Заразяване с коронавирус на случаен принцип е изключително трудно

Заразяването става в семейна или работна среда
Обновена: 25 юни 2020 09:48 | 25 юни 2020 09:47,
110
Заразяване с коронавирус на случаен принцип е изключително трудно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коронавирусът не се вълнува от топлината и  околната темепература, защото в нас той се разпространява на 37 градуса. Голяма част от инфекциите се разпространяват в момента в много топли държави, така че това изобщо не е фактор. Това посочи доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН, съобщава bTV.

Още по темата

Той обясни, че някои хора се срещат с вируса, но имунната им система е достатъчно компетентна и активна и изобщо не реагират по никакъв начин – нямат никакви симптоми, не боледуват и не умножават вируса.

„Много малко хора са заразени на случаен принцип, не е доказано някой да е бил заразен в градския транспорт или някой пътуващ със самолет да е заразил хората в самолета“, отбеляза имунологът.

Огромният брой случаи като групи са на семеен принцип или в работна среда или в социални общности, които живеят изключително компактно. Трябва да се има предвид гъстотата на населението в съответните места“, каза Андрей Чорбанов.

Според него случайното заразяване е изключително рядко и на практика трудно доказуемо.

„Правителствата през последните години не са инвестирали във фундаментални изследвания. Много от научните изследвания, които нямат реален практически характер и не произвеждат нищо като краен етап, всъщност са от изключителна важност за икономиката“, посочи още имунологът.

Според него маските не вършат работа за предпазване, няма втори пик, а това е нормалното разпределение на вируса.

Мерките няма да спасят положението, а само ще забавят разпространението на вируса и така може да се проточи много дълго време, посочи още доц. Чорбанов.

За тестовете той коментира, че PCR реакцията е много специфична и зависи от това какви маркери ще бъдат избрани. „Ако се направи компромис и се закупи по-евтин кит, той може да потвърди коронавирус с едни или два маркера и да се окаже, че човек е позитивиран с друг вирус“, обясни доц. Чорбанов.

„Човек е вирусоносител изключително малко време за което може да бъде третиран. Първата седмица от заразяването той заразява, втората седмица могат да бъдат уловени вирусни частици, но те не са ефективни“, каза имунологът.

По думите му, ако един човек е детектиран в краен етап от развитието на заболяването, може след една седмица да си бъде отрицателен и в това няма нищо странно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доказано е че вирусът може да се открие върху фини прахови частици, които повечето климатици не филтриратДа, но въпросът е колко вируси ще попаднат в тялото и дали още са жизнеспособни. Те трябва да са в определена много висока концентрация, за да се получи успешно заразяване. Проблемът с короната е, че е страшно заразна, тоест необходимо е по-малко количество вирус от предишните SARS-ове, за да се развие заболяването.
93
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социализма беше преди 30 години. Защо тук в статия за вируса ни убеждават колко лошо е било преди 30 години при социализма. Сега при демкрацията и американското партньорстви нали живеем добре, или?
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грипът също живее в нас на 37 градуса, но се влияе от околната температура. Хубаво е аргументите да ги изказват компетентни лица, а не да си смучат "логика" от пръстите.
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До картоф компировИ?Искаш пак да въведат жителство и да забранят на хората да напускат Самоков ли?И да вземем заем с който да построим завод в който да работят 1000 души администрация за по 200лв.Това ли трябва да се направи?
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грешка! Доказано е че вирусът може да се открие върху фини прахови частици, които повечето климатици не филтрират.
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да завършиш спортно училище при социализма беше гаранция за лек живот.А сега вече не е.
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До картоф компировТи самият колко деца имаше при социализма?
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичкото хубаво ама... какво и има на нашата хубава дума "открит" та изцапахте "детектиран"?
86
5
 
5
 
! Отговори
Инженер преди 3 години
Пълна лъжа е че не ставало заразяването в транспорта. Китайците изследваха един заразен колко души е заразил докато пуътува с автобус 4 часа. Откриха че е заразил 9 човека. Най-далечния заразен беше на седалка 4 метра напред от разпространителя на заразата. А човека който седи до него на седалката не беше заразен. Така че заразяването става по доста случаен принцип защото един и съши въздух се върти от климатика. Напълно доказано е че заразявне е много вероятно в автобуси и самолети.
85
0
 
