Лош дъх и нисковъглехидратна диета - свързани ли са?

Кетозата протича с метален вкус в устата
7 юли 2020 00:15, Иванка Гъркова
8
Лош дъх и нисковъглехидратна диета - свързани ли са?
IStockphoto

Промяната в режима на хранене и повишаване на физическата активност са стъпка напред към отслабването и по-здравословния начин на живот. Но с тях идват и някои леки неразположения за организма, които за много хора са причина за колебание дали да продължат. Така например при спазването на вид нисковъглехидратна диета се получава лош дъх.

 
При кетогенната диета приемът на по-голямо количество мазнини е задължителен, при стандартната нисковъглехидратна диета също, за да може тялото да има достатъчно енергия, докато не приема захар. Освен кето грипа, главоболието и замайването в началото, кетозата върви и с неприятна миризма от устната кухина, която не идва от развалени зъби или плака.
 
По какво да познаете, че лошият дъх е заради нисковъглехидратната диета?
 
Повечето хора, които са на кетогенната или различните видове нисковъглехидратни диети, съобщават, че усещат нещо като метален вкус в устата. При тях организмът няма достатъчно захари и преобразува мазнините в енергия. Когато той разгражда допълнителни мазнини, се образуват кетони, които се отделят и чрез дъха. Някои от тях имат силна миризма, подобна на лакочистител.
 
Кетоните са безобидни вещества и се отделят чрез урината и издишване, но притесняват хората заради лошия дъх в устата. Но всъщност, това може да е добър знак, че режимът върви добре и тялото е в кетоза, при която се горят и повече мазнини.

Колко дълго трае лошият дъх при нисковъглехидратните диети?
 
При някои хора този проблем може въобще да не се появи, докато при други той да бъде временен, зависи много от приема на храна, двигателната активност, пиенето на течности и други фактори. Най-често лошият дъх се усеща близо седмица след старта на новия начин на ядене, след ограничаване приема на въглехидрати. Той може да трае до няколко седмици.
 
Кои са средствата за справяне с лошия дъх при нисковъглехидратна диета четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости на търкалета!Нисковъглехидратна диета и кетонна диета не е едно и също.Впрочем, втората е безполезна - организмът не се нуждае от големи количества мазнини за енергия.Енергия се получава главно от протеини.Месо, мръвка. Е, има соя, нахут, но главно месцето дава енергията.Да му мислят веганите!
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаш ли дъх на лешояд, вероятно си гербав!

Спонсорирани публикации