Сривът на испанската икономика доведе до глад за мнозина

Над 3 млн. души са загубили работата си от началото на пандемията
Обновена: 8 юни 2020 05:51 | 7 юни 2020 22:15, Красимир Ангелов
60
Сривът на испанската икономика доведе до глад за мнозина
Снимка: БГНЕС

Коронавирусната пандемия блокира голяма част от испанската икономика. Когато премиерът на страната Педро Санчес обяви извънредното положение на 14 март, магазините, ресторантите, концертните зали и доста други видове бизнес прекратиха дейност. В рамките на ден общественият живот и икономиката затихнаха, пишат за Der Spiegel анализаторите Хелене Цубер и Щефен Людке.

При 760 хил. безработни от началото на годината за шест седмици от началото на пандемията, общо над 3 млн. души са загубили работата си, а други над 3 млн. са били временно освободени, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

На територията на цяла Испания се срещат затруднения, породени от кризата. В Мадрид и Барселона, както и в някои региони, служителите на хуманитарната организация към Католическата църква са направили 60% повече дарения в сравнение с предишни години, казва Раул Флорес от Фондация "Foessa".

Опашките от гладуващи стават все по-дълги. Те са най-видимият признак за това, което очаква страната през следващите месеци - вероятно най-голямата икономическа криза от края на гражданската война през 1939 г., съобщава още Die Zeit.

Според Централната банка на Испания икономиката на страната може да се свие с до 14% при най-лошия сценарий, а безработицата да нарасне до 21%, като тогава делът на държавния дълг вероятно ще се увеличи до 130% от брутния вътрешен продукт.

Допреди пандемията Испания все още не се бе възстановила напълно след финансовата криза от 2008 г. Дори тогава нивото на бедност беше около 20 %. Пазарът на труда е фрагментиран, твърде малко служители имат постоянни договори с право на обезщетения при безработица. Според статистиката на испанската агенция по заетостта Sepe, 8,4 милиона души търсят работа, подчертават Хелене Цубер и Щефен Людке.

В края на май испанското правителство одобри въвеждането на минимален доход от 462 евро на месец за бедните, а за мночленните семейства той ще се увеличи до 1,015 евро, обяви вицепремиерът на Испания Пабло Иглесиас. Средствата ще се отделят за лицата, чиито минимални доходи са под 1000 евро.

Правителството в Мадрид възнамерява да използва парите за борба с нарастващата бедност в страната. Около една пета от населението е изложено на риск от бедност, което е повече от средното за ЕС ниво.

Междувременно общественото недоволство в Испания срещу министър-председателя Педро Санчес се засилва осезаемо. Това, което отключи широките критики срещу социалиста, е липсата на ефективност по отношение на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса в Испания, която е сред страните с най-висока смъртност от заразата в Европа, пише Bloomberg.

Икономиката на страната тепърва се отваря след три месеца на ограничителни мерки срещу коронавируса. А в столицата Мадрид вече ситуацията е коренно различна и бяха организирани мащабни антиправителствени протести, които изпълниха улиците на града в събота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
3
 
! Отговори
гларус небесен преди 3 години
До АнонименТи в Испания ходил ли си,или познанията ти са само от С.Бернабео и Камп Ноу.В т.н. туризъм испанци почти не работят.Българи ,укри ,румънци и т.н. гастербайтери които се оказаха ненужни.Испанците като всеки "бял" народ работят в офиси и по тежко ос писалка не вдигат.ПРИ УВОЛНЕНИЕ,както показа последната криза,си остават в къщи на помощи а не взимат червата работа на българите.По 500Е е МИНИМАЛНАТА помощ за безработни и то постоянно а вне за 6 месеца.С 1000Е се изкарва месеца там.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости , от 01.07 отварят туризма и автоматично 3/4 от безаботните се връщат на работа и фиестата продължава
47
8
 
6
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До Анонимен ... Споко другаре и товарищи, въпреки милионите безработни в Америка, хора от цял свят пак ще напират натам, никой неще и да чуе за Матушката Ви, а тези дето копаеха гроба на "Загниващия американски империализъм" сами паднаха в него - визирам СеСесерето Ви. Америка е прекалено голям залък за такива като Вас, не я дъвчете, че ще се задавите ... !!!
46
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в америка са милиони безработните, но иначе за тях мито дума.
45
6
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Чак пък глад, с 1000 евро на калпак няма как да гладуваш, просто преди Коронавируса там имаше само Фиести и Сиести и се налагаше немския данъкоплатеци да поддържа стандарта на испанци, италианци, гърци и так далее, и вместо да запретнат ръкави и да работят испанците подобно на жълтите жилетки във Франция само се чудеха с какви социални придобивки да рекетират държавата ... !!!
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
jiveem v Darjava koito e doina kravaza Sadiite,za policai,slujiteli na darjavna rabota.Edinstvenno v BGPolicaite vzimat pensia +zaplata ako spomena i podkupi rushveti dalaveri,,Imat ohranitelni firmi,tova sa bivshi slujiteli na DS,Obiknovennia grajdanin v BGtarsi rabota , koiato lipsva i mu se nalaga da raboti v 4ujbina.Dokoga shte se tarpi tova v tazi policeiska darjava.Samo kakvo pleme ot ovcesme
43
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, ЯКО УДАРИХА КИТАЙСКИТЕ ДРУГАРИ ХАХАХАА
42
1
 
