Генерал Мутафчийски не е съгласен с разхлабването на мерките

Намирали сме се във втори пик на заболяването, категоричен е генералът
26 апр 2020 20:13,
579
Генерал Мутафчийски не е съгласен с разхлабването на мерките
Снимка: БГНЕС

„Не вярвам да има някой друг, който да иска повече от мен епидемията да свърши". Това заяви ръководителят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски, съобщава NOVA.

„В други страни, в които говорят за разхлабване на мерките, са прехвърлили платото на заболеваемостта и вървят надолу, докато нашата крива си върви нагоре. Всъщност ние преживяваме втори малък пик, защото в началото на април имахме подобен такъв. След това заболевоемостта намаля и в последно време пак се „катерим“ по параболата“, обясни Мутафчийски.

„Получавах стотици писма по имейла си, докато не го премахнах, защото имаше ругатни и нецензурни обръщения. Не можах да разбера кое не стана ясно. Не е задължително да стоиш само вкъщи, може да излезеш на работа, на лекар, до аптека, до магазина. Ако го направиш два-три пъти през деня, това си е една доста сериозна разходка по софийските улици. Надигна се такъв вопъл, че стоим затворени. Не сме стояли затворени. Гърците, сърбите, италианците, французите стояха затворени, ние – не. Едни от най-либералните мерки, но всъщност навреме наложени, дадоха резултат. В момента са напът да се провалят, защото сега съвсем не се изпълняват мерките. Вчера, докато отида от вкъщи до болницата срещнах около 25 души. 20 от тях нямаха маски, четирима ги носеха като лигавник и само една жена я носеше правилн

Още по темата
о“, обясни генералът.

„За парковете винаги съм казвал, че не са живоспасяващи. Имаше обаче много противоречиви мнения. Опасявам се, че ще има събирания на големи групи млади хора с бири в ръка, събиране на майки, което е реална опасност за разпространяване на заразата",  каза още Мутафчийски.

1300 са потвърдените случаи на коронавирус у нас

Генералът заяви, че подкрепя думите на главния прокурор Иван Гешев, който смята, че мерките са добри, но контролът куцаше. „Това бяха полумерки, които „полу" се изпълняваха. Нито полицията, нито общинските служители имат неизчерпаем ресурс от хора. Всеки от нас трябва да бъде съвестен, когато излиза навън“, обясни началникът на Оперативния щаб.

Генерал Мутафчийски обясни, че връщането на учениците в училище е планирано от министъра на образованието за края на месец май.

„Нужна е подготовка. Сега сме още краят на април. Дотогава още вода ще изтече. Представили сме два варианта – или започват най-малките, или започват по-големите, защото трябва да се явят на матури. Дори в условия на коронавирус, животът не може да спре. И понеже не се вижда края на това, ние трябва да се адаптираме към съществуването на този вирус. В повечето западни страни, в които препоръчват да се възстановят учебните занятия, препоръчват чиновете да бъдат наредени на разстояние от 1 метър, а в класната стая да има не повече от 15 ученика.“, уточни той.

Според него това би поставило образователната ни система на сериозно изпитание. „От къде ще се намерят толкова учители и помещения?", пита Мутафчийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


579
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
422
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 445Абе съгласен съм, но изказванията от сорта тоз ще го пре бием от пъпчиви тийнове е несериозно.Бойко си има охрана денонощно и са професионалисти, не са улични батки от квартала.За генерал Мутафчийски съм изненадан, въпреки че знам че военните ги пере съчмата повечето, мисля че се подведе от негативните коментари по негов адрес.
421
0
 
11
 
! Отговори
Мишок преди 4 години
По принцип страха е голямо шубе.....
420
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, този преди седмица каза, че не сме достигнали пика, че предстоял и т.н. ?! Сега се оказва, че вече сме минали един пик (който явно той е проспал), предстоял втори..., направо се учудвам какви различни глупавини се изговарят от този човек всеки ден и при това все разнообрани. Май съвсем ни смятат за д..л.и. Просто съм изумен !
419
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам сега дали има чин старшина в силовите структури, но преди 89г. такива звания получаваха лица с цел да крепят властта на партията и лично на генералния секретар..Във форума се забелязват много такива лица, макар че пенсионери са с добра пенсия...
418
1
 
1
 
! Отговори
до 448 преди 4 години
Патологията е по-страшна от параноята... А ти си класика в патологията.
417
1
 
22
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Тая държава е пълен провал.. С такива никога няма да има просперитет, а те са навсякъде. Практически 100% от всички ключови позиции в страната са окупирани от едни жалки ***, които нямат съзнание за повече от собствения си гуз.. Амин!
416
1
 
12
 
! Отговори
До 447 преди 4 години
Борисов бе произведен генерал от Доган.Иначе е сержант от Кофопомпаджийските бригади .Само по документи обаче.Най-много стаж има като шофьор на Маргините.
415
2
 
6
 
! Отговори
447 преди 4 години
Борисов получи генералските пагони от Георги Първанов
414
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Параноята на един плешив лешояд! Разделяй, всявай страх, владей!
413
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До К.КопейкинБорисов получи генералски чин от президента Петър Стоянов.
412
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като назначи хирург за главен борец с пандемията, време е борисов да назначи и танкист да пилотира правителствения самолет.
411
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошо е ,когато хора назначени, да служат в полза на народа , се самозабравят и започват да се мислят за господари. Трябва от време на време , да им се напомня ,кой на кого служи .
410
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербери, бъдете смели! Спрете джипката на Бойко! ЗаразИ и Бобов дол и Видин и Плевен.
409
13
 
5
 
! Отговори
К.Копейкин преди 4 години
Президента Георги Първанов издига в чин генерал Бойко Борисов,президента Румен Радев издига в чин генерал Мутафчийски,това са факти.От цялата гнусотия най гнусен е спасителя на народа Румен Радев
408
0
 
13
 
! Отговори
Генерал без армия преди 4 години
На някои генерали не им пожелавам да се сблъскат с истинска пандемия, тогава ще разберат от къде дух?а вятъра..., а него по принцип не може го спреш да дух?а...
407
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отваряйте ресторантите,баровете,дискотеките,МОЛовете,магазините,концертите,кината,че Борисов ни доведе до просешка тояга,да ходим да просим там !
406
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Празни улици. Пусти площади.Не играят на двора деца.От ченгета навред ми се гади.От наврени в ареста слънца.Забранената пролет ме нерви.И отлага се земният Рай.Щото, както върви, и септемвривероятно не ще да е май.Боко Тиквата с такси и глобиплю на моите Райски поля.И на мен просто речено в скоби,от *** съвсем ми призля.Даже моята майчица святавсяка сутрин закусва с лъжи! генерал Мутафчийски пресмятаколко много светът му дължи.Нас държавата просто ни хейти.Плака с нас и арменският поп.Ако искате, братя, живейте! аз не ща да умра като роб.
405
13
 
5
 
! Отговори
Чакай малко преди 4 години
Мутафчийски не сложен там, за да бъде добричък. Той да не ви е дядо Коледа нещо?
404
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ангелкова е антидотът на чумата К19! Да я продаваме на света!
403
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какъв генерал е този, да го пратят на Афганистанската граница да лови контрабансисти на опиум, да го видим какъв генерал е,..ефрейтор с генералски пагони