Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?

Засега в Италия, да се готви САЩ
220
Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?
Снимка: БГНЕС

Социалната изолация и затварянето у дома на милиони хора по света заради мерките срещу COVID-19 води до намаляването и свършването на парите, а и търпението. 

Недостигът на храни, предизвикан от нарушаването на снабдяването в условията на световна блокада, е в състояние да предизвика "бунтове на глада" дори в богатите страни, а в Европа и САЩ вече назряват социални конфликти, пише РИА "Новости", цитирани от "Труд".

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) призова към глобално координиране, което да елиминира нарушенията при доставките и да не допуснат ограничения върху износа на стоки. 

Виетнам, който е в първата тройка на износители на ориз, прекрати експорта му. Казахстан наложи забрана върху износа на пшенично брашно, а експертите не се наемат да прогнозират какво ще се случи, ако Русия – най-големият износител на пшеница, спре доставките й.

Друг проблем е затварянето на границите, заради което липсват нискоквалифицирани трудови мигранти. Няма кой да прибере реколтата от полетата, не достигат работници във ферми, затруднения имат и товарните превози.

Но най-голямата криза е при хората, които вече нямат пари. 

В момента за най-много брожения и социално напрежение се съобщава в Италия, но US експерти предупреждават, че скоро и САЩ могат да тръгнат по "италиански сценарий". Те припомнят, че за две седмици до края на март броят на новите безработни там е набъбнал до 10 милиона, като през април те могат да се увеличат още 3-4 пъти. А проучвания на GOBankingRates показват, че 45% от американците нямат никакви спестявания.

Каква е ситуацията в България?

У нас засега е спокойно след почти месец въведено извънредно положение. Магазините разполагат с храна и не се усеща липсата на стоки от първа необходимост. Проблем има в малките населени места, където има магазини, до които трудно има доставки. Има и такива, кото затварят, след като са принудени да работят "на вересия".

Статистически "армията на безработните" се увеличава с няколко хиляди на ден, а опашките пред бюрата по труда се превърнаха в обичайна гледка. 

Правителството стартира редица мерки с намерението те да търпят развитие според ситуацията и продължителността на пандемията. Кризата засегна редица сектори, а оптимистичните прогнози са, че икономическата криза ще се усеща минимум една година.


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
7
 
18
 
! Отговори
Не се притеснявайте преди 3 месеца
парите са напечатани, ще ги пуснат и всички ще станете милионери .. нищо, че няма да има какво да си купите с тях
110
12
 
8
 
! Отговори
Сп€€€нс преди 3 месеца
РИА Новости" = "Дойче веле" на руски
109
13
 
13
 
! Отговори
ТРЯБВА ЛИ преди 3 месеца
Бунтове от глад - те не са опасни толкова поради кражбите от магазини, колкото поради безредието. Защото това е нарушение на карантината. А неспазваната карантина ще доведе до нови болни. Каква полза от пълния стомах, когато човек може да умре с пълна уста?! Трябва ли болестта да изтръшка всинца, за да се научат да търсят помощ, а не бунт и развала на реда2
108
8
 
30
 
! Отговори
Винету преди 3 месеца
Парите ще свършат, но търпението никога. Българина е готов да се моли за за помощ и пари на заем от роднини и приятели ще поиска и ще се унижава до краен предел, но търпението му няма да свърши никога.
107
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"...оптимистичните прогнози са, че икономическата криза ще се усеща минимум една година."
И кое е оптимистичното на тази "оптимистична прогноза"?
106
8
 
7
 
! Отговори
Мангалки на сапун преди 3 месеца
Добра новина.
105
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 100
Какво да вярват на ЕС, като те нарушиха правила за финансова дисциплина. После и за хигиенна. От тяхната простотия пламна цяла Европа. После ама.... Ами ама. Да проявяваш солидарност към безотговорни и нагли хора....Дано им дойде акъла, ама найсе. "Ние ще си правим каквото искаме, ама Европа да ни плаща сметките"! На мен не ми харесва. А на Вас?
104
9
 
