Това още тегне над германците: "Баща ми е бил нацист"

Следващото поколение повдига завесата на мълчанието, спусната от родителите им
2 май 2020 12:36, Елка Василева
318
Това още тегне над германците: "Баща ми е бил нацист"
Снимка: Дойче веле / Х. Янсен

Нацисткото минало си остава тема табу за много германски семейства - особено за онези, в които бащите и дядовците са били замесени в престъпления. Децата и внуците им днес мъчително повдигат завесата на мълчанието, пише Дойче веле.

Хартмут Янсен винаги се е страхувал, че ще дойде денят, в който ще трябва да каже истината на своите дъщери. Годината била 2014-та. По кината вървял филмът „В лабиринта на мълчанието", посветен на съдебните процеси за концентрационния лагер Аушвиц.

Хартмут купил билети за кино и решил да разкаже всичко на децата си. „Баща ми е бил есесовец", признал си той, след като изгледали филма. Страх го било от тяхната реакция и от това, че биха могли да се отчуждят от него. Но разрив не настъпил.

Свидетелски показания пред съда във Франкфурт

Хартмут Янсен многократно е прослушвал записите от втория съдебен процес във Франкфурт на Майн, воден през 1964 година.

Още по темата

Там свидетелски показания дава и бащата на Хартмут - 54-годишният тогава Курт Май, бивш щурмбанфюрер от СС и ръководител на отделение, отговарящо за фирмите на нацистите, използвали принудителен труд, включително и на концлагеристи.

По времето, когато Курт Май свидетелства на процеса във Франкфурт, Хартмут е на 16 години. Той живеел заедно с майка си в Хамбург. Няколко години преди това те били посетени от бащата на Хартмут, който вече живеел със съпругата си и двете си деца в Южна Германия. Заради някогашната си любима и роденият от тази връзка син той нямал намерение да разваля семейството си.

Хартмут отлично си спомня няколкото срещи с баща си. На една от тях той се похвалил пред момчето, че е бил до Хитлер при нахлуването на нацистите в Австрия, както и че празнувал след това заедно с други офицери. "Тогава все още не разбирах всичко докрай, защото бях едва 13-годишен, но винаги съм знаел, че Хитлер не е нещо хубаво", спомня си Хартмут.

Постепенно момчето все повече се разочаровало от баща си. Написал му и писмо, в което го молел да разкрие цялата истина за онова, което е вършил по време на Третия райх. Бащата обаче не реагирал, нито пък повече дошъл да се види със сина си. Нацисткото минало на бащата не давало покой на Хартмут, още повече, че и майка му отказвала да говори по въпроса. Чак след нейната смърт той започнал да търси повече информация.

Тема табу за много германски семейства

Вече като възрастен Хартмут се записал в една работна група към бившия концентрационен лагер Нойенгаме. Там той срещнал хора, които също като него търсели истината за миналото на своите родители. Тези семинари се провеждат от 10 години насам и се радват на растяща популярност.

„Междувременно идват вече внуците на извършителите на престъпления по нацистко време", казва ръководителят на групата Оливер фон Врохем. Става така, че следващото поколение повдига завесата на мълчанието, спусната от родителите им. За много германски семейства нацисткото минало си остава тема табу.

В семинарите участват историци и архивари, които показват на участниците къде да търсят информации за миналото или как да интерпретират различните отличителни знаци по нацистките униформи или по печатите, на изпращаните от тях писма.

Кой е Курт Май

За баща си Хартмут успял да открие следното: Курт Май е подкрепял активно нацистката машина за унищожаване на хора. Бил е пряко отговорен за експлоатацията на концлагеристи, заставяни да полагат принудителен труд, за преобразуването на еврейски фирми в „арийски" на територията на Чехословакия, за създаването и управлението на редица фирми на СС, и не на последно място - за това, че е подкрепял извършените от националсоциалистите престъпления в системата на концентрационните лагери. От Курт Май обаче така и не е потърсена отговорност за извършените от него деяния.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 216Голям залък ***, голяма дума не казвай!Мама е била студентка в периода 1971-1975 г. През една от януарските сесии се е налагало да чете на свещи, защото имало режим на тока. И това в София! Мога само да се опитам да си представя какъв е бил халът на провинцията.
166
4
 
4
 
! Отговори
До 222 преди 3 години
Вие хептен ни взехте за канарчета.Баща ми е купил Лада за 7500 лв през 1976г.Колко средни заплати са това?Сега с толкова средни заплати ще си купиш луксозна кола.Цветните телевизори бяха по 500 лв.Съветски,Рубин.Пералня и тя беше толкова.Касетофони и видео имаше само в Кореком.Ама там се пазаруваше с долари.А търговията с долари беше подсъдна.
165
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 218Абе софиянци разказват лоши неща за соца,които ги нямаше в нашия град,а стока винаги е имало в нашия град,както хранителна и други малки магазини,също и два доста големи магазина за всякакви стоки,отделно и мебелни магазини имахме,банани също имахме и така си увяхваха в показния магазин за екзотични плодове,щото никой не ги ядеше и купуваше,нищо не е липсвало през соца.
164
1
 
