Бивш президент на Турция: Политическият ислям се срина

Абдуллах Гюл: Подходът на целия свят към Сирия е погрешен
18 фев 2020 11:20, Елка Василева
46
Бивш президент на Турция: Политическият ислям се срина
Абдуллах Гюл. Снимка: архив, БГНЕС

Бившият турски президент Абдуллах Гюл се обяви за връщане на Турция към парламентарна система на управление, заявявайки, че никога досега турският парламент не е бил толкова обезличаван. В интервю за турския вестник "Карар" Гюл каза още, че и като президент е вярвал, че парламентарната система на управление е по-добра за Турция.

Според него в момента в целия свят политическият ислям се е сринал.

"Моето предпочитание е за демократична парламентарна система. Великото национално събрание на Турция никога не е било толкова обезличавано. Турция изпитва този дефицит", каза 11-ият президент на страната.

Вестник "Карар", пред който Гюл засегна и други актуални теми, отбелязва, че това е първото интервю на президента от години насам, предаде БНР.

По повод на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, където напрежението с Турция се задълбочи на фона на предприетата от сирийските правителствени сили офанзива, Гюл изказа мнение, че не бива да се влиза в същинска война със Сирия. Според него обаче подходът на целия свят по отношение на Сирия е много погрешен.

Запитан къде конкретно смята, че е допусната грешка от страна на Анкара в политиката за Сирия, след като казва, че тя е изначално сбъркана, Гюл отговори, че е била подценена подкрепата на Русия и Иран за сирийския режим. "Обаче за Иран да не падне режимът в Сирия е екзистенциален въпрос. За Русия - за царска Русия, комунистическа Русия и за сегашното ръководство - става дума за стратегически въпрос за достъп до топлите морета", обясни той.

По повод на отношенията с Русия Гюл изказа мнение, че е изпусната мярката в тях. "Ако сте съсед с големи държави, особено пък ако тези съседи са голяма авторитарна държава, отношенията ви няма да бъдат нито неприятелски, нито ще се оставите да бъдете водени за носа", каза Гюл.

"В последно време мярката (в отношенията с Москва) беше малко изпусната. Вероятно най-същественото е въпросът за С-400 във военната сфера", посочи той, визирайки сделката за руските системи за противовъздушна отбрана.

Във връзка с отношенията със Запада Гюл не отрече, че Европа и САЩ са допуснали редица грешки по отношение на Турция. Според него обаче, за да може Турция да бъде демократична държава, трябва да заеме място заедно с Европа в западния блок.

Бившият държавен глава на Турция изказа също мнение, че политиката на поляризиране е заплаха за страната. "Този политически език не носи никаква полза", добави той.

Гюл изказа подкрепа за Али Бабаджан, бивш вицепремиер, външен министър и министър на икономиката, и неговата партия. Президентът напомни, че още оттегляйки се от поста, е заявил, че излиза от политическия живот, което прави и до днес. "Но когато има горещи за страната въпроси, не съм някой, който ще пази опита си за себе си", посочи той.

Гюл заяви, че смята принципите и ценностите от основаването на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) за валидни и до днес и посочи, че при всеки повод призовава за завръщане към тях. "Политически движения с ислямска идентичност са успешни във властта, когато са демократични и либерални, когато приемат и прилагат глобалните норми за основните човешки права. Пример за това ние дадохме в първия си период на власт и демонстрирахме как вярващи хора могат да ръководят държавата на рационални основи. Този успех беше извор на вдъхновение за целия ислямски свят и дори за ислямските движения", заяви Гюл.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Абдуллах ГюлТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма като исляма религия която мюсюлмани да убива други мюсюлмани)
40
2
 
1
 
! Отговори
Мустафа паша Ататюрк преди 4 години
До До 35Ти желаеш да си съпричастен с българския народ и единствен виждаш "антропологични "??белези с тюрките и себе си??? За теб изследванията на учени и институти(швейцарски,италиански,германски и български ) нямат значение и респект!? Ти КАЗВАШ! ТОВА Е В ТВОЕТО ВЪОБАЖЕНИЕ!! ПОМОЛИ БЪЛГАРИТЕ!
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Исляма работи срещу самите вярващи в Корана,исляма се използва за привличане на заблудени овци и използването им за убийства и терор над християни и мюсулмани!Сopocидите строят джамии и привличат такива заблудени овце,които след това не могат да се измъкнат от примката им,имаше един документален филм за една такава туркиня,живееща в Германия,примамена и попаднала в лапите им,след което се налага да се откъсне с полиция от тях и се страхува,живее в страх .
38
5
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 4 години
Вярно е, но Русия е федеративна държава и освен сто млн. бели руснаци, живеят около 40млн. от други народности, основно монголоиди. А гените на българите са най- малко тюркски като антропологичен баланс.
37
4
 
