Генерал Мутафчийски не е съгласен с разхлабването на мерките

Намирали сме се във втори пик на заболяването, категоричен е генералът
26 апр 2020 20:13,
579
Генерал Мутафчийски не е съгласен с разхлабването на мерките
Снимка: БГНЕС

„Не вярвам да има някой друг, който да иска повече от мен епидемията да свърши". Това заяви ръководителят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски, съобщава NOVA.

„В други страни, в които говорят за разхлабване на мерките, са прехвърлили платото на заболеваемостта и вървят надолу, докато нашата крива си върви нагоре. Всъщност ние преживяваме втори малък пик, защото в началото на април имахме подобен такъв. След това заболевоемостта намаля и в последно време пак се „катерим“ по параболата“, обясни Мутафчийски.

„Получавах стотици писма по имейла си, докато не го премахнах, защото имаше ругатни и нецензурни обръщения. Не можах да разбера кое не стана ясно. Не е задължително да стоиш само вкъщи, може да излезеш на работа, на лекар, до аптека, до магазина. Ако го направиш два-три пъти през деня, това си е една доста сериозна разходка по софийските улици. Надигна се такъв вопъл, че стоим затворени. Не сме стояли затворени. Гърците, сърбите, италианците, французите стояха затворени, ние – не. Едни от най-либералните мерки, но всъщност навреме наложени, дадоха резултат. В момента са напът да се провалят, защото сега съвсем не се изпълняват мерките. Вчера, докато отида от вкъщи до болницата срещнах около 25 души. 20 от тях нямаха маски, четирима ги носеха като лигавник и само една жена я носеше правилн

Още по темата
о“, обясни генералът.

„За парковете винаги съм казвал, че не са живоспасяващи. Имаше обаче много противоречиви мнения. Опасявам се, че ще има събирания на големи групи млади хора с бири в ръка, събиране на майки, което е реална опасност за разпространяване на заразата",  каза още Мутафчийски.

1300 са потвърдените случаи на коронавирус у нас

Генералът заяви, че подкрепя думите на главния прокурор Иван Гешев, който смята, че мерките са добри, но контролът куцаше. „Това бяха полумерки, които „полу" се изпълняваха. Нито полицията, нито общинските служители имат неизчерпаем ресурс от хора. Всеки от нас трябва да бъде съвестен, когато излиза навън“, обясни началникът на Оперативния щаб.

Генерал Мутафчийски обясни, че връщането на учениците в училище е планирано от министъра на образованието за края на месец май.

„Нужна е подготовка. Сега сме още краят на април. Дотогава още вода ще изтече. Представили сме два варианта – или започват най-малките, или започват по-големите, защото трябва да се явят на матури. Дори в условия на коронавирус, животът не може да спре. И понеже не се вижда края на това, ние трябва да се адаптираме към съществуването на този вирус. В повечето западни страни, в които препоръчват да се възстановят учебните занятия, препоръчват чиновете да бъдат наредени на разстояние от 1 метър, а в класната стая да има не повече от 15 ученика.“, уточни той.

Според него това би поставило образователната ни система на сериозно изпитание. „От къде ще се намерят толкова учители и помещения?", пита Мутафчийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


579
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
402
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 420Кво чакаш 10 години, или сега ти дойде куража....хахахах
401
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хората не ги е##. одеве в лидл щъкаха и деца, то тва са ни парковете на нас провинциалистите. за една връзка зелен лук чака по 20 мин отвън и още толкова на каса, но по-важно е, че *** не си е вкъщи.
400
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧОРБА КАШАУточнявам, че Борисов получи генералски чин от президента Петър Стоянов, в последните дни на поста му, при цялото ми уважение аз тогава много се учудих.
399
7
 
2
 
! Отговори
ЧОРБА КАША преди 4 години
Бойко Борисов е издигнат във генерал от президента Георги Първанов.Мутафчийски е издигнат във генерал от президента Румен Радев
398
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Кое не е ясно.Понеже написаното е вярно не е ясно кой слага минусите, жив и здрав да е.
397
3
 
12
 
! Отговори
ами, преди 4 години
аз като ви гледам всяка сутрин на екран няма по 1 метър разстояние между вас, наредените на масата. Всички сте без маски и всички говорите т.е. плюете по останалите. Как не сте болни? Никой от вас, наредените на масата, не стои затворен у дома през останалото време. Всички сте в движение и с много контакти. И пак питам защо няма един болен от вас след като нарушавате всички мерки, които налагате силово на населението и които мерки според вас са единствените гаранции да остане човек здрав???
396
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе тия защо постоянно ни се карат от тази телевизия?!Явно ще трябва насила да ги научим на уважително отношение! Скоро ще бягат като пилци.
395
2
 
3
 
! Отговори
Сашко преди 4 години
Ким Чен не е умрял това са спекулации!Официално го обявиха че е жив!!!Проверете си информацията!
394
1
 
12
 
! Отговори
до Анонимен преди 4 години
Ехеее, ако пуснат Ангелкова в Южен Парк, няма да стъпи жив човек.Кучетата даже ще бягат.
393
6
 
3
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
За генерал Мутафчийски ,благодарете на генерал Румен Радев който във пълномощията си на празидент издигна професор Мутафчийски във генерал Мутафчийски
392
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меркитежтрябва да са подходящи, а не строги или разхлабени. Разбира се този полузаконен щаб няма права да налага или отменя мерки, а реално е само говорител на правителството и отклонява вниманието от некадърността на правителството.
391
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен "Както казваше един старшина когато бях войник,"да те са Уникални Уригофрени пардон Уникуми
390
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И..икчийски се подиграва на хората, че носели маските като лигавник, що не погледне господаря си
389
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да пуснат Ангелкова да броди из парковете, никой няма да стъпи там
388
6
 
6
 
! Отговори
Деса преди 4 години
Румен Радев е зачеркнал военната ерархия като е дал генералски чин на професор Мутафчийски
387
6
 
2
 
! Отговори
Деса преди 4 години
Аз Румен Радев президент на република България произведох професор Мутафчийски във Генерал,със указ 96 считано от 30 Април считано от 6-Май 2019г.
386
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 412Ако е вярно това, не знам някой да жали за него.За мен ще си остане единствения дебел в Северна Корея, нищо повече.
385
1
 
7
 
! Отговори
До 412 преди 4 години
И Рокфелер гушна букета с десетото поред присадено сърце. Но семейството му продължава делото
384
3
 
4
 
! Отговори
Задкулисни Игрички преди 4 години
Ким умира мистериозно по средата на кризатаДържавите впрягат генерали за борба с Ковид-19Китай подават подвеждаща информация за заболели и починали до СЗОКарантинират милиарди хора, за някакъв си грип?Не ви ли е малко неестествено всичко това? Защото то Е доста неестествено.В момента службите са почервенели от ярост и впрягат най-мощните си арсенали, за да вземат адекватни мерки и да си спасят властта локално.Но има глобална задкулисна игра, която ще ни направи васали на Китай. Края иде
383
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже тук гледам коментари и за Северна Корея, тук е мястото да кажа, че другарят Ким е умрял! Пукнал, ритнал бакърчето, гушнал букета, какти щете го кажете!Начело щв застане другарката, сестра му!Ще бъде голям цирк - жена начело на диктатура. Прецедент в историята - от Клеопатра до ден днешен!