унгарския.
39
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помощите "за дискриминация" са дискриминация.
38
3
 
48
 
! Отговори
ВИВА ОРБАН !!! преди 4 години
Нашите управляващи да вземат пример от него!
37
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Унгария - прекрасна държава, която ще пребъде. Политиците - нормални хора, загрижени за народа си, назоваващи нещата с истинските им имена. Всички разлики с една умираща балканска "държава" са неслучайни!
36
3
 
27
 
! Отговори
амиии преди 4 години
До Анонимен 38 Напротив най-близо до пример на фашистка държава в момента са САЩ Не им ли играеш по свирката - санкции , убийства , войни , преврати . Не зачитат никакви международни договори и споразумения .
35
32
 
1
 
! Отговори
не е редно преди 4 години
Реално , такива въпроси не може да се подлагат на референдум
34
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избори ли се задават във Унгария ? Вземе ли превес национализма ,значи нещата отиват на разпад на системата и война
33
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЙорданНе бъркаш много бъркаш.Държавата не фашистка ами е ромска.Ти дори не знаеш какво е фашизъм.Най-близо до фашистка държава е момента са Русия,Северна Корея и Китай.
32
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно защо белите хора работят и плащат данъци а **** цоцат социал? Ако черните трябва да плащат-това е расизъм и нацизъм.Ако белите плащат-това е в редът на нещата.Хайде всички да плащат,а? Ама те нямали... Ромска сватба не сте ли виждали?Поршета мерцедеси,бентлита,камари злато -нямали какво нямат те са хиляда пъти по богати от нас.В България не искат да правят референдуми защото 90% от политиците са роми или силно симпатизиращи на ромите.Ето и ББ какво каза -" не спират да работят"
31
6
 
2
 
! Отговори
Никъф преди 4 години
До НекъфИди Амин също беше управник от класа.Изяде си опозицията, нарязани на тънко, изяде сурусуидити, изяде евроджендърити, изяде... де да знам, всички.
30
5
 
41
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Това е управник от класа, а не като нашите меки китки!
29
20
 
5
 
! Отговори
Йордан преди 4 години
България ще страда, защото Е ФАШИСТКА.Единственото чувство, което изпитвам към това подобие на държава,което имам нещастието да ми е родина, е... щях да кажа омраза.Но може би е по-скоро отвръщение.Не, не ме е страх да кажа "омраза", не обичам тази пркаженa държава, знам.Просто искам да съм искрен със себе си.
28
0
 
18
 
! Отговори
До 31 преди 4 години
Когато един полицай стреля във въздуха, всички те бягат. Ром войн виждал лис и?
27
4
 
28
 
! Отговори
само питам преди 4 години
А в България кога ? Като падне ромовската парти герб от власт ли ???
26
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ромите ще владеят света. Плодят се, а зад тях е Индия. Сигурно са вече 2 милиарда общо. Унгария незнае с какво се захваща, ако тръгне срещу масите от роми по света. Ромите не могат да четат, но заплашително добре боравят с ножки. Колко българи си заминаха от наказателни отряди от роми. Освен това ромите са задружни. Плеснеш едно и преди да си се обърнал са се появили още 30 с ножове, камъни и дърве.

Спонсорирани публикации