Убийство за честта: Да обезглавиш 14-годишната си дъщеря

Историята на едно убийство, което шокира света
265
Убийство за честта: Да обезглавиш 14-годишната си дъщеря
Снимка: DW

В едно иранско село баща обезглавява 14-годишната си дъщеря, защото е избягала с по-възрастен мъж. След бруталното убийство роднините организират траурно тържество, на което почитат "достойното" поведение на бащата. За жестоката и странна история разказва DW.

В края на май едно особено жестоко престъпление разтърси Иран. Става дума за "убийство на честта" в едно северноиранско село: 37-годишният Реза Ашрафи обезглави собствената си дъщеря. И докато други подобни убийства обикновено остават скрити за обществеността, този случай прикова вниманието на традиционните медии и социалните мрежи.

Още по темата
Ромина, 14-годишната дъщеря на Реза Ашрафи, избягала от дома на родителите си с един 29-годишен мъж, който по-късно признал, че от 5 години бил влюбен в момичето. Родителите на Ромина отказали да дадат съгласието си за женитба. Ако обаче бащата беше дал одобрението си, от правна гледна точка бракът щеше да е възможен, въпреки че Ромина е била само на 14 години.

Пет дни след бягството полицията открила момичето и го върнала у дома. По информация на медиите, в къщата на Ромина се разиграла следната сцена: майката дочула как бащата на момичето настоявал тя да се самоубие, за да не се налага да я убива той. Майката не предприела нищо, за да спаси дъщеря си. След бруталното убийство роднините на Ромина организирали траурно тържество, на което било почетено "достойното" поведение на бащата.

"Горчивата истина е, че патриархалната култура е пуснала дълбоки корени в иранското общество", казва пред Дойче Веле Асиех Амини, авторка и защитничка на правата на жените. Тя допълва, че няма никакво значение колко образовани са жените и какво е  положението им в обществото. "В сегашната политическа система в страната не само традицията е на страната на мъжете, но и законите", посочва Амини, която през 2009 година е избягала от Иран и днес живее в Норвегия.

Погледнато отвън жените в Иран са постигнали немалко - особено в сравнение с други страни от Близкия Изток. В Саудитска Арабия, например, доскоро жените нямаха право да шофират, а с избирателни права се сдобиха едва през 2015 година. В Иран жените могат да карат автомобили още от 1940 година, а да гласуват на избори - от 1963. Половината висшисти в Иран са жени. Освен това все повече иранки подават молби за развод, опитвайки се да се освободят от несполучливи бракове.

Абсурдните закони на шариата

Общото между Иран и Саудитска Арабия е това, че и в двете страни жените са третирани като непълнолетни - заради законите на шариата. Всички важни решения биват вземани от бащите или съпрузите, дори и след смъртта. В ислямското право на Иран важи принципът на мъстта. Ще рече, че ако срещу жена бъде извършено престъпление, бащата решава дали да има наказание за извършителя и какво да е то. Обикновено бащите избират "смърт".

Системата е абсурдна и това ясно проличава и от убийството на Ромина: в случая извършителят е същевременно и човекът, който решава въпроса за наказанието или помилването. Споед иранските медии, преди да убие дъщеря си, Реза Ашрафи се е консултирал с адвокат за наказанието, което го очаква - между 3 и 10 години затвор.

Ашрафи обаче не е единственият баща, възползвал се от тази незрялост на иранското правосъдие. Според изследване на Иранската полицейска академия, в някои райони на страната с особено закостенели традиции - като западните и южните, т.нар. убийства на честта съставляват до 45% от всички извършени убийства.

Жестокият кодекс на "благоприличието"

"В едно традиционно общество благоприличието е основният капитал на жената", казва иранската журналистка Марок Голамхосейнпур. От много години тя се занимава с т.нар. убийства на честта. "Мъж, чиято съпруга или дъщеря е загубила благоприличето си, е отринат, пренебрегван и дори унижаван от обществото", посочва тя. Журналистката разказва за един случай на иранско момиче, което било с овцете на паша. То било изнасилено многократно от група мъже. Когато било открито полумъртво, мъжете в семейството бързо решили, че момичето трабва да бъде отстранено.

