Светкавична операция: Как Мосад залови организатора на Холокоста Адолф Айхман

Защо във ФРГ не е било предприето нищо?
16 май 2020 13:56, Елка Василева
181
Светкавична операция: Как Мосад залови организатора на Холокоста Адолф Айхман
Снимка: архив, БГНЕС

Светкавичната акция на Мосад и до днес се смята за сензационна. С нея израелците залавят един от най-големите нацистки престъпници - Адолф Айхман, отговорен за избиването на милиони хора.

Светкавичната операция траяла само няколко секунди. Заловеният Рикардо Клемент, под чието име се подвизавал бившият оберщурмбанфюрер от СС Адолф Айхман, не оказал никаква съпротива. Годината била 1960, пише Дойче веле.

Израелските тайни служби открили местонахождението на престъпника Айхман, след като първоначално дълго време сякаш не проявявали интерес към него.

През пролетта на 1953-та Симон Визентал, един от най-активните ловци на бивши нацистки престъпници, отбелязва следното: „Израелците не се интересуват от Айхман, те са заети с битката за оцеляване, която водят срещу арабите. И американците нямат интерес - те пък са заети със Студената война срещу Съветския съюз.“

Следите случайно отвеждат до Айхман

Всичко това се променя едва през 1958 година, когато Лотар Херман, един от оцелелите от Холокоста, случайно разпознава Айхман в Буенос Айрес.

Още по темата

Той информира своя приятел Фриц Бауер, прокурор в Германия, който на свой ред предава сведенията на израелските тайни служби Мосад. Оттам първоначално се съмняват, че лицето Рикардо Клемент действително е масовият убиец Адолф Айхман, но след различни проверки се уверяват, че това наистина е той.

В Буенос Айрес бившият оберщурмбанфюрер от СС Айхман живеел подчертано скромно, дори бедно, явно за да не буди подозрения за произхода си. Работел в един завод на „Мерцедес-Бенц“. Установено било, че поддържа връзки със стари свои другари-нацисти, също избягали в Аржентина.

След залавянето му Айхман признава, че през цялото време, докато бил в Аржентина, се страхувал именно от това - че израелците ще го открият и заловят. Управляващи кръгове в създадената след войната ФРГ явно са знаели дълги години преди отвличането на Айхман, че престъпникът се укрива в Аржентина, но не са предприемали нищо. По онова време на важни ръководни постове във ФРГ е имало редица бивши нацистки престъпници, а правителството в Бон се е опасявало, че Айхман може да ги издаде публично, ако бъде заловен.

Израел все пак решава да действа

Затова тогавашният германски главен прокурор Фриц Бауер, срещайки открита съпротива при издирването на Айхман, се обръща за съдействие не към германското следствие, а към Израел. Там първоначално също били колебливи, но Бауер продължил да оказва натиск, докато не успял да убеди израелците, че Айхман може да се укрие.

Така се стига да сензационната акция на Мосад в Аржентина, след която Айхман е тайно прехвърлен в Израел. Съдебният процес срещу него завършва със смъртна присъда, която е изпълнена на 1 юни 1962 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 93 2/98И от позицията си на какъв правиш всички тия констатации? Защото не е от позицията ти на българин живеещ в България. В България на практика емигрантски проблем няма. Българите живеят с всяка изминала година по-добре от поне 13-14 години насам, тъй че и усещането за това как "стандарта на живот намалява" не е оттам. Та, откъде идват тези впечатления, ако си българин в България?
95
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Аххх, човек който вече на няколко пъти злоупотреби с сравнения кой какъв е говори как другите били "с усещане за превъзходство". Забавно и иронично."Използвам твоята реторика, хаха.
94
2
 
3
 
! Отговори
До 97 преди 3 години
Хайде сега, с три милиона спечелила. А предварителните прогнози не бяха ли за смазваща и категорична победа на Хилъри или тях ги отхвърляме? В края на годината пак ще си говорим, когато Тръмп отвее Байдън. И знаеш ли защо ще стане така? Защото преди коронавирусната криза, безработицата в Щатите беше паднала до рекордно ниски нива, а икономиката отбелязваше сериозен възход. Аз не харесвам Тръмп, заради произраелската му политика, но не мога да кажа на черното бяло.
93
1
 
2
 
! Отговори
До 93 2 преди 3 години
Европа върви по същия път с пълна сила. Хората виждат, че бъдещето им е станало заложник на интересите на шепа олигарси. Стандартът на живот намалява, задлъжнялостта на икономиките се увеличава, а обикновения човек е натоварен със задължението да издържа нелегални мигранти, представители на различни култури и светоусещане, които не желаят да работят и да се интегрират, по какъвто и да е начин. Европа няма независима външна или вътрешна политика, разкъсвана между интересите на САЩ и Русия.
92
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 93Аххх, човек който вече на няколко пъти злоупотреби с сравнения кой какъв е говори как другите били "с усещане за превъзходство". Забавно и иронично. Х. Клинтън спечели повече от 3 милиона гласа повече от Тръмп общо. Хмммм. Кой ще гласува за нея, наистина. Вече ти казах, гледат се резултатите, а не кой се е докопал до властта (случайно или не). И всеки нормален, който гледа какви са резултатите от работата на такива като Тръмп, не би гласувал за тях.
91
5
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Не намирам вина у този човек.
90
0
 
