Грета се завърна, подкрепя протестите срещу расизма

Хората се пробуждат, категорична е екоактивистката
20 юни 2020 19:00,
269
Грета се завърна, подкрепя протестите срещу расизма
Снимка: БГНЕС

Грета Тунберг заяви, че протестите на движението Black Lives Matter (BLM, „Животът на черните има значение“) показват, че обществото е достигнало повратна точка, при която несправедливостта вече не може да бъде пренебрегвана, но тя вярва, че „зелен план за възстановяване“ от пандемията няма да бъде достатъчен за решаването на климатичната криза, цитира думите й британският вестник The Guardian.

Още по темата

Размишлявайки върху протестите, които завладяха земното кълбо през последните седмици, шведската активистка заяви пред ВВС: „Усеща се, че сме преминали някакъв вид повратна точка, когато хората започват да осъзнават, че не можем да продължим да гледаме отдалече на тези неща. Не можем да продължим да метем тези неща под килима, тези несправедливости“.

„Хората започват да намират своя глас, за да разбират, че всъщност могат да окажат влияние.“

Пандемията от коронавируса й даде надежда, като показа, че властите са в състояние да действат, когато са изправени пред извънредни ситуации, но климатичната криза трябва да се третира със същата спешност, каза тя.

„Това показва, че в криза действате и то действате с необходима сила“, каза тя. „Изведнъж хората на власт казаха, че ще направят всичко необходимо, тъй като не могат да сложат цена на човешкия живот, допълва „Фокус“.

„Основното послание, което подчертава всичко, което ние (като активисти за климата) правим, е:„ Слушайте науката, слушайте експертите “и изведнъж чувате всички навсякъде да казват това. Усеща се, че коронавирусната криза е променила ролята на науката в нашето общество. "

17-годишната активистка използва времето си за изолация, за да учи, въпреки че си е взела почивка от училище за една година, за да може да се бори с климатичната криза. .

„Мислех, че така или иначе съм вкъщи, така че бих могъл просто да уча… в свободното си време, като бонус. Всъщност не се брои, но обичам да уча толкова много “, каза тя. "Аз наистина съм последният, който се оплаква, защото не съм бил засегнат от това."

Тя също е използвала времето си за създаване на радиопрограма „Човечеството все още не се е провалило“, размишлявайки върху някои от своите преживявания и срещи през последната година и разглеждайки някои от предизвикателствата, пред които е изправен светът при справянето с кризата в околната среда.

„Климатичната и екологичната криза не могат да бъдат решени в рамките на днешните политически и икономически системи“, каза тя. „Това не е мнение. Това е факт," обобщава тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая не знае какво е рсизъм, но е против.
99
1
 
7
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До ГерманецТи си толкова " германец", колкото аз съм вицепремиер! Нали си " германец", какво си се загрижил за нас, българите? Не че се нуждаем от скапаното ти мнение. А доколкото до Германия, в Дойчланд не можеш да видиш немец заради такива " германци" като теб и прочие от всякакви с тъмна кожа!
98
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Употребата за пропаганда на едно същество със специани потребности е престъпление.
97
0
 
9
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Завърна се, да, гретенизмът е нелечимо състояние! Психиатрите опитаха каквото могат, но тя пак е тук :)
96
0
 
7
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До Тато из ПравецКакво образование трябва на подрастващите момиченца? Те не могат да си почистят стаята или да сготвят нещо, тръгна ли са да се правят на много научени. В побъркани времена живеем! Всичко се разваля вече, даже и малките момичета не се държат като такива!
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този *** ли ще ми го сичите за пример ?
94
11
 
0
 
! Отговори
Германец преди 3 години
А вие, горди българи, коя отрицателна класация оглавихте днес?Не е лесно да сте толкова умнокрасиви, сръчни и предприемчиви, а цял свят да е срещу вас. Разбирам ви. Не ви обвинявам :)
93
0
 
9
 
! Отговори
Историчка преди 3 години
До Германец Дори *** не е използвал болно дете за политически цели - нито монархо-фашистите нито комунистите!
92
1
 
13
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Всъщност какво е образованието на това елементарно същество? Защото за да искаш да промениш света трябва да си поне що годе образован...
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога в историята нищо не е зависило от скандинавците а от Израел.Кво смята тази пaчaвpa не интересува никого.
90
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гретоууу,*** в кварталите в Швеция,където ни натурални шведи ни полицаи не могат да стъпят от страх от твоите бежанци и албанска мафия!Където преподават секс и деградация още в детските градини и училищата!Първо си оправи собствената държава,а след това се занимавай с глупости!
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този яде бой не защото е цветен, а защото е престъпник.
88
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А който не работи и върши престъпления, какво трябва да ми яде ?
87
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе виж си Слънчака бе аспергер, виж си Алепуту, после учи децата по света как да защитават природата. Преклонена главица сабя не я сече нали бе аспергер едно дете е 1 000 пъти по-смело от тебе бе Истината боли, а аспергер ?
86
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зеленочерна маша, е това е това некадърно момиченце.
85
1
 
18
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Няма нищо лошо в расизма. Всеки народ да си знае своя произход и да не се смесва. Расите трябва да не се смесват. *** са тези, които скачат срещу белите народи, а не обратното. А тая на снимката като е недоволна, че е бяла и европейка, какво й пречи да си направи изкуствен африкански тен?
84
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Момичето няма нищо, но журналистите вадят от девет кладенци вода.
83
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има синдром на Аспергер и обсесивно компулсивно разстройство. Доста е лицемерно да си потомък на робовладелци и да се застъпваш за правата на черните. Едва ли е виждала учебник по история за собствената си страна. А шведите имат доста дълга робовладелска история. How dare you?
82
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз подкрепям протеста на пръча Грую , че козата Мара не му пуска! Подкрепям!
81
4
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Бати Бойко е велик!Бати Нойко обича Цвета Караянчева, и е засякан от нашия свръх секретен отдел на романтична вечеря със свещи и вино с паъламентарната шефка!!!Агент Дороти Блемендал!ЦРУ!!!

Спонсорирани публикации