Обикновено бащите или дядовците възлагат на брат или братовчед на "опозореното" момиче да я убие, а след това поемат сами отговорността или помилват физическия извършител. Голамхосейнпур, която живее в САЩ, смята, че бягството на Ромина от вкъщи е можело да не завърши с нейното убийство, ако семейството ѝ живееше в някой по-голям град.

Съдбата на обезглавеното 14-годишно момиче разбуни иранското общество. Президентът Хасан Рохани възложи на правителството най-накрая да извърши необходимите реформи, за да може престъпленията в името на семейната чест да бъдат наказвани по-строго.

Президентът обаче знае и това, че консервативното правосъдие отхвърля законите, които трябва да защитават жените от насилие вътре в семейството. Такива закони подражават на Запада и противоречат на ислямските принципи, аргументират представителите на консервативните кръгове.

Кобра Касали, член на влиятелния в Иран Културен и социален съвет за жените и семействата твърди например, че големият виновник за подобни трагични случаи са привържениците на програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 година.

Една от нейните цели е равенството между половете. Културният и социален съвет за жените и семействата е подчинен на върховния духовен водач на Ислямската република. От 35 години този орган се опитва да наложи ислямските ценности и култура в иранското общество и се бори срещу целите за развитие на ООН, защото те насърчавали сексуалната просвета и равенството между момчетата и момичетата. Консервативните сили в Иран имат свое "решение" на проблема: момичетата да се омъжват колкото се може по-рано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
6
 
11
 
! Отговори
лили преди 3 години
Какво ссте наслагали минуси на анонимна, че и жените са виновни - разбира се, че са виновни?! Много от тях не се образоват, акълът им стига само какъв пар.цал да си купят и евентуално на кой богат да се подмажат! За щастие има достатъчно умни жени, дето се справят в живота и без мъже, а ако имат такива, имат хармонични отношения, и не им трябват никакви опекуни и бащици да ги хранят и унижават за което!
144
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така нареченият мъжки пол е особен вид пap.азити погледнато чисто биологически. Ако изобщо са мъже, защото хромозомата им е XY, тоест мъж-жена. Ако са истински мъжки пол трябваше да са YY хромозома. Логически жените нямат никакъв интерес да раждат мъже и мъжете да се чувстват господари на света и световните богатства. Генът на интелекта е женски и се предава на мъжа при зачатието. Ако този ген престане да се предава, мъжете ще се превърнете в зеленчуци. *** е откъснала плода на знанието
143
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така нареченият мъжки пол е особен вид *** погледнато чисто биологически. Ако изобщо са мъже, защото хромозомата им е XY, тоест мъж-жена. Ако са истински мъжки пол трябваше да са YY хромозома. Логически жените нямат никакъв интерес да раждат мъже и мъжете да се чувстват господари на света и световните богатства. Генът на интелекта е женски и се предава на мъжа при зачатието. Ако този ген престане да се предава, мъжете ще се превърнете в зеленчуци. *** е откъснала плода на знанието.
142
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ще завладеят мюсюлманите на баба ти фърчилото! То не става само с е....е. Ако беше тъй, ромите отдавна щяха да са господарите на света, е, след хиляди години развитие, може и това да стане, неведоми са пътищата божии. В близко време от астрономическа гл. т. не!
141
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До тъй кат стане - стига си дрънкал про.стотии! Да ти напомня ли кой е най-кървавия континент в света? Да ти напомня ли кой всъщност го е завладял? Да ти напомня ли кои са викингите? И дори оплюваната Русия при сътресения няма да се обърне срещу Европа, а ще застане до нея! Известно ли ти е колко процента от територията на Европа е руска, не съм русофил, казвам точно какво мисля и всякакви тълкувания са неправилни в случая.
140
5
 
