Светкавична операция: Как Мосад залови организатора на Холокоста Адолф Айхман

Защо във ФРГ не е било предприето нищо?
16 май 2020 13:56, Елка Василева
181
Светкавична операция: Как Мосад залови организатора на Холокоста Адолф Айхман
Снимка: архив, БГНЕС

Светкавичната акция на Мосад и до днес се смята за сензационна. С нея израелците залавят един от най-големите нацистки престъпници - Адолф Айхман, отговорен за избиването на милиони хора.

Светкавичната операция траяла само няколко секунди. Заловеният Рикардо Клемент, под чието име се подвизавал бившият оберщурмбанфюрер от СС Адолф Айхман, не оказал никаква съпротива. Годината била 1960, пише Дойче веле.

Израелските тайни служби открили местонахождението на престъпника Айхман, след като първоначално дълго време сякаш не проявявали интерес към него.

През пролетта на 1953-та Симон Визентал, един от най-активните ловци на бивши нацистки престъпници, отбелязва следното: „Израелците не се интересуват от Айхман, те са заети с битката за оцеляване, която водят срещу арабите. И американците нямат интерес - те пък са заети със Студената война срещу Съветския съюз.“

Следите случайно отвеждат до Айхман

Всичко това се променя едва през 1958 година, когато Лотар Херман, един от оцелелите от Холокоста, случайно разпознава Айхман в Буенос Айрес.

Още по темата

Той информира своя приятел Фриц Бауер, прокурор в Германия, който на свой ред предава сведенията на израелските тайни служби Мосад. Оттам първоначално се съмняват, че лицето Рикардо Клемент действително е масовият убиец Адолф Айхман, но след различни проверки се уверяват, че това наистина е той.

В Буенос Айрес бившият оберщурмбанфюрер от СС Айхман живеел подчертано скромно, дори бедно, явно за да не буди подозрения за произхода си. Работел в един завод на „Мерцедес-Бенц“. Установено било, че поддържа връзки със стари свои другари-нацисти, също избягали в Аржентина.

След залавянето му Айхман признава, че през цялото време, докато бил в Аржентина, се страхувал именно от това - че израелците ще го открият и заловят. Управляващи кръгове в създадената след войната ФРГ явно са знаели дълги години преди отвличането на Айхман, че престъпникът се укрива в Аржентина, но не са предприемали нищо. По онова време на важни ръководни постове във ФРГ е имало редица бивши нацистки престъпници, а правителството в Бон се е опасявало, че Айхман може да ги издаде публично, ако бъде заловен.

Израел все пак решава да действа

Затова тогавашният германски главен прокурор Фриц Бауер, срещайки открита съпротива при издирването на Айхман, се обръща за съдействие не към германското следствие, а към Израел. Там първоначално също били колебливи, но Бауер продължил да оказва натиск, докато не успял да убеди израелците, че Айхман може да се укрие.

Така се стига да сензационната акция на Мосад в Аржентина, след която Айхман е тайно прехвърлен в Израел. Съдебният процес срещу него завършва със смъртна присъда, която е изпълнена на 1 юни 1962 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 145/148Абе, вие гледате къде мислят да седнат, преди да гласувате дори! После ревете, че медиите ви били виновни!
135
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 146/147 Аз казвам, че хората на запад са доста по-здраво стъпили на земята а нивото им е доста високо, за да пробутвате тия приказки за това как ги "карали", как не можело да бъдат оставени на себе си да разсъждават. Знаеш ли как изглеждат такива приказки когато се изправиш пред един среден западняк? Само ще се подсмихне и ще те подмине. Повечето то тях нямат в момента в който усетят, че срещу тях стои спекулантче (с такива приказки) и го отсвирват. Хората нямат време за глупости.
134
0
 
1
 
! Отговори
До 145 преди 3 години
Радан Кънев и РБ имаха прекалено големи търкания помежду си, за да успеят да се наложат като сериозна алтернатива. Намеренията им бяха очевидни(поне за мен) и тривиални - да "седнат на софрата" и те. А най-вече им липсваше достатъчно авторитетен лидер, който да централизира движението.
133
0
 
6
 
! Отговори
До 146 преди 3 години
Аз пък съм общувал с англичани и американци, които изпитват трудности при спелуването на имената си. Интелигентни и глупави хора има навсякъде. Забелязвам една тенденция, обаче, да се самоунижаваме и да преувеличаваме негативните си качества. Това вече е нещо, което наистина го няма сред другите народи.
132
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 141/144Що се отнася до другото, постоянно повтаряте как "хората" ги водели и т.н. Ще трябва да ме извините, но на Запад "хората" са доста здраво стъпили на земята и средното ниво е ДОСТА по-високо от това в България, та тия приказки от моя гледна точка изглеждат МНОГО смешни. Имам роднина германец който работи в голяма немска фирма във Франкфурт.Уж е обикновен човек,а разсъжденията му по ОГРОМЕН кръг въпроси са на ниво, каквото не се наблюдава и при спецалисти в БГ понякога.Не е само той
131
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 141/144Последното ти изказване показва къде е всъщност проблема. Радан си имаше чудесни идеи и чудесна програма, и се опитваше да обърне внимание на хората върху нея. Факта, че ти мислиш, че нивото му е било ниско, показва, че въобще не си следил какво е правил, тъй че ТОВА изтрива с магическа пръчица всичко друго, защото ако не можеш да защитиш собствения си избор, за какво отношение от други говориш?
130
0
 
