Грета се завърна, подкрепя протестите срещу расизма

Хората се пробуждат, категорична е екоактивистката
20 юни 2020 19:00,
269
Грета се завърна, подкрепя протестите срещу расизма
Снимка: БГНЕС

Грета Тунберг заяви, че протестите на движението Black Lives Matter (BLM, „Животът на черните има значение“) показват, че обществото е достигнало повратна точка, при която несправедливостта вече не може да бъде пренебрегвана, но тя вярва, че „зелен план за възстановяване“ от пандемията няма да бъде достатъчен за решаването на климатичната криза, цитира думите й британският вестник The Guardian.

Още по темата

Размишлявайки върху протестите, които завладяха земното кълбо през последните седмици, шведската активистка заяви пред ВВС: „Усеща се, че сме преминали някакъв вид повратна точка, когато хората започват да осъзнават, че не можем да продължим да гледаме отдалече на тези неща. Не можем да продължим да метем тези неща под килима, тези несправедливости“.

„Хората започват да намират своя глас, за да разбират, че всъщност могат да окажат влияние.“

Пандемията от коронавируса й даде надежда, като показа, че властите са в състояние да действат, когато са изправени пред извънредни ситуации, но климатичната криза трябва да се третира със същата спешност, каза тя.

„Това показва, че в криза действате и то действате с необходима сила“, каза тя. „Изведнъж хората на власт казаха, че ще направят всичко необходимо, тъй като не могат да сложат цена на човешкия живот, допълва „Фокус“.

„Основното послание, което подчертава всичко, което ние (като активисти за климата) правим, е:„ Слушайте науката, слушайте експертите “и изведнъж чувате всички навсякъде да казват това. Усеща се, че коронавирусната криза е променила ролята на науката в нашето общество. "

17-годишната активистка използва времето си за изолация, за да учи, въпреки че си е взела почивка от училище за една година, за да може да се бори с климатичната криза. .

„Мислех, че така или иначе съм вкъщи, така че бих могъл просто да уча… в свободното си време, като бонус. Всъщност не се брои, но обичам да уча толкова много “, каза тя. "Аз наистина съм последният, който се оплаква, защото не съм бил засегнат от това."

Тя също е използвала времето си за създаване на радиопрограма „Човечеството все още не се е провалило“, размишлявайки върху някои от своите преживявания и срещи през последната година и разглеждайки някои от предизвикателствата, пред които е изправен светът при справянето с кризата в околната среда.

„Климатичната и екологичната криза не могат да бъдат решени в рамките на днешните политически и икономически системи“, каза тя. „Това не е мнение. Това е факт," обобщава тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
16
 
! Отговори
Интересно.. преди 3 години
...защо Гретето така и не забеляза какво става в родната й Швеция - страната, в която хората от рисковите групи бяха оставени да измират най-спокойно?....Вероятно е размишлявала драматически върху тежката съдба на розовите пеликани, например...
79
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не им мигна окото за хората в гретината държава. Никакви мерки за вируса. Заразиха се огромен брой хора и починаха също, но на Грета не й пука- това не е проблем...
78
0
 
9
 
! Отговори
Гретче преди 3 години
Всеки живот е от значение за някой!Лошото е ,че този на белия все повече е без значение!Сигурно така трябва!Скоро ще го усетиш.Тогава ще ти е все едно какъв въздух дишаш!
77
0
 
14
 
! Отговори
777-777-7777 преди 3 години
Грето, ти дето нямаш образование си тръгнала по света да ни даваш съвети. Слагай тъмни очила, за да не ти се видят лудите очи и си замини за Швеция, за да видиш бездомните си пенсионери, които не могат и едно кафе да изпият!!!!!!!
76
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман с тази шведска толерантност. Това всъщност е лицемерна загриженост и се отличава с потресаваща баналност и скодоумие!
75
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако всички споделят философията на Грета Тунберг ще хванат либералите и марионетките на Сорос и дори самия Сорос и ще ги удавят във някой нефтен разлив. Капитализма ще се срути за 15 мин като Берлинската стена. Деца пролатарии от всички страни съединявайте се.
74
5
 
5
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Расизма и несправедливостта са дълбоко вкоренени в българската нация. Да си припомним само дискриминационната поговрка: който не работи, не трябва да яде!
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Black Lives Matter (BLM, Животът на черните има значение)"Името на това "движение" звучи расистки и ме кара да се чувствам дискриминиран. Звучи сякаш само живота на "черните" е от значение, а другите раси не са фактор.
72
0
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
МАРИОНЕТКА НА МАЙКА СИ
71
6
 
1
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Философията на Грета и тези, които стоят зад нея е най-сигурния начин да се запази статуквото в света, защото ако имаш индустриалем бум , ще стане работата както с Китай, неконтролируема и заплашителна!!!!Животът е жесток селяни прости, просто си признайте и хората , да се съобразят с вашата простота!!!Лесно е да си ***!!!Агент Корби Оулсън!ЦРУ!!!
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ли таз овца ?
69
2
 
3
 
! Отговори
Грета преди 3 години
На кой ни остави, Грета? Виж какво се случва като теб те няма. Ела и ни спаси.
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички са антирасисти, но никой не прави нищо. И Трънп ще бъде преизбран за президент.
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо САЩ признават вина за престъпления който са извършили преди повече от 100 години, а за престъпленията които извършваха само преди няколко години избивайки милиони хора в Ирак, Югославия, Сирия, Виетнам - за тези престъплеиня никаква вина и покаяние?
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ko stana s taia velikobritania, napusna li evrosouza, plati li si parite za chlenstvoto i izlizaneto ot evrosouza...ili angletata se prestruvat na hepten ludi i tejko koroniasani s tarazni virusi?! :-)))))
65
2
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Лишиш ли едно дете от добро образование и здравеопазване, ти вече си го обрекъл!!!Това е начален етап на скрит расизъм, защото ти вече го осакатяваш ментално и физически!!!И когато порасне той вече е в редиците на гладния онеправдан селски пролетариат и работна сила, която трябва да захрани някоя корпорация или банка!Никой истински и искрено не иска това да се случи, защото ще направи своите деца роби на чернокожите!Това е истината не селяни прости, стига с това лицемерие и селки номера!ЦРУ
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** всичко знае и всичко разбира дори още плюе по децата и държавата му е пълна със НПО-та, ама Бай *** трича кучета, туй ще му осмисли живота и ще му даде добър тласък да завладее света Каква екология бе, кой ти ползва екология с тричане на кучета към прогрес.
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме бежанци, Меркел и Сорос и мръсен климат. Долу Грета Тунберг, още бежанци носете.
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая дали си взела дозата
61
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грета Тунберг е много по-умна от всички взети ви заедно, тя няма как да каже, че мрази черните. Тя вижда, че сегашната политическа система е неспособна да реши нищо с екологията и туй е добър шанс системата на либералите да се срине. Зад тая е фондацията на Ал Гор, Сорос е зад сегашната политическа система, която не може да свърши нищо с екологията. Поняли ?

Спонсорирани публикации