10
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Това да си турчин е проклятие,зла съдба,труднолечима болест,синоним на *** човек и роб.Страховете на роба са много понеже е беззащитен.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА
35
2
 
13
 
! Отговори
ВАЙ-ВАЙ-ВАЙЙ... преди 4 години
Никой не иска Турция и турците.Да не се заблуждават някои нейни представители.Тя е авантпост към петрола в Близкия исток и обслужва интересите на запада.За това търпят изцепките на Ердоган и защото са са вътрешна употреба.Ако кривне много от пътя е лесно да бъде разделена на няколко парчета.Ердоган е една голяма уста с мания за величие,което го прави велик в очите на неграмотните и комплексираните.
34
3
 
7
 
! Отговори
Язе преди 4 години
До АнонименНямало е смесване. Съвременна генетика е категорична. Намери и прочети за изследване на генома на европейските народи. В БГ гените тюркските гени са под 1%, това е пренебрежимо малко и те са по майчина линия. Българин и туркиня, детето е от турски ген по майчина линия. В Турция тюркските гени са малко над 10% а в Русия малко над 30%. В Русия има повече турци отколкото в самата Турция. Половината турци са с европейдни гени, южни славяни, албанци, гърци, италианци, кавказци и араби.
33
18
 
17
 
! Отговори
Тcигани сте преди 4 години
До На изток от раяТия на кого ги разправяш?Я отвори Гугъл Мап и виж какви са турците по улиците в Турция.Само да не е в Истанбул защото там има много туристи и потомци от крадени от турците български деца на времето.Ако не са те щяхте да сте бетер Афганистан.Кажи 5 турски изобретения? Докато българите са дали страшно много неща на света,при това са колкото един град население.Европеидната и малаазииската раса не са равни. Набиите си го в главите и не коментирайте умните и нормалните.
32
12
 
8
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Дали не са построили църква макет в Тур-ция и лъжливо да искат реципрочност у нас?тур-ците не са много по строителството
31
7
 
8
 
! Отговори
сина преди 4 години
До Анонименпроливите са били толкова важни, когато е нямало летища и самолети, сега не са съвсем на почит. Дори и да владее проливите ЕрДоганя не може да ги пипне /затвори/, щото ще му яде пърделника кренвирш, така че какво всъщост владее ?!?
30
3
 
6
 
! Отговори
Аз съм преди 4 години
Големи глупости пишете, аз ако застана до един турчин, веднага ще разберете разликата.Да, омешени сме, но съдя по българските турци, има разлика.
29
1
 
2
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Но пречат всячески, трябва и алкален ПХ баланс и антимагнит, да отблъсне всичковредно, пречещо на възкресението.
28
2
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Значи ето какво, светлината връща назад във времето неща като звука и топлината от сърцата, и вижда, а топлината и звука съживяват стволовите клетки в костите, ако те изобщо умират..
27
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До На изток от раяТова е напълно нормално, имало е 5 вековно смесване. Герге отиде да пасе овцете, през това време мине заптието и оправи жена му. И така. Братски народи. Българите не бива да задават наивни въпроса как и защо. Турция е велика. Ето ви отговора. Българите трябва да започнат да задават важни въпроси. За какво им е ЕС, като могат да се присъединят към Турция, която ги храни, пои, варди цели 5 века. Като напусна Османия на Герге му се случиха най-големите катастрофи.
26
1
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Истинската светлина май не заслепява, от нея се вижда!
25
7
 
11
 
! Отговори
На изток от рая преди 4 години
Тъжното е че *** прилича повече на турчин отколкот на Европеец...
24
2
 
3
 
! Отговори
F5 преди 4 години
При възкресението пробвайте освен със звук и доплер и с истинска качествена светлина, но качествената светлина и звук са скъпо удоволствие! Светлината може да пътува във времето, това е теория на Айнщайн!
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Докога Запада ще мълчи!? Докога Русия ще мълчи!?"Турция е охажвана от САЩ, от ЕС и от Русия. Ердоган се е окопитил на власт и е непредвидим. И държи всички в шах. А Турция се намира на можеби най-важното геостратегическо място на планетата! И всеки я иска! Там е Истанбул, по-старому Константинопол/Цариград. Град на градовете! Който владее Цариград владее проливите и основната пътна артерия свързваща Азия с Европа и Черно море със Средиземноморието!
22
3
 
13
 
! Отговори
Аз съм преди 4 години
Има свестни български турци в България! Навремето когото работех на Златните, имаше един стар турчин, който сравни управлението на бай Ердо с нацистката диктатура.Турците му показаха какво мислят на местните избори, но Ердо не вдява или не иска да разбере.

Спонсорирани публикации