Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?

Засега в Италия, да се готви САЩ
220
Пари, търпение свършват. Ще има ли бунтове на глада по италиански сценарий?
Снимка: БГНЕС

Социалната изолация и затварянето у дома на милиони хора по света заради мерките срещу COVID-19 води до намаляването и свършването на парите, а и търпението. 

Недостигът на храни, предизвикан от нарушаването на снабдяването в условията на световна блокада, е в състояние да предизвика "бунтове на глада" дори в богатите страни, а в Европа и САЩ вече назряват социални конфликти, пише РИА "Новости", цитирани от "Труд".

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) призова към глобално координиране, което да елиминира нарушенията при доставките и да не допуснат ограничения върху износа на стоки. 

Виетнам, който е в първата тройка на износители на ориз, прекрати експорта му. Казахстан наложи забрана върху износа на пшенично брашно, а експертите не се наемат да прогнозират какво ще се случи, ако Русия – най-големият износител на пшеница, спре доставките й.

Друг проблем е затварянето на границите, заради което липсват нискоквалифицирани трудови мигранти. Няма кой да прибере реколтата от полетата, не достигат работници във ферми, затруднения имат и товарните превози.

Но най-голямата криза е при хората, които вече нямат пари. 

В момента за най-много брожения и социално напрежение се съобщава в Италия, но US експерти предупреждават, че скоро и САЩ могат да тръгнат по "италиански сценарий". Те припомнят, че за две седмици до края на март броят на новите безработни там е набъбнал до 10 милиона, като през април те могат да се увеличат още 3-4 пъти. А проучвания на GOBankingRates показват, че 45% от американците нямат никакви спестявания.

Каква е ситуацията в България?

У нас засега е спокойно след почти месец въведено извънредно положение. Магазините разполагат с храна и не се усеща липсата на стоки от първа необходимост. Проблем има в малките населени места, където има магазини, до които трудно има доставки. Има и такива, кото затварят, след като са принудени да работят "на вересия".

Статистически "армията на безработните" се увеличава с няколко хиляди на ден, а опашките пред бюрата по труда се превърнаха в обичайна гледка. 

Правителството стартира редица мерки с намерението те да търпят развитие според ситуацията и продължителността на пандемията. Кризата засегна редица сектори, а оптимистичните прогнози са, че икономическата криза ще се усеща минимум една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
15
 
! Отговори
Милиц.. държв. преди 4 години
Е ще разбрете защо нямаме армия ,а имаме толкова пол.спец пол сили ,жандармерия ----така ще ни натрошат манерките ,че няма да се сетим да си подадем носовете..,..
41
6
 
30
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 4 години
Просто не ми се мисли какво ще е положението в малките населени места в средата на МАЙ!Имам ИЗИПЕЙ пунктове за бит. сметки в няколко малки насел. места. ХОРАТА СА СТРЕСИРАНИ ЗАЩОТО МАСОВО СЕ ОСВОБОЖДАВАТ ОТ РАБОТА И НЯМАТ НИКАКВИ СРЕДСТВА.Сега плащат с последните си пари.Да не говорим за пенсионерите които разчитат на помощите от деца и роднини които вече или са безработни или са в в не платена отпуска.НЕ ГЛАДНИ БУНТОВЕ АМИ НАПРАВО ЩЕ ГРАБЯТ И РАЗБИВАТ МАГАЗИНИ И СКЛАДОВЕ. ЧУДО НИ ЧАКА!
40
9
 
30
 
! Отговори
дам преди 4 години
До 38Абе , шушляккой е длъжен на други шушляци като теб да им дава нещо даром, че до вчера са живели много над възможностите си.Живял в панелката на баба си , ама си купувал телефони , телевизори и парцалки за хиляди левове за да може да се хвали във фейсбук, колко е ФЕШЪНАре марш на село.Вчера земеделците казаха, че няма кой да събира реколтата и да рине торта на животните и дават по 1000 лева заплати.Ама гражданчетата не могат да се цапат , затова са пред бюрата по труда
39
4
 
22
 
! Отговори
Хммм преди 4 години
Как някой ще дава пари на работниците си без да работят? Те ако кажат примерно само един месец,може и да има такива,но никой нищо не казва, плащайте ама колко време не се знае. Няма как работодателите да им се вържат с тия 60/40. По ще му е изгодно да ги освободи,ако нещата се оправят пак ще си наеме. Не са прости шефовете,те и за това са шефове,а не работници.
38
22
 