34
 
! Отговори
SS преди 3 месеца
в БГ НИКАКВИ бунтове не може да има. А защо ли? Офци да се бунтували някога ? (ударението е на 'о')
103
8
 
21
 
! Отговори
До ГОСТ преди 3 месеца
Поръчването на статиите, мачкането на журналята и уволняването на вирусолози от щаба за вирус е черта на демократичния ти Боко. Евроатлантик член на БКП, завършил и издигнал се в школа за ченгета, не искал да се деполитизира, станал охрана на Тато и после мутра...
102
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Новини да има. Бунтове за храна! Ще свърши житото! Края на света! .... Е нищо не е вярно, но пък се чете най много. И нали последно време няма новини, са какво да пишат жалките журналисти. Нали няма война в Сирия, кръвожадни бежанци, дори Ким от Северна Корея се е кротнал.
101
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-забавни са нинджите с ръкавици :D
100
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 102
Образно казано икономисти/Румен Гечев не е такъв/ни съветват постоянно още от средата на миналата година да си заделим пари за разходите си за 3 месеца. Капиш?
99
24
 
9
 
! Отговори
ГОСТ преди 3 месеца
Тази статия да не я е поръчал Радев,че него вече никой не иска да го вижда и чува?
98
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да чухте в Ухан да нападат магазини, да полудяват, да се е повишило домашното насилие? Ааааа, някакви Дойче веле, Хюман райт суоч, Си Ен Ен или бог знае кой казали, че в Китай няма свобода на словото. Затова не знаем. Ами и по скайп наши сънародници нищо такова не споменаха. Само говореха за "дисциплина".
97
2
 
25
 
! Отговори
Не ги мислете преди 3 месеца
американците, те най-напред изкупиха оръжието ... чакаме новини и идеи
96
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо лъжете за Италия. В Сицилия някакви криминални типове нападнаха магазин и веднага бунт от глад!!!! И онзи ден в Трилистник. В съседното помещение е било пълно с хранителни продукти. Не са пипнати. Търсили са пари! Откраднали цигари и марков алкохол. Веднага: ама било от глад???? Що не нападнаха баничарницата или месарницата, ако бяха гладни? Едноклетъчни!
95
8
 
30
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 месеца
От това извънредно положение спестявам. Не харча за бензин, МОЛ-ове, ресторанти
94
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато образно казано серетьор остане без работа, то тя няма пари да Ти ползва тасито, Ти нямаш пари да си плащаш лизинга, хората дали Ти колата няма да имат работа, няма да ползват софтуера, който Иван им е написал, Иван няма да плаща наем на Петър, Петър няма да може да си купи нов телевизор, защото стария се е счупил, Гошо няма да може да продаде телевизор на Петър, Гошо ще спре дъщеря си от уроци по езици, учителката няма да си купи ново яке, този с якето ще уволни Ивана и Петя. Това е пазар
93
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Италианците след кризата най вероятно излизат от ЕС. Последно проучване показва че 70% там не вярват на ЕС. Така че днеса и да се напъва като мисирка най-много пак да се залепи за тиква. ЕС или се променя в посока на националните държави или се разпада. И като всичко в него ние ще излезем последни с разните „изненадани” албанци
92
3
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 месеца
САЩ дълги години всяваха хаос граждански войни и какво ли не по Света -сега ги чака една много голяма опустошителна гражданска война-тежковъоръжени гладни зомбита и богаташи криещи се в бункери и пазени от полиция- Главният сценарист е Дон Капон който в много скоро време ще си скубе русата перука пред медиите-Шоуто ще е на LIVE за да може целият Свят да се наслаждава-Този път смеещите се на другите народи години, пред TVто дебели американци- сега стават главните изпълнители в Американското ШОУ!