15
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Жените също са виновни! Да не би майката на това момиче го е защитила? Скатавала се е някъде с наведена глава и е треперела, да не отиде и нейната глава! А тук немалко жени са виновни с пренебрегване на дъщерите си, втълпявайки им глупости от сорта да търпят тирани и откровени псих.опати, заради децата, дето ще си грабнат един ден багажа и чао? За всяко нещо на Земята трябва борба, да не би правата на жените да са дошли ей така от нищото? Феминизъм в умерени дози е за добро!
139
4
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Всеки путинист, русофил и др. са по съвместителство и подръжници на Аятолаха, Асад, Ердоган, Мъдуро, Ким. Абе дива азиатска работа :)))))))))))))))))))))))))))))))))
138
4
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Кобра Касали - Една от нейните цели е равенството между половете. Ай стиги ве :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Тая кобра заради името ли са я взели :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
137
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са феминистките?
136
7
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Не се ядосвайте на врещещите - те просто си искат роб в къщи, и толкова. Нали навън трябва да се кланя на шефа, нерядко се чувствува нищожество, е, поне в къщи да е господар. Невероятно колко много мъже мечтаят за това, но няма да им се отвори паршутът. А по темата е ясно. Изв.ратеняци, подпомогнати от зловеща религия. Нямат място в цивилизования свят. За съжаление и християнската религи не смята жената нищо, дори нямала душа.Отврат от всички религии.Бог може и да има, просто не е за нашия разум
135
5
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
До всички врещещи срещу феминизма - възникнал е за елементарни права - право на собственост, на образование - навсякъде е имало забрани за немалко видове образование, избирателни права - това е основното. Я си представете себе си - напълно икономически зависим от някого, без право и гък да кажеш независимо от всичко, без права = роб. Ако мислите, че искаме САМО ние да командваме, страшно се заблуждавате. Умните знаят - който е способен, той трябва да командува. Всичко друго е дрън - дрън.
134
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До анонимен-147,точно такива като теб,го смятат за геройство,а ти жена си сигурно я смяташ,за каквото и било,но не само затова,че ти е вярна,все един път ти е кръшнала,и ти като добрия самарянин си и простил.
133
4
 
5
 
! Отговори
Gabi преди 3 години
ИРАНСКИ РОМИ
132
1
 
18
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
"Ромина, 14-годишната дъщеря на Реза Ашрафи, избягала от дома на родителите си с един 29-годишен мъж, който по-късно признал, че от 5 години бил влюбен в момичето".Това е невероятно,та той е бил врюбен в 9 годищно дете.Чиста форма на педофилия.Колко до баща-изверг,то надявам се да бъде обесен,бавно и мъчително.В Иран има смъртно наказание,а не са премахнали тази висща форма на справедливост
131
3
 
8
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
До 179 - и какво сте направили, бе т.ъп женомразецо? Войни, някои безкрайни и неразрешими, защото преливате от акъл, така ли? Много добре знаеш, колко мъже са по-гл.упави от жените, разбира се, и обратно. И ти ли ще ми кажеш какво да правя? Я се разкарай и сложи катинар на жена си и на дъщерите си и не ги пускай навън, заший им устата, и викай ура.........кой те знае дали не те бие жена ти ......
130
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ти може и да го мислиш за геройство, ние останалите - не. Клякат се ясно кои, ясно кои раждат на 12, ясно кои харесват 9 годишни, ясно кои се развъждат като животни, ясно кои изобщо не смятат жените за каквото и да е било и да продължавам ли?
129
3
 
9
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Ориенталски драми и нрави.
128
11
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Какво развито общество само. ДА ти изнасилят детето до смърт, и ти да решиш, че ТЯ е виновна и да наредиш брат й да я убие, а виновниците да помилваш. Но нека погледнем сега МОРАЛА на определена група у нас. Те харесват Иран, само защото са в конфликт със САЩ и са в близки отношения с едно джуджe диктатор. Тази маргинална група се наричат ПУТИНOПИТEЦИ и също имат своя религия. Биха предали майка си и детето си, защото за тях Родина е Джуджистaн, ако не се прекланят пред Техния Бой и Вожд
127
4
 
5
 
! Отговори
От 122 преди 3 години
Праскайте ми минуси, ама ако беше излъгала, че онзи я е накарал насила, сега щеше да е жива. Бащата на онзи мъж да е посегнал? НЕ.
126
17
 
9
 
! Отговори
179 преди 3 години
Това е патриархат но доста по-жесток. Не одобрявам такива жестокости но съм ЗА мъжете да казват какво да става. Ние освем ,че сме силният пол сме и по-умният. Хиляди години във всички обещства мъжете са били главната фигура както на политическата сцена на улицата и във собственият им дом. Много от проблемите днес идват точно от тук. Жената не си знае мястото. Тяхното място е в къщата. Те на първо ммясто са майки и домакини. Така е било преди и дано стане така и след време.

Спонсорирани публикации