От 2021 г.: Кой ще може да работи във Великобритания?

Страната спира необразованите, привлича квалифицирани мигранти
21 фев 2020 19:26, Елка Василева
68
От 2021 г.: Кой ще може да работи във Великобритания?
Снимка: архив, БГНЕС

През 2021 г. Великобритания ще въведе точкова система за привличане на квалифицирани мигранти. Същевременно Островът ще ограничи притока на работници с ниска степен на образование. Какво трябва да знаем, пише Дойче веле.

След излизането си от ЕС Великобритания превръща привличането на квалифицирана работна ръка от чужбина в приоритет. Същевременно броят на имигрантите със слабо образование и ниска квалификация ще бъде сериозно ограничен. Плановете на правителството в Лондон са сходни с точковата система, която се използва в Австралия.

Британската вътрешна министърка Прити Пател обяви, че новите правила ще влязат в сила от 1 януари 2021 година. "Слагаме край на свободното придвижване, връщаме си контрола върху границите и се грижим за приоритетите на хората", каза Пател. Тя описа решението като "исторически момент".

Какви ще са условията?

За да получат работна виза за Великобритания, кандидатите ще трябва да докажат, че имат специални умения, говорят добре английски език и са получили предложение за работа.

Още по темата
Кандидатурите ще бъдат оценявани с помощта на точкова система. За предложена годишна заплата от поне 25 600 паунда, което е около 30 820 евро, кандидатът може да получи 20 точки. 20 точки ще бъдат давани и за "подходящите компетенции" и за познания по английски език на "необходимото ниво". Те, разбира се, трябва да бъдат доказани. Специалисти в сферите с недостиг на кадри ще получават допълнителни точки. Общият брой на събраните точки трябва да е най-малко 70.

Новата система ще важи както за гражданите на Европейския съюз, така и за останалите чужденци.

Особен приоритет за правителството са кадрите със сериозни компетенции и таланти, сред които учени и инженери. Очаква се предложението да бъде подкрепено в парламента, където консерваторите на премиера Борис Джонсън имат мнозинство.

Плановете бяха посрещнати с критика от страна на опозицията и работодателите. Според лейбъристите "враждебната среда" ще усложни набирането на работници. Британският индустриален съюз CBI приветства някои от регулациите, но предупреди за негативни последици върху строителния бранш, здравеопазването и хранителната индустрия.

Търсят се болногледачи

Синдикатът Unison алармира за катастрофални последици в сферата на болногледачите. В много британски клиники и в момента има жажда за кадри.

Във Великобритания живеят около 3,2 милиона граждани на ЕС. Точният брой не е ясен, тъй като в страната няма система за регистрация. На 31 януари Обединеното кралство официално напусна ЕС след 47 години членство. По време на преходния период до края на 2020 година Великобритания все още е част от вътрешния пазар на ЕС и митническия съюз.


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По добре хляб и сол на сянка,отколкото кебапче на слънце.
56
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В пропаднали държави като Англия, Шотландия където плащат максимално 8,50 паунда на час кракът ми не стъпва. Там ще бачкат само инджикистанци
55
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
само индийци и пакистанци.
54
1
 
12
 
! Отговори
Кой ? преди 1 месец
Никой !
53
0
 
21
 
! Отговори
( '_' ) преди 1 месец
Нищо ново под слънцето.
Слабият прислужва на силния срещу храна и подслон.
Просто едно време такива хора империите си набавяха с войни, а сега с икономическо принуждение на загубилите студената война.
Всеки има право на неправилен избор.
52
0
 
5
 
! Отговори
хохохо преди 1 месец
какъв синдикат Unison бе?, казва се The Union.
51
2
 
18
 
! Отговори
Пепи преди 1 месец
А високо квалифицираните искат ли да покрият тези неща.
50
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой. Само укри и молдовци..То няма работа за други.То и помощи няма да има,който взел-до тук.Аванта свърши,братя..Само големи данъци има.
49
3
 
25
 
! Отговори
Екстра преди 1 месец
Като им дойдат още пакита, нищо чудно да накарат баба Бети забрадка да тури, вместо капела.
Ама те са си свои - таковат се, общуват де, от векове ;)
Тяхна си работа
48
7
 
14
 
! Отговори
Златка преди 1 месец
Ми ще ходим да работим в кипър! Там поне има пара и не искат език!
47
4
 
40
 
! Отговори
ЧерноБял Телевизор преди 1 месец
А за родата на Прити Пател с червена точка на челото и сииигански корени нещо казва ли се или те по принцип са си висококвалифицирани ?
А за Африканските тъмночерни високоинтелигентни шебе**ци ... опс, исках да кажа - инженери ? Или те влизат свободно по квотата за толарастко равноправие ....

И то кво остана ? В графата останаха само бели хетеросексуални източноевропейски бачкатори ....
46
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за нашенските строители и хигиенисти никакъв проблем няма да има - ще отиват като бизнесмени като едно време, до 2007, с бизнес плановете за хигиената. бизнес виза.
45
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джонсоне, Джонсоне твойта мама жалим.Като сринеш зенеделието и здравеопазването където работят все българи и станат още атентати от любимите ти алаходупци дето и ти си от тях нали си турчин по пройзход ще те залее народната любов.От толкова народна любов задника ще ти стане на саксия в пандела и ще практикуваш престижната професия дърварство.
44
6
 
13
 
! Отговори
няма проблем преди 1 месец
"За да получат работна виза за Великобритания, кандидатите ще трябва да докажат, че имат специални умения, говорят добре английски език и са получили предложение за работа".

А за тези които не могат да докажат и нямат никкви специални умения, също няма да има никакъв проблем, ще се намери начин, стига да се съгласят да работят на много по-ниско заплащане от днешните българи черноработници.
43
2
 
36
 
! Отговори
Келан преди 1 месец
Не се връзва цялостната им политика относно мигрантите. 80% от работещите неквалифициран труд във фермите не говорят английски език. Интересно как и от кого ще бъдат заменени????
Работодателите в Англия ще бъдат поставени в трудна ситуация. 🍀
42
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бивша велика сила, какво ни занивате с периферия на Европа. Франция и Германия приемат европейци, вие ще приемате индийци, пакита, бангладешци и нигерийци. Време е Шотландия и Ирландия да се присъединят към ЕС, иначе потъват заедно с англосаксите.
41
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАТО НИ ВЪРНАТ 100 000 БЕРАЧИ НА ЯГОДИ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ПАДНЕ И ЩЕ ГОНЯТ ПО УЛИЦИТЕ.
40
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който е образован и квалифициран. Да му мисли Бойко да му мисли кой ще работи тука, особено със слабоумията на Сачева с извънредния труд който не се и плаща.
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НИЕ ВРЪЩАМЕ Б.ОК.ЛУКА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, НО СЕГА ЩЕ ТЕ ВРЪЩАТ НАШИЯ.
38
22
 
20
 
! Отговори
Щази преди 1 месец
Британия не напуска ЕС,тя се евакоира,Британия ще е последния остров до 20 години където все още ще имам някаква държавност.Световния ред до 15 години ще е във пълен разпад,ще има още спуснати вируси,още по големи африкански вълни,още повече ислямистки атентати,Германия и Франция ще се разпаднат заедно със другите от ЕС,СЕГА РАЗБИРАТЕ ЛИ ЗАЩО аНГЛИЯ НАПУСКА ЕС ?

Спонсорирани публикации