2
 
! Отговори
До 141 преди 3 години
Възможно е да съм зомбиран и ограничен, но никъде не съм казвал, че само аз знам истината. Единствено казвам, че има хора(в това число и аз), които не подкрепят подобни елитаристки идеи. Затова не бих подкрепил "рационалните" политици, за които говорим. Примера ти с Радан Кънев не изтрива като с магическа пръчка нещата, които аз написах. Даже обратното - потвърждава тезата ми, че политическото ниво у нас е екстремно ниско. Затова и няма читава опозиция. А че има цензура, има, и тя е очевидна.
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 139/142Дадох ти един пример за това как не са медиите виновни, но ти се направи, че нищо не съм написал.
128
0
 
0
 
! Отговори
До 139 преди 3 години
Когато един човек като него има медиен комфорт, не е трудно да бъде "добър политик". 111то място по свобода на словото, пак повтарям. Силно се съмнявам тази класация да е направена, за да навреди на имиджа на Бойко Борисов. Света не се върти около него. Не е случайно, че повечето журналисти и тв водещи, които си позволяваха открито да го критикуват, бяха освободени по една или друга причина. Оказва се натиск над тях, очевидно е.
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 136/140Вие сте абсолютно зомбирани и арогантни, отгоре на всичкото.Защо сте арогантни: защото си мислите, че само вие сте умни и сте успели да прозрете цялата история, а останалите, разбираш ли, се подвеждали и не ги оставят да мислят. Странно, но понеже съм живял на доста места по света, ми е направило впечатление, че в България са едни от най-ограничените хора що се разбира за нормално разбиране към проблемите на света и всъщност фактически хората знаят доста малко! Вие от кои сте?
126
0
 
5
 
! Отговори
До 136 преди 3 години
Целта на тези "рационални" политици е създаването на "Нов Световен Ред". В своите книги Уолтър Липман много добре е изложил философията на управляващите кръгове. В резюме: Хората не могат да бъдат оставени да разсъждават сами за себе си, защото ще настане анархия. Важните решения трябва да бъдат взимани от определен елит, а на хората трябва да им бъде внушено, че сами да достигнали до тези решения... Това е идеята срещу, която някои хора се бунтуват.
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 135/36Аз виждам, че вие не можете да преодолеете дори психологическото препиятствие да приемете, че Боко е ДОБЪР ПОЛИТИК. Докато това не стане, ще го подценявате, а докато го подценявате, ще сте по-лесни. Не е проблема в медиите. Когато Радан се яви на избори всички знаеха кой е и за какво се бори. Само че се разцепиха с Христо, понеже вече бяха постигнали нещо, разбираш ли. Не обвинявайте Боко или медиите за чужди провали.
124
0
 
2
 
! Отговори
До 135/36 преди 3 години
Не, просто показва колко е ниско нивото в България. Ако вече 11 години ни управлява силовак, който е прочел една книга през живота си(или поне така се хвали), то това не говори добре за страната ни. Ти казваш "видимия спектър" - но там попадат онези, които биват показвани. Все пак, ние сме 111то място по свобода на словото, а това говори достатъчно. С подобен медиен комфорт ни очакват още стогодишно управление на подобни "боковци".
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 130/131Рационалните политиКИ,не рационалните политиЦИ, но да кажем, че рационалните политици могат да бъдат от различни спектри на политическия пейзаж. Джонсън е от рационалния политически спектър, но прокарва нерационални политики. Същото се отнася и до Тръмп в голяма степен.Въпроса беше, че не може да има толерантност към такива радикални партии като АзГ, нито симпатии. Те са деструктивни и не трябва да търсим начин да оправдаваме позициите които заемат, заради техните избиратели.
122
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 132Това е директно признание, че Боко е най-добрия политик в България поне във видимия спектър.
121
1
 
0
 
! Отговори
До 132 преди 3 години
Това е плашещото. Не виждам алтернатива на Боко. Гледам целият ни "елит" и не виждам някой, зад който мога да застана. Сигурен съм, че има добри и способни хора в България, но обикновено те не попадат под светлината на прожекторите.
120
0
 
0
 
! Отговори
До 130/131 преди 3 години
Да, такива усилия са необходими, ако искаш да приобщиш "нерационалните" към системата, за да подкрепят "рационалните" политици т.е. правилните хора. Един от проблемите, че това се прави чрез много елементарни форми на пропаганда, използвани и от популистите. Друг проблем е, че т.нар. "рационални" политици доста често са точно обратното в своята същност - оказват се психопати/социопати, готови на всичко, за да се доберат до власт. Хилъри Клинтън е класически пример.
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 121/126ОК, аз мисля, че Боко също е мутра, но такъв като него не се отстранява само с това, че ще му слагаме разни оригинални и не чак толкова оригинални имена. Също така, след като вече е управляващ, трябва да видим, какво прави като такъв, а не да отричаме всичко което е направил, защото така позицията на тия които несправедливо отричат отслабва. С други думи, като казваш клоун трябва:1) да кажеш минусите и плюспвете2) да посочиш алтернативата и какво предлага тяИначе бе става
118
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 3 години
До До 117/124... не се полагат усилия. Такива са необходими, но в тези усилия ще влиза и това на тези хора да им се обясни, че за да получиш нещо трябва да си го заслужиш. С пролетарски *** няма да се случи.
117
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 3 години
До До 117/124Това, че те си имат "тяхно" мнение не обяснява разликата между тяхното положение и моето. Обясняват я някакви фактори като образование, усилия да постигнеш нещо, жертви и пр. Рационалните хора го разбират това и заради това не гласуват за популисти. Твоята позиция тръгна от това, че скоро нерационалните ще станат повече и такива възгледи на конфронтация щели да станат държавни политики: не мисля, че хората в Еврпа са толкова глупави, но това не означава, че ще се опазим ако ...