Генерал Мутафчийски не е съгласен с разхлабването на мерките

Намирали сме се във втори пик на заболяването, категоричен е генералът
26 апр 2020 20:13,
579
Генерал Мутафчийски не е съгласен с разхлабването на мерките
Снимка: БГНЕС

„Не вярвам да има някой друг, който да иска повече от мен епидемията да свърши". Това заяви ръководителят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски, съобщава NOVA.

„В други страни, в които говорят за разхлабване на мерките, са прехвърлили платото на заболеваемостта и вървят надолу, докато нашата крива си върви нагоре. Всъщност ние преживяваме втори малък пик, защото в началото на април имахме подобен такъв. След това заболевоемостта намаля и в последно време пак се „катерим“ по параболата“, обясни Мутафчийски.

„Получавах стотици писма по имейла си, докато не го премахнах, защото имаше ругатни и нецензурни обръщения. Не можах да разбера кое не стана ясно. Не е задължително да стоиш само вкъщи, може да излезеш на работа, на лекар, до аптека, до магазина. Ако го направиш два-три пъти през деня, това си е една доста сериозна разходка по софийските улици. Надигна се такъв вопъл, че стоим затворени. Не сме стояли затворени. Гърците, сърбите, италианците, французите стояха затворени, ние – не. Едни от най-либералните мерки, но всъщност навреме наложени, дадоха резултат. В момента са напът да се провалят, защото сега съвсем не се изпълняват мерките. Вчера, докато отида от вкъщи до болницата срещнах около 25 души. 20 от тях нямаха маски, четирима ги носеха като лигавник и само една жена я носеше правилн

Още по темата
о“, обясни генералът.

„За парковете винаги съм казвал, че не са живоспасяващи. Имаше обаче много противоречиви мнения. Опасявам се, че ще има събирания на големи групи млади хора с бири в ръка, събиране на майки, което е реална опасност за разпространяване на заразата",  каза още Мутафчийски.

1300 са потвърдените случаи на коронавирус у нас

Генералът заяви, че подкрепя думите на главния прокурор Иван Гешев, който смята, че мерките са добри, но контролът куцаше. „Това бяха полумерки, които „полу" се изпълняваха. Нито полицията, нито общинските служители имат неизчерпаем ресурс от хора. Всеки от нас трябва да бъде съвестен, когато излиза навън“, обясни началникът на Оперативния щаб.

Генерал Мутафчийски обясни, че връщането на учениците в училище е планирано от министъра на образованието за края на месец май.

„Нужна е подготовка. Сега сме още краят на април. Дотогава още вода ще изтече. Представили сме два варианта – или започват най-малките, или започват по-големите, защото трябва да се явят на матури. Дори в условия на коронавирус, животът не може да спре. И понеже не се вижда края на това, ние трябва да се адаптираме към съществуването на този вирус. В повечето западни страни, в които препоръчват да се възстановят учебните занятия, препоръчват чиновете да бъдат наредени на разстояние от 1 метър, а в класната стая да има не повече от 15 ученика.“, уточни той.

Според него това би поставило образователната ни система на сериозно изпитание. „От къде ще се намерят толкова учители и помещения?", пита Мутафчийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


579
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
482
1
 
4
 
! Отговори
Спрете се преди 3 години
Тоя нито е лекар, нито генерал. С целия си мозък, решил точно децата за опитни зайчета да ги използва и на края на годината на училище да ги праща, та цели семейства да зарази. Явно иска и трети пик да има, а може би и вечни брифинги. ***!
481
1
 
2
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
Резултата от отварянето на парковете ще го видим някъде след 15 май."Слънцето" смята ,че гъгнивият му и гърлен глас,и едик на ниво селска кръчма след 21 часа не е достатъчен ,за да му се излъска имиджа и с цел да се хареса на "широките"народни маси ,негови верни избиратели реши да отвори парковете.След очакваната и неизбежна издънка,той ще намери начин на някой друг на прехвърли вината
480
8
 
4
 
! Отговори
Adequate преди 3 години
Защото е единственият адекватен и наясно, че с 200 хоспитализирани едвам издържа системата. Какво се случва, ако са 2 хил, а 20 хил? Мисля на всеки му е ясно. Тогава сигурно ще сте много незагрижени, че парка е отворен. Когато няма кой дори да те погледне, а кашляш и береш душа сам вкъщи. Но народът не мисли толкова напред. Нали сега е топло и му се излиза за сладолед и клюка.
479
3
 
3
 
! Отговори
столичанин преди 3 години
, сваляй маските!
478
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 490 бих искала да Ви попитам нещо във връзка с изказването ви. Според вас колко хора се изхранват от тези професии ?Не всеки може да работи зад бюро , да съгласна съм ,че не е добре струпване на много хора на едно място. Но питам Ви служителите там не са ли хора,нямат ли и те семейства и сметки за плащане
477
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оня на снимката с черния лигавник - кой е ?
476
14
 
3
 
! Отговори
Спасете България преди 3 години
В никакъв случай не бива да се отменя извънредното положение поне още две години минимум. В противен случай рискуваме да загубим 10% от населението на държавата-близо 700 хиляди души! Готови ли сме за такава катастрофа?! И без това не работят само някакви молове и кръчми, и псевдо-университети бълващи "калинки". Не, благодаря!
475
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората на Илиана са на плаж на океана в определени часове
474
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
някой на снимката е без маска
473
7
 
21
 
! Отговори
seira преди 3 години
"ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ" = ПАРАВАН ЗА УЗАКОНЯВАНЕТО НА ФАШИСТКА ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ!!!НАРОДЕ!!!!!
472
1
 
15
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Гледам генерала с тия таблици на листа! Дали можеше да се показват тези таблици на екран и доста по-добре - да! Сега генерала ги показва! Малко със забавяне , но е по-добре от нищото досега! Сделката с Арабистан била частна - сериозно!? Какво търсеше там министър Караниколов? Не този генерал обаче трябва да каже!
471
2
 
8
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Интересно ми е защо се цензурира думата обозначаваща предмет ясно видим на снимката в статията!? Не ми отговаряйте моля! Толкова сте прозрачни!
470
2
 
14
 
! Отговори
Годжи преди 3 години
13 тия пик кога ще е.Догодина.Лъжци
469
2
 
9
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Един от анонимните тук писа, че генерала е добър хирург и ще го приемат в Германия, Швейцария с високо заплащане! Не му мисля лошото на генерала, но с тоя *** в ръката едва ли! Всяко нещо е до време! Лекар-хирург значи - стоиш дълго време прав на крака! За съжаление всички остаряваме! И за най-добрия идва времето да спре! Чирков се усети и спря!
468
3
 
24
 
! Отговори
fghgfhfg преди 3 години
"Не е задължително да стоиш само вкъщи, може да излезеш на работа, на лекар, до аптека, до магазина." .... , къде я видя тази работа , на борсата ли ..
467
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този му хареса да се шефи.Иска му се да го излъчат за кандидат за президент от ГЕРБ.Аз те вярвам на това лъжливо и крадливо правителство,както и на мовечето с пагоните.Да му мислят.Това извънредно положение рано ири късно ще приключи.И после....
466
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бсп са виновни
465
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще стане страшно
464
4
 
10
 
! Отговори
Цв.Цвък. преди 3 години
До strah Зaщото вирусът се страхува от Б/О/Й/К/У - не схващаш ли???
463
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
капиталистите искат робите да им работят и затова плащат на *** и антиваксъри

Спонсорирани публикации