Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?

Засега в Италия, да се готви САЩ
220
Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?
Снимка: БГНЕС

Социалната изолация и затварянето у дома на милиони хора по света заради мерките срещу COVID-19 води до намаляването и свършването на парите, а и търпението. 

Недостигът на храни, предизвикан от нарушаването на снабдяването в условията на световна блокада, е в състояние да предизвика "бунтове на глада" дори в богатите страни, а в Европа и САЩ вече назряват социални конфликти, пише РИА "Новости", цитирани от "Труд".

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) призова към глобално координиране, което да елиминира нарушенията при доставките и да не допуснат ограничения върху износа на стоки. 

Виетнам, който е в първата тройка на износители на ориз, прекрати експорта му. Казахстан наложи забрана върху износа на пшенично брашно, а експертите не се наемат да прогнозират какво ще се случи, ако Русия – най-големият износител на пшеница, спре доставките й.

Друг проблем е затварянето на границите, заради което липсват нискоквалифицирани трудови мигранти. Няма кой да прибере реколтата от полетата, не достигат работници във ферми, затруднения имат и товарните превози.

Но най-голямата криза е при хората, които вече нямат пари. 

В момента за най-много брожения и социално напрежение се съобщава в Италия, но US експерти предупреждават, че скоро и САЩ могат да тръгнат по "италиански сценарий". Те припомнят, че за две седмици до края на март броят на новите безработни там е набъбнал до 10 милиона, като през април те могат да се увеличат още 3-4 пъти. А проучвания на GOBankingRates показват, че 45% от американците нямат никакви спестявания.

Каква е ситуацията в България?

У нас засега е спокойно след почти месец въведено извънредно положение. Магазините разполагат с храна и не се усеща липсата на стоки от първа необходимост. Проблем има в малките населени места, където има магазини, до които трудно има доставки. Има и такива, кото затварят, след като са принудени да работят "на вересия".

Статистически "армията на безработните" се увеличава с няколко хиляди на ден, а опашките пред бюрата по труда се превърнаха в обичайна гледка. 

Правителството стартира редица мерки с намерението те да търпят развитие според ситуацията и продължителността на пандемията. Кризата засегна редица сектори, а оптимистичните прогнози са, че икономическата криза ще се усеща минимум една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
32
 
! Отговори
До 90 преди 4 години
Тези депозити са на 10% от населението, всичко останало е с кредити и ипотеки. При стагфлация или хиперинфлация с тези пари е свършено. В момента икономика няма, ако сега дойде някое IT, които наистина уважавам и са наистина страхотни в България и каже, че е пощаден - теоретично Да, но когато клинетите, за които пишеш код фалират и ти ще си засегнат. Икономиката е комплексна и само, който я разбира, е наясно, че предстои Кошмар!!!
81
6
 
27
 
! Отговори
До кога? преди 4 години
Положението е критично но чиновници и държавни служители не се уволняват,само обикновения народ и частният бизнес страдат,това вбесява хората.....
80
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иде Виденова зима (в случая лято..)
79
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бунтове и безредици са само в главите на социалкомунистите.Магазините са пълни.Цените са нормални,даже на някои стоки са станали по ниски.Депозитите на българските граждани в банките са 83 милиарда.
78
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не се безпокойте богатие ще станат по-богати а бедните още по беднитака е в пазарната икономикаправото е на силнияа приказките за демокрация и равни права са песнички за наивницикойто е повярвал да си носи последствията
77
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само житната мафия в България да не изнесе зърното и ще повторим 1996 г.
76
6
 
20
 
! Отговори
Дан преди 4 години
Гледайки изпразнените улици в гр. София задаваме ли си въпроса колко "излишни" хора са се движили по тях преди извънредното положение.Ще се върнат ли на работа всички-едва ли.
75
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веригите на доставки рано или късно ще се прекъснат, ако това продължи по-дълго. Тогава яко да ни е дуупе
74
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман от *** руска пропаганда.
73
22
 
13
 
! Отговори
Чета и си мисля преди 4 години
От РИА първо да си погледнат ***, и да не се правят на пророци! Брутална пропаганда с целенасочено фаворизиране на "мощта" на Русия. Прдпочитам да живяя на Тамбукту, отколкото в Русия. Но за нищо не бих сменил България.
72
11
 
18
 
! Отговори
redordead преди 4 години
Кви гладни бунтове като във фейсбоклука всички се опакват, че с се угоили и алкохолизирали от стоене вкъщи...
71
1
 
12
 
! Отговори
redordead преди 4 години
До силната българска жена по-долу в коментарите:Бъди спокойна, война с боНби и кОршуми, никога няма да има!
70
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бунтове,глад ?Dnes.bg ,вие сте пълни и завършени аматьори ?Много се издавате с тея поръчкови статийки !!!Къде са бунтовете бе,къде е глада ?Къде,питам ?!20 човека направили сеир в Италия и хайде вече бунтове и глад !!!Пуууу.....,аман от ***()тщина !
69
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички пияници революция сънуват! Само че на трезво като ви предложат да скрият половоната ви заплата и да ви осигуряват на минимума мълчите и дори не ви хрумва да се опълчите. За това сега виете на умряло, защото и да имате право на пари от държавата, то ще е върху това което сте обявили. И кой ви е виновен? Да бяхте правили революция срещу шефовете си, когато ви доплащаха под масата.
68
0
 
11
 
! Отговори
до 69 преди 4 години
А аз съм благодарен колко добре си се Убразовала
67
9
 
9
 
! Отговори
До 60 преди 4 години
Абе я се скрий бе ! БКО/БСП фалираха два пъти държавата за 20 години ! Тея трябва да се забранят !
66
2
 
21
 
! Отговори
Тиквун преди 4 години
А тук спестявания милиарди благодарение на моето благодатно царуване. Денонощно мислим с Горанката как да ви ги защитим, ъъ пардон вземем.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти май не си завършил и първи клас,бе воле...
64
22
 
4
 
! Отговори
До 68 преди 4 години
Слушам го от 5 години,а този " бидон" ви смазва ,където ви хване по избори! Народът е доволен от статуквото си и с всичките си претенции и критики,съзнава и усеща,че не е гладен както го държаха БСП и НДСВ ! Този " бидон " е трън в очите на много олигарси,търъ?и и мошенници ! И полека ще ги завърши! Тарикати,все не плащат данъци,все крият печалби,все осигуряват на минималната ! Все да заобиколят закона ! Свърши вече тая !
63
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пейте за победата и прескочете загражденията и карантините! Нека ви води Свободата! И от север и от юг, тромпетът на войната ви зове за въоръжена борба срещу тиранията!

Спонсорирани публикации