3
 
! Отговори
Taliban преди 3 години
ОПЕРАЦИЯТА ПО ОТВЛИЧАНЕТО НА АЙХМАН СЕ Е СЛУЧИЛА ВЬВ ВРЕМЕНА БЕЗ 5Ж И СЛАБИ КОМУНИКАЦИИ.НАПРАВИЛИ СА ГО РЕШИТЕЛНИ ХОРА.ЧЕТОХ ЗА СЛУЧКАТА ПРЕДИ 20 ГОДИНИ ОТ ВЕСТНИК
89
1
 
1
 
! Отговори
До 93 преди 3 години
Някак си водим дискусия на различни нива и трудно ще достигнем до разбирателство. Аз се ръководя от логика и факти, ти от заучени фрази и усещане за превъзходство. Аз не симпатизирам на Тръмп, но е факт, че много, много хора твърдяха категорично, че той няма как да стане президент. Но стана. Тези, които мислехме с главите си, не бяхме изненадани. Погледни какви са алтернативите на Тръмп - Хилъри Клинтън и сега Джо Байдън. Разумен и трезвомислещ човек никога не би гласувал за подобни карикатури.
88
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 89Явно каквото и да се каже или направи това не пречи да го обявявате като "път" към АзГ, просто защото това са вашите ***. Няма лошо, живейте си с тях. Виждаме Тръмпи и докакво водят полюциите. Виждали сме го много много пъти и всеки път резултата е един и същ.
87
2
 
4
 
! Отговори
До Талибан преди 3 години
също така не забравяй, че Айхман не е бил пазен от Аржентинските власти както Божков в пазен в Дубай, не е толкова лесно да го отвлекат специалните части и да го докарат в БГ без никой да се усети....
86
1
 
5
 
! Отговори
До Талибан преди 3 години
Случаите са много различни. Министър Председателя на Израел про времето се опитва да си качи рейтинга който е бил зле преди изборите и е дал зелената светлина, а иначе от цялата работа Евреите не са спечелили нито стотинка а те са алчни. При Божков става въпрос за много пари - самия Божков не е важен като личност, но те искат да каже къде са паричките и да ги върне, там е цялата работа, но то си плаща на Арабите и те го пазят в момента...
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментарът ми е насочен към 85.
84
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече правите подобни изказвания, толкова повече наливате вода в мелницата на тези като АзГ. Ако имаше достатъчно разум, щеше да го осъзнаеш. Там е и слабото място на такива като теб - убеждение, че разполагат с интелект, с който...не разполагат. Не знам за какви "пролетарски ***" говориш, явно проектираш.
83
0
 
6
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Евреите са извадили и късмет успявайки да го качат на техен самолет без Аржентинците да се усетят защото такава операция би била незаконна в Аржентина с техен гражданин, но на тях много не им е пукало за Айхман защото са разбрали за похищението малко след самолета да излети и са имали време да го принудят да кацне с изстребители, но не са си мръднали пръста.... Айхман не е бил чак толкова важен, реликва от миналото...
82
0
 
5
 
! Отговори
Taliban преди 3 години
ТАКА СЕ ПРАВИ.УЧЕТЕ СЕ....БЬЛГАРИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТ С ЕДИН ВАСИЛЕВ И ЕДИН БОЖКОВ.СРАМ И ПОЗОР.
81
0
 
5
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Айхман си смени фамилията в Аржентина, но не смени името на фамилията на сина си. Това, че са подържали активна връзка и са правили сбирки на бившите Нацисти не им е помогнало и Мосат го надуши. Виж Менгеле се оказа по умен. Отдръпна се от всички и си кюташе под радара тихичко затова и не го намериха а знаеха, че е жив и в коя държава...
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 83/84А моят с това, че "никога няма да се случи" ако хората запазят минималната изискуема доза разум. АзГ язди хора, които по една или друга причина са зле в системата (въпреки че те не знаят реално какво значи наистина да си зле). В Германия огромното мнозинство от хора не са такива, така че, както казах ... пролетарски ***.
79
0
 
1
 
! Отговори
До 83 преди 3 години
Заслепен си от усещането си за непогрешимост и превъзходство. Примерът с Тръмп е, за да илюстрирам колко измамно е убеждението, че "това никога няма да се случи".
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 80/81Виждам, че още има хора които вярват в пролетарските ... *** :))82> дори не можеш да разбереш, чче избирането на Тръмп е ое едно нещо, което слага спирачка пред избирантео на АзГ. Всички виждат до какво води избирането на такива неграмотници и радикали.
77
1
 
2
 
! Отговори
До 80 преди 3 години
И още нещо - някои така говориха и за Тръмп - "Той никога няма да бъде президент". Не само, че стана президент, но му предстои и втори мандат.