Това още тегне над германците: "Баща ми е бил нацист"

Следващото поколение повдига завесата на мълчанието, спусната от родителите им
2 май 2020 12:36, Елка Василева
318
Това още тегне над германците: "Баща ми е бил нацист"
Снимка: Дойче веле / Х. Янсен

Нацисткото минало си остава тема табу за много германски семейства - особено за онези, в които бащите и дядовците са били замесени в престъпления. Децата и внуците им днес мъчително повдигат завесата на мълчанието, пише Дойче веле.

Хартмут Янсен винаги се е страхувал, че ще дойде денят, в който ще трябва да каже истината на своите дъщери. Годината била 2014-та. По кината вървял филмът „В лабиринта на мълчанието", посветен на съдебните процеси за концентрационния лагер Аушвиц.

Хартмут купил билети за кино и решил да разкаже всичко на децата си. „Баща ми е бил есесовец", признал си той, след като изгледали филма. Страх го било от тяхната реакция и от това, че биха могли да се отчуждят от него. Но разрив не настъпил.

Свидетелски показания пред съда във Франкфурт

Хартмут Янсен многократно е прослушвал записите от втория съдебен процес във Франкфурт на Майн, воден през 1964 година.

Още по темата

Там свидетелски показания дава и бащата на Хартмут - 54-годишният тогава Курт Май, бивш щурмбанфюрер от СС и ръководител на отделение, отговарящо за фирмите на нацистите, използвали принудителен труд, включително и на концлагеристи.

По времето, когато Курт Май свидетелства на процеса във Франкфурт, Хартмут е на 16 години. Той живеел заедно с майка си в Хамбург. Няколко години преди това те били посетени от бащата на Хартмут, който вече живеел със съпругата си и двете си деца в Южна Германия. Заради някогашната си любима и роденият от тази връзка син той нямал намерение да разваля семейството си.

Хартмут отлично си спомня няколкото срещи с баща си. На една от тях той се похвалил пред момчето, че е бил до Хитлер при нахлуването на нацистите в Австрия, както и че празнувал след това заедно с други офицери. "Тогава все още не разбирах всичко докрай, защото бях едва 13-годишен, но винаги съм знаел, че Хитлер не е нещо хубаво", спомня си Хартмут.

Постепенно момчето все повече се разочаровало от баща си. Написал му и писмо, в което го молел да разкрие цялата истина за онова, което е вършил по време на Третия райх. Бащата обаче не реагирал, нито пък повече дошъл да се види със сина си. Нацисткото минало на бащата не давало покой на Хартмут, още повече, че и майка му отказвала да говори по въпроса. Чак след нейната смърт той започнал да търси повече информация.

Тема табу за много германски семейства

Вече като възрастен Хартмут се записал в една работна група към бившия концентрационен лагер Нойенгаме. Там той срещнал хора, които също като него търсели истината за миналото на своите родители. Тези семинари се провеждат от 10 години насам и се радват на растяща популярност.

„Междувременно идват вече внуците на извършителите на престъпления по нацистко време", казва ръководителят на групата Оливер фон Врохем. Става така, че следващото поколение повдига завесата на мълчанието, спусната от родителите им. За много германски семейства нацисткото минало си остава тема табу.

В семинарите участват историци и архивари, които показват на участниците къде да търсят информации за миналото или как да интерпретират различните отличителни знаци по нацистките униформи или по печатите, на изпращаните от тях писма.

Кой е Курт Май

За баща си Хартмут успял да открие следното: Курт Май е подкрепял активно нацистката машина за унищожаване на хора. Бил е пряко отговорен за експлоатацията на концлагеристи, заставяни да полагат принудителен труд, за преобразуването на еврейски фирми в „арийски" на територията на Чехословакия, за създаването и управлението на редица фирми на СС, и не на последно място - за това, че е подкрепял извършените от националсоциалистите престъпления в системата на концентрационните лагери. От Курт Май обаче така и не е потърсена отговорност за извършените от него деяния.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
10
 
! Отговори
Страх преди 4 години
Смятай колко са ги наплашили германците едно време тези, че толкова години по-късно още пускат най-силната пропаганда срещу тях. Не искат тези да станат силни и самостоятелни отново, че ще вземат да направят най-развитите оръжия и ще разкатят американци, руснаци и китайци.
26
5
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Христо Христов"Живял съм достатъчно"Хаахахахахахаха
25
1
 
