Учени: Веганите са по-лабилни психически от месоядните

Подават се повече на депресия и безпокойство
91
Учени: Веганите са по-лабилни психически от месоядните
Снимка: Pixabay

Спазването на режим на хранене с повече плодове и зеленчуци отдавна е свързано с добро здраве и по-нисък риск от заболяване. Изследователи обаче са установили, че веганската и вегетарианската диета имат сериозно влияние върху психичното здраве, пише БГНЕС.

Двата режима на хранене биха могли да помогнат да се избегнат множество здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, рак и диабет. Експертите и диетолозите смятат, че консумацията на месо допринася за развитието на болести и дори изменението на климата чрез метан, отпадъци и потребление на земя за отглеждане на добитък.

Избягването на месото обаче може да повлияе негативно на психичното здраве. Изследователите открили, че хората, които са се лишават от месо, са по-склонни към депресия, безпокойство или самоубийство, отколкото тези, които консумират месо.
Новото проучване, публикувано в „Critical Reviews of Food Science and Nutrition“, идва на фона на нарастващи темпове на психичните заболявания през последните две десетилетия. Изследователският екип заяви, че увеличението се е случило по времето, когато са се увеличили вегетарианците.

„Моите колеги и аз бяхме истински изненадани от това колко голяма е връзката между избягването на месо и увеличеното разпространение на психичните заболявания сред населението“, каза Урска Доберсек, автор на проучването и асистент в университета в Южна Индиана. „Както казахме в заключението си, „нашето проучване не подкрепя избягването на месо като стратегия за подобряване на психическото здраве.“

Екипът разгледал данни от 18 по-ранни проучвания, в които са участвали 149 569 консуматори на месо и 8 584 вегетарианци от Европа, Азия, Северна Америка и Океания. Всяко изследване се фокусира върху това как начина на хранене се отразява на психичното здраве и качеството на живот.

Единадесет проучвания показват, че вегетарианците и веганите имат по-лошо психологическо здраве от месоядците, докато три други проучвания откриват положителните ефекти от диетите без месо. Но изследователите на последното проучване казват, че по-задълбочените проучвания показват, че ядящите месо имат по-добро психическо състояние.

Екипът обаче отбелязва, че не е ясно как избягването на месо допринася пряко за психичните проблеми. Те казаха, че бъдещи изследвания трябва да се опитат да установят дали месото осигурява някои хранителни вещества, които хората не получават от плодовете, зеленчуците или зърнените храни.

Проучванията също трябва да анализират психичните проблеми като причина някои хора да се връщат към месото след посвещаване на веганство или вегетарианство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
0
 
! Отговори
Ss преди 3 години
Аз откакто спрях да ям за 6 месеца всякакви животински продукти , се отървах от някой здравословни проблеми : стомаха не ме боли вече , изчезнаха ми екземите по ръцете, преди чисто получавах цистит, вече не, имах и болки в бъбреците ,които и те изчезнаха, също и болките в гърба. Който иска да вярва , и аз Не вярвах преди ,но се убедих,че това е правилното хранене .
78
1
 
0
 
! Отговори
xaxsas преди 3 години
Я съм веган от някво време и честно казано съм виждал побъркани ора и от двата типа. Има доста вегани които не разбират, че не става да натискат вярванията си на другите и отстрани приличат на сектанти. В същото време има доста месоядни, които не осъзнават, че са психически зависими от месото. Кой какво яде си е негова работа, но разбира се, за животните би било по-приятно да ги отглеждат в частни стопанства както едно време. Животните, ако не друго заслужават уважение.
77
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веганите са секта. Аз ги отбягвам.
76
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цели народи живеят основно с храна без или почти никакво месо и то не от вчера а от хилядолетия. Аз не съм веган, но жена ми е, от близо две години. Все същата си е. Това е нейно решение и дори я аплодирам че направи тази стъпка. Покрай нея и аз понамалих драстично консумацията на месо. За себе си съм ок. А това че някой друг е на различно мнение си е негов проблем. Най малкото пък лекари и изследователи.
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майк Тайсън е веган от няколко години и е страхотна форма.
74
6
 
5
 
! Отговори
За Християните преди 3 години
Нали в Библията се прави курбан с агнешко? Не с краставици?Какво да спорим повече?Вярно, не се яде месо всеки ден, да не кажем, че се яде един-два пъти в седмицата. Има периоди, в които е добре да се откажем от месото, но кой казва в Библията, че не трябва да се яде месо или животински продукти? Само при пост!Просто си правете периоди, в които да се прочиствате от мазна храна изцяло. Ако решите да съвпадат с постите, още по-добре. Ако не, когато можете.А, веганите - ще минат и отминат.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ммЛекарите са интелигентни хора и са отлични шегаджии. Насладили сте се лично ;)
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Материала е съгласен с мнението на тези учени
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези са от добрите учени, понеже по случайност мнението им съответства на това на аудиторията.
70
5
 
3
 
! Отговори
Дъновист преди 3 години
Дънов не е бил веган. Веганите се позовават на починали хора, които никога не са изповядвали тяхната "религия".Чисто научно не е било възможно.Веганите се опитват да направят нова религия.
69
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веганството е болест на ума.
68
6
 
6
 
! Отговори
На кой не му е ясно? преди 3 години
Те си имат вайбър група и като ги алармираха, че има статия за тях всички почнаха да дращят. Кой полуподготвне, кой не. Подготвени нямаше.На всички вегани им пожелавам тази вечер една мазна, сочна, блек енгъс рибай стек пържола! Средно опечена! Да си я намажете с горчица, лютеница или майонеза! С препечени хлебчета! И пресен лук, млади картофи или аспержи!А ако не искате - пожелавам ви марули.
67
7
 
7
 
! Отговори
До 71 преди 3 години
Аз не съм чул да има медицинска индикация за веганизъм. Може да има неолерантност към определен продукт, но няма лекар, който да препоръчва веганизъм. Веганството си е умствено заболяване.
66
8
 
5
 
! Отговори
Всички вегетарянци преди 3 години
са психопати и дановисти !мозъците им са недоразвити от липсата на месо,за това всички вегетарянци са с малки глави и са доста по-ттъпитова е причината поради която глобалистите искат да ни направят вегитарянци - искат да ни унищожат
65
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм веган, но през 2-3 дни.
64
7
 
3
 
! Отговори
Абе, ти не си веган преди 3 години
До Анонимен 59Ти си правиш каквото ти душа иска, в рамките на полезното на нашата култура. И да си жив и здрав. Господ ни е създал по негов образ и подобие.Исус Христос е нахранил хората с риба, не с аспержи. Ако си християнин, какво повече ти трябва, за да приклюбиш с веганството?Другите вероизповедания сами ще си преценят.
63
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Например, бате Бойко не е веган и няма психически разстройства. Вземете си поука!
62
1
 
2
 
! Отговори
А, ти? преди 3 години
До за сведениеКолко хиени и лъвове си видял? А що касае кучките...Че те са си нарицателно за разгоненост и плодовитост!:))))))Не ставате за диспут. Дано поне да сте добри в ежедневната си работа.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сред прасетата има по -малко душевно болни , отколкото сред хората. Това показва , че те живеят по- разумно. Ха ха ха
60
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички вегани, които съм виждал гледат като телета и са почти толкова умни.

Спонсорирани публикации