9
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
До анонимен 81, дето пише с главни буквиОтишла тя веднъж в Унгария, след като я проверили в милицията дали отговаря на условията. :) А защо въобще трябва да има условия, за да пътуваш където и да е? Сигурно защото толкова е било хубаво по соца, с работа за всички, с армия и износ, че ако нямаше условия, нямаше да остане и един човек да живее тука.
84
1
 
7
 
! Отговори
картоф компиров преди 3 години
ще ви дам един *** пример за демографската катастрофа,която преживява в момента българската провинция.едно от най-големите спортни училища в българия беше в самоков.преди 30 години броят на завършващите това училище беше близо 200 младежи.в най-различни спортове-всички ски дисциплини-ски алпийски,ски скок,ски бягане,биатлон и т.н. плюс почти всички лекоатлетически дисциплини,борба,футбол,баскетбол,спортна стрелба и т.н.випуск 2020 броят на завършилите това училище беше 11 ученика.
83
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук дебата се измести от коронавируса до "социализъма".Явно заразно е! Заразили сте се от САЩ, където сега париите палят магазини и рушат паметници.
82
3
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 82Извинявай, ако не си ***, със сигурност са ти промили мозъка фатално.И аз като ученик си мислех, че само в Съветския Съюз има Лунапарк и захарен памук, и пак само там правеха мултфилми за деца като "Ну, погоди", по простата причина че не бях чувал нито за Дисниленд, нито за Мики Маус.После се осъзнах - и моя мозък е бил промиван.До страните от соцлагера пускаха да се ходи, но с паспортна бланка издадена от МВР, и максимум за 14 дни!Даваха да обмениш до 30 лева за соц валута!
81
6
 
2
 
! Отговори
Тръмп е Велик преди 3 години
Добре, че Голямата Бяла Надежда е в Белият Дом, че иначе Червената Армия на Китай отдавна да марширува по Европейските булеварди!!
80
3
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 72Аз отдавна не съм виждал пенсионери да ровят за огризки.Набюдавам обаче друга тенденция: Традиционните каруци с магарета вече са сменени с автомобили. Вярно стари, но не "Москвич". Проверих по номера една кола за гражданска, която е задължителна. Имаше.И ровят. Явно има келепир?А по времето на НРБ не можехме да ходим до Гърция на море като сега.Ходехме на нашето. Вярно, нямаше толкова бетон.Но лично аз съм бил в бунгало, в таванско, в мизepни условия.
79
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Поражениятаостанаха 6 милиона,от които 2 милиона роми и 2 милиона пенсионери...ето това е ефекта от близо 30 години прозападна ориентация.
78
12
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
ТЕЗИ КОИТО СА СЕ ВЪЗПОЛЗВАЛИ ОТ СЕГАШНАТА СИТУАЦИЯ ЕСТЕСТВЕНО ЩЕ ОТРИЧАТ СОЦИАЛИЗМА. ТОГАВА ИМАШЕ РАБОТА ЗА ВСИЧКИ, ИМАХМЕ НАЙ СИЛНАТА АРМИЯ НА БАЛКАНИТЕ, ПРАВЕХМЕ ИЗНОС ОТ ВСИЧКИ СЕКТОРИ НА ИКОНОМИКАТА И ДА МОЖЕХМЕ ДА ИЗЛИЗАМЕ В ЧУЖБИНА. АЗ КАТО УЧЕНИЧКА В 10 КЛАС БЯХ НА ЕКСКУРЗИЯ В УНГАРИЯ НАПРИМЕР. НИКОЙ НЕ МИ ЗАБРАНИ. ЕДНА ПРОВЕРКА В МВР И ОТГОВАРЯШ ЛИ НА УСЛОВИЯТА ЗАМИНАВАШ. ЗАВИСИ КОИ ЕЛЕМЕНТИ НЕ СА ПУСКАЛИ НА ВЪН. ВСЯКО СТАДО СИ ИМА ***.
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА СССР колко българи изби с бомбрадировки в България през ВСВ. А САЩ и Англия колко Българи избиха с бомбни през ВСВ?Ти май не си ходил на училище, а? :D А това, а онова, още малко ще попиташ коя е столицата на България.----Не, не съм. Колко българи уби СССР през ВСВ с бомбардировки над България, и колко българи убиха САЩ и Англия с бомби през ВСВ?
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимена сервилните българи им издигнаха паметник...
75
4
 
4
 
! Отговори
Пораженията преди 3 години
При демокрацията, САЩ, ЕС и НАТО България намаля с 2 милиона.

Спонсорирани публикации