2
 
! Отговори
Халосан преди 3 години
И ко прайм ся?Към 1989 г. в България членовете на БКП са около един милион. Въпросът с понижена трудност е: Колко човека граждани на България днес би трябвало да казват "Баща ми (дядо ми, баба ми, майка ми) е бил(а) комунист(ка)?"Другият въпрос с понижена трудност е "На колко човека днес изобщо им идва наум да си припомнят това и да го осмислят?"
163
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До българинЛада-та беше 6 000 лева,чакаше се,ако искаш определен цвят на колата и си купуваш нова кола,а не употребявана,баща ми купи Лада,може да е била Лада,обаче и след 30 години вървеше,отдолу ламарината на купето вече бе изгнила,но продължаваше да си работи,за разлика от днешните.
162
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
до 209 Казах каквото имам да казвам,на хора които ме попитаха за тогава! А относно въпроса ти,Да ти приличам случайно на "махленска клюкарка"? -:) Надявам се че Не! Да си пазим личното пространство а? -;)
161
3
 
7
 
! Отговори
До 218 преди 3 години
Те софиянци винаги са били галените деца на властта.Било му евтино парното.Да ама ние се отоплявахме на ток и какво става при режим на тока зимата.В ЦУМ може и да е имало всичко,ама в провинцията нямахме елементарни стоки.
160
4
 
5
 
! Отговори
До българин преди 3 години
Няма какво да ни обяснява-лично сме го преживели.За кола чакаш по 10 години и то една Лада беше 8000 лв при средна заплата 230 лв.Телевизор Рубин 500 лв.Видеокасетофони изобщо нямаше.Да не говорим за качествени дрехи и обувки.В магазина два вида хляб.Мизерия,мизерия и пак мизерия.
159
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До българинИ аз виждам,че пишат странни неща за соца(предимно софиянци),които неща никога не са съществували в нашия град,явно е било и до начина на управление на самите градове и управата в самите градове как се е управлявало.
158
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
до 208 Ама *** им обяснявай на децата,къде и кои бяхме тогава. А къде сме днес ! -:( За кои сме вече . Няма да коментирам! Ще бъде безсмислен "спор" просто с тях!-:)
157
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКога е имало режим на ток и вода преди 1985 година,кога?Щото системата се смени през 1985 година,когато дойде Горбачов на власт,просто ние в България сме си чопнали още 4 години до 1989 година между капките - ни тук ,ни там!
156
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един път ходих на детски лагер по време на комунизма и не повторих.Налазиха ме дървеници в бунгалото,храната беше отврат,мизерия отвсякъде.Било евтино-ами беше евтино,щото всичко беше пълен ***.
155
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 212 Ама ти си бил УЧЕНИК по това време. Не се притеснявай, имаше къде къде по-сериозни неща от това да избягаш от БРИГАДА. Леле, и ние сме тръгнали да коментираме комунизма с тия хора.
154
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До българинТъкмо щях да изкоментирам, но ти ме изпревари. Бас ловя, че човека ще каже, че вече не работи. :))))))
153
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКакъв "страх" от партията ,ти добре ли си?Няколко пъти им правих номера,че дори и избягах веднъж от бригада,за да отида на море,нищо не са ми направили.Наказанията бяха - намаление на поведението или преместване в друго училище и то ако наистина прекаляваш,такива наказания не са ми се случвали.
152
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 208"Горещо парно", ъм, не че искам да те притеснявам, но само по-големите градове имаха "горещо парно". Малките нямаха НИКАКВО."Вода, почти без пари". Режим на водата (при това редовен а не като тоя е Перник сега) говори ли ти нещо? Непподържани ВиК говори ли ти нещо?"Ток", режим на тока 4 на 4 говори ли ти нещо?"Билетче" раздрънкани автобуси говори ли ти нещо?"Карта за курорт" - бунгала неремонтирани по 25 години говори ли ти нещо?
151
5
 
3
 
! Отговори
До българин преди 3 години
Хахаха.Как лесно се оплете в лъжите.Баща ми беше агроном в АПК.Заплатата му беше 240 лв.А ти тракторист си вземал 4 пъти повече.То бива лъжи,ама вашето надминава всичко.
150
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинКакво работиш сега и колко вземаш?
149
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинЦени и високата стойност на парите през соца - горещо парно за месец - максимум 5 левавода - почти без пари,най-много 1,50 до 2 лева на месецкарта за курорт - 15-20 лева ,с включена закуска,обяд,вечерябилетче за градски транпорт - 4 стотинки,поскъпна на 6 стотинкикарта за градски транспорт в цялата страна,за всички градове и всички линии - 5 лева ток за киловатчас - 2 стотинки......Стойността на лева беше много висока през соца,днес пак сме добре ,защото сме в ЕС, иначе щяхм
148
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинДругарю, на мен майка ми беше Инженер химик и вземаше 280 лева с вредните (плюс кисело мляко, щото в завода в цеха където беше заместник ръководител, течаха едни цветни реки). Баща ми беше учител и вземаше 235 лева, без надбавките за длъжност (беше директор). Чичо ми беше стругар в ЗИИУ Стандарт и вземаше 240 лева. Пак там стринка ми вземаше 260 лева като шеф на цех. Както виждаш, никой от тях не е бил "на бюро" макар че някои от тях имаха и ръководни роли.