16
 
! Отговори
Даа преди 3 години
ако си на мин. заплата(1108евро)имаш право на 465евро помощи!!!! И в зависимост колко хора ви е семейството стигата до 1015 евро-каква държава да се грижи за гражданите си, не ги е срам, а Сачева социалната министърка сега каза по Бтв, че в *** ше има за хората по един гол обяд. Великата социална страна България - повръщам
41
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е най-бедната страна в Европа, където се събират капачки за кувьози. Но с най-много чиновници милионери.
40
4
 
4
 
! Отговори
Мюмюн преди 3 години
Аз лири за имамбаялдъ и лък нямам,вие за Испания се кахърите!
39
7
 
10
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
Най-бедната държава в ЕС с два пъти по-големи заплати от Турция и Русия,три пъти от Сърбия и т.н.
38
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе те ще се оправят, както и гърците се оправиха и кой ли още не. Само май ние кретаме винаги на опашката. Най бедната и корумпирана държава в ЕС, а дали не и в Европа? Все гледаме и се присмиваме на другите а дали някой се е замислил как ние изглеждаме в очите на другите? Не ни броят и за.... статистиката даже.
37
8
 
4
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Мноу крехки тия капиталист-фашисти! Ина кашлица и са аут! Смешници! Западналити са свикнали на грабежи,на гутоу.
36
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Испанците бедни, испанците няма какво да ядат", обаче иначе мачовете по стадионите целогодишно пред пълни трибуни, заведенията целогодишно пълни и фиести на кило.То и България така. "Няма пари, ще се умира", обаче коли във всички посоки за празниците, не може човек 4 часа да излезе от София, заведенията, едвам вдигнаха карантината и не можеш да се разминеш.
35
9
 
4
 
! Отговори
цитат преди 3 години
.......Целта на олигарсите, сгазили закона, е само една - да дестабилизират държвата, да създадат хаос и да избегнат наказателна отговорност.
34
18
 
5
 
! Отговори
цитат преди 3 години
Тарифите за протеста, зад който официално застана обвиняемия за 1 млн.лв. Костадин Костадинов-Копейкин, са били от 50 до 150 лв.Мирните протестиращи,които са били за маса пред Народното сърбание последните два дни са прибирали по 50 лв.Едрите бабанки, докарани с рейсове от провинцията, обаче взимали двойно.Вече най-големите смелчаци с кримнинални досиета били уговаряни да се бият и да провокират униформените служители,да се окървави протеста и да настане хаос.За такива-тарифата била 150 лв.
33
20
 
4
 
! Отговори
цитат преди 3 години
Олигархията брои по 150 лв. на калпак за кръв на метежа.Васил Божков и Цветан Василев развързали кесиите, за да дестабилизират държаватаЗабегналите в чужбина олигарси Цветан Василев, който открадна 5-6 млрд. от КТБ и Васил Божков,който е обвиняем за 700 млн.лв., са развързали кесиите,за да опитат да дестабилизират държавата.По оперативна информация на службите,са давали по 150 лв. на калпак,на всеки,който окървави протеста на Копейкин и влезе в бой с полицията.Тарифите за протеста,зад който оф
32
6
 
3
 
! Отговори
f преди 3 години
Кой е тоя глу-пак, разпространяващ слуха ,че преди 10 години имало някакъв Марко в Студентски град който е възкръснал? Било е само филм, колко трябва да му е слаб врата и той да не е пра-се, че да го обезглавят? С тоя филм са искали да изгонят банката от България и много лъгали, била е фалшива холивудска кръв по пода, то при обезглавяване артериите се затварят и няма много кръв, било е само филм и как главата отрязана се телепортира. Светело вътре защото камерите я правят тая светлина.
31
3
 
11
 
! Отговори
ууу преди 3 години
До цитатИ какво общо има герберското ти тролене с тази статия за Испания?
30
13
 
3
 
! Отговори
цитат преди 3 години
Иванов има опит в тази посока още от 2014 г., когато бе привикан във Виена, за да обслужи друг от менторите на кабеларката и беглец от правосъдието фалиралият КТБ Цветан Василев...........bTV не само, че сама доказа, че е Божков ТВ, а го направи и докато се опитваше да обслужи поредния си спонсор с проблеми с правосъдието."