2
 
! Отговори
популист преди 4 години
Виж само колко гологлави има във власта и техните последователи?
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Христо ХристовДругарю, ти освен че те бих навсякъде до припадък, дори още не си разбрал, че тия фрази с които те захранват не са и проверени за фактологична точност (освен тия, за които вече показа, че ти липсва грамотност за да разбереш какво пишат).Отиваш на статията за Гигантската църква от 29 април и четеш, че си написал, че това което твърдиш че пишело в Германската конституция се намира в член 164.Другарю, такъв член НЯМА.И преди да ми кажеш, че е грешка в бързането, това стана 2 пъти
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А би трябвало да се гордее, че е потомък на националсоциалист. Светът до сега не познава по справедлива съществувала система. За всички дето вярват в безумните лъжи за Хитлер и Третия райх мога само да изкажа съжаление, че не могат да мислят самостоятелно.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германците се срамуват от бащите си нацисти, а руснаците се гордеят с бащите си комунисти. Няма разлика между едните и другите, просто едните са победители, а другите победени.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия не я мислете. Те са осъзнали миналото си и се отричат от него.А ние единствени от бившия соц.лагер си бленуваме за престъпния комунистически строй и си дълбаем ли дълбаем дъното вече 30 години.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При нас фашистите сега са на мода.
19
4
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 4 години
Ние имаме още по-тежко минало - само допреди 30 години, имахме 1000000 комунисти, а това е далеч по-злокобно за народа ни и още не можем да се оправим !!!Но нямам комплекси , само ненавист, тъй че немците да не се притесняват от нацисткото си минало !!!
18
5
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Христо ХристовИнтересно, аз живея в Германия. Кажи ми повече "експерте". Колко време си живял ти в модерна Германия?
17
1
 
5
 
! Отговори
популист преди 4 години
скоро и в България, *** за ГЕРБЕРАСТ.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво са виновни децата за постъпките на родителите си ,какво общо имат те че непрестанно да им вменяват вина още с раждането си ?
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над германците може и да тегне, но над българите и руснаците изобщо не тегне "Баща ми е бил комунист" даже го смятат за гордост. А разликата е че едните са нацисти а другите интернацисти. Иначе и за едните и за другите животът на т.н. "враг на народа" не струвал нито пфенинг нико копейка или стотинка.
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Христо ХристовАхххх. Появи се и хибридния руски воин. Другарю, явно колкото и да те унизяват за това че си невежа на тема Германска конституция, дълга ти изисква да повтаряш опорките навсякъде където можеш. Успя ли да се възстановиш от последното унижение на тема Германска конституция?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе не знам до колко е вярно това. Преди 2-3 месеца се завъртя едно клипче из мрежата- мотор с кош. Управлява го един облечен като войник на вермахта, а в коша, един дето изглежда като Хитлер. Наоколо народа се смее и снима, даже и от полицейската кола се кефеха. После по немското радио казаха, че полиця бил уволнен, *** реакцията на всички беше еднозначна.Пробвайте да го намерите клишчето, ще видите какво искам да кажа
12
0
 
12
 
! Отговори
Злич преди 4 години
Е това е - от 80 години пропаганда против едни и същи. Ако искаш обяснение на думата на.ци.ст от журна.листики като тази дето ги преписват тези статий - отгворо няма да получиш. Да върви пропагандата. А къде е същото отношение против кому.нистите в България и световен мащаб? Къде е всекидневната пропаганда? Къде са хилядите холивудски филми? Къде са статийте за сатанистите днешно време? А за това как Шарията и Талмуда са едно към едно? "Снимка от Дойче Веле" и "текст от Сорос" - минава за новина
11
0
 
5
 
! Отговори
А Канцлерката преди 4 години
ИзТреПерКел е Доказан Комунист, не само Шефа на Комунистическата Пропаганда сред Младежда в Източна Германия, но в Днешно Време много по-важното - единственият Чуждестранен Политик освен Дебелият Ким от Източна Корея, изнасял Лекция във Висшето Училище за Подготовка на Партийни Кадри в Пекин. Ако те вярвате проверете сами - все пак разликата в днешно време е, че има Интернет и трудно може да скриеш нещо, особено като и всеки има камера в джоба си!! ИзТреПерКел Продаде Европа в робство на Китай!!
10
22
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
До до 3Така ти се иска. Истината е, че дори и Мохамед, който е роден и отрасъл в Германия, мисли като германец, дори когато е от друга религия. Германците са експерти по претопяването на хора от други култури. Просто в България битува едно примитивно схващане, че щом някой е от друга култура, то той няма как да мисли като някой друг: ами грешите. Тези хора, дори децата на емигранти, вече мислят като германчета. Германия има и ще има.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 90-те год.на 20 век, 1992, бяхме в Германия до Бон.Покани ни един германец в къщата му,беше около 80 те години тогава.Аз и моята приянелка.По едно време тя нещо погледна, не знам, снимки или нещо др.На момента скочи и излезе навън.Като опарена.Предполагам е видяла нещо такова.
8
3
 
9
 
! Отговори
Доктора преди 4 години
Да,ама един ден,немците ще разберат,че чичу беше прав!