15
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Тука като гледам пишат само некви психопати! Да не би случайно Бащицата на народа да го е вкарал вируса, че роптаете срещу него?! Мерките му са съвсем адекватни! Друг е въпроса, че за месец-два нещата няма да се оправят - по-скоро ще мине година (а може и повече) преди да отшуми. Тъй че, стига сте мрънкали - свиквайте с мисълта, че такова е положението и си стойте вкъщи!
37
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изчислено е че българската земя без големи затруднения може да изхранва над 30000000 човека. Освен това по складове и магазини има храна за поне 2 години. Така че спокойно.
36
13
 
21
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Това ясно ,но какво става с еднакъща в Барселона ??? С един български магазин в Барселона? Един гръцки остров на един българин? Пишете ги тия неща,не се срамувайте !
35
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е последния мандат на другаря Бойко ... може и по-големи некадърници и крадци от него да дойдат, но едно е сигурно - Бойко е в историята.Потупването от Брюксел не върши работа, когато хладилника се изпразни.
34
12
 
15
 
! Отговори
matolek преди 4 години
До всички АНОНИМНИЦИ!Спрете си интернета и телевизията така ще икономисате ТОК и ще ви останат пари за ядене след като не сте заделили за да не посягате към пенсиите на родителите си.А между другото в ***.BG има доста обяви стига да искате,а аз отивам да бачкам
33
10
 
16
 
! Отговори
До дам преди 4 години
А на кого да ги продадат,на другите дето чакат пред бюрото на труда ли? Аман от папагали на Бойко. И той вика,тия с малкия и среден бизнес да си продадат Майбаховете и Мерцедесите. Ама то да караш такава кола,трябва да имаш магазинче за парцалки в Испания ,инак трудно ..
32
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безработицата в Гърция стигна 22% , а барба *** бизнесмените дето до вчера искаха да вкарват работници от Виетнам защото нямало кой да им работи, днес заплашват, че ако държавата не им плаща по 60% от заплатите щели да уволняват наред, а печалбата естествено ще продължават да си я прибират в тлъстите банкови сметки.В банките в момента на сметката на физически лица основно уж бизнесдами и бизнесмени имало над 50 милиарда лева.Ами да ги разделят на 6 милиона население и ще има за 5 год
31
8
 
18
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
БЪЛГАРИТЕ ИМАТ ПАРИ НА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ НА МЕСТА СЕ РАЗДАВАХА ДО 200 ЛЕВА ЗА ГЛАС А СЕГА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ СЕ ДАДОХА И ПО 40 ЛЕВА ДОПЪЛНИТЕЛНО ТАКА ЧЕ СПОКОИНО МОГАТ ДА ИСКАРАТ И ДО КОЛЕДА.
30
11
 
57
 
! Отговори
дам преди 4 години
Лъсна истината.До преди месец всичко живо показваше завиден стандарт на живот. Пускаха си снимки от екзотични екскурзи, басейни, спа центрове, нови телефони, сандалки от мола и какво ли не ...И за няма и месец. Да, на 13 март беше въведено извънредното положение заради пандемията, а днес сме 8 април, вече се напълни с плачковци, че нямало да имат какво да ядат.Ами продайте си айфончето дето си купихте февруари за 2500 лева или държите с него да си пускате снимки от бюрата по труда сега
29
1
 
1
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
До Аноним-24,Нещо не си разбрал метафората!
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БАТЕ БОИКОмоите ги посях оня ден. 9 реда.4 розови и 5 бели.
27
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се дигаме...мястото на срещата е известно
26
7
 
18
 
! Отговори
БАТЕ БОИКО преди 4 години
като няма какво да ядете сейте картофи
25
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свършат на глупендерите. Имам 7 бона спестявания.
24
11
 
20
 
! Отговори
Да, и лизачите преди 4 години
на ГЕРБ се напъват да л.ижат з.адника на Боко, дано цокнат и те нещо. Ето го един от ли.зачите "пияница мистик", и без да се определя си личи, че е ***, такива на ли.зането се надяват, жалки п.лужеци!
23
6
 
45
 
! Отговори
7 преди 4 години
У нас всичко се направи в интерес на чорбаджиите , а нена работниците !Защо изведнъж толкова безработни -нали се взеха мерки ? Самонаетите останаха на сирашката трапеза!Президентът беше прав , че двете неща трябва да вървят ръка за ръка .борбата с вируса и с безработицата !Ама нали те всичко знаят и му отричат всичко !Сега безработните да идат пред МС , а не пред бюрата ! Некадърници !

Спонсорирани публикации