Балканските държави - фабрики за „производство“ на медици на Запада

„Борбата за медицински персонал ще се изостри"
22 юли 2020 17:45, Елка Василева
92
Балканските държави - фабрики за „производство“ на медици на Запада
Снимка: архив, БГНЕС

Лекарите от Югоизточна Европа предпочитат да работят в по-богатите западни държави. Дефицитът на кадри е дългосрочен проблем в страни като България, Румъния и Сърбия. По време на пандемия той е още по-осезаем, пише Дойче веле.

От няколко седмици броят на новозаразените с коронавирус в страните от Югоизточна Европа расте. Австрия отправи предупреждение за избягване на пътуванията до България, Румъния и държавите от Западните Балкани. Полети се отменят, границите се контролират от полиция.

Въпреки това и в Австрия броят на заразените расте – в много случаи след контакти с Балканите. Франция затегна изискванията за носене на маски, Унгария върна двуседмичната карантина за пристигащите от Украйна и Югоизточна Европа.

Все повече лекари от Източна Европа заминават

В Румъния в петък новозаразените бяха 799 - четири пъти повече, отколкото в неделя в Германия. В Румъния живеят по-малко от 19 милиона души, в Германия - над 80 милиона. И в Сърбия случаите са почти два пъти повече, отколкото в Германия. Като навсякъде медицинските служители са сред най-застрашените групи. По данни на института "Роберт Кох" в Германия всеки девети заразен е лекар или санитар.

Още по темата

Във времената на пандемична криза за всяка държава е важно да разполага с достатъчно лекари и санитари, но възможностите на силно засегнатите държави от Югоизточна Европа в това отношение са ограничени - лекарите от тези страни предпочитат да работят в Северна и Западна Европа.

Германия, Швейцария, Норвегия или Великобритания ги привличат като магнит. По данни на Федералната лекарска камара в края на 2019-а в Германия най-много са били чуждестранните лекари от Румъния – 4785. Пристигналите от Сърбия, Косово и Северна Македония също не са малко. Най-голям ръст е регистриран при лекарите от Албания, пристигнали да работят в Германия – 765 през 2019-а, или 21 процента повече в сравнение с предходната година. Докато в самата Албания броят на лекари и санитари на глава от населението е най-нисък в цяла Европа. В началото на века 7% от албанските лекари са работили в чужбина, през 2019 година те вече са 18%.

Балканските държави са фабрики за медици на Запада

Същевременно Румъния, Хърватия, Словения, Сърбия и Словакия подготвят повече лекари и санитари на 100 000 души, отколкото е средното европейско ниво. Въпреки това разполагат с относително малко персонал - за разлика от богатите страни на Север и на Запад, по-бедните почти нямат шанс да запълнят недостига от лекари със специалисти от чужбина, защото медицинските служители са привлечени от заплащането и по-високия жизнен стандарт в богатите западноевропейски държави.

"Докато през 2019 година в Албания медицинските служители получават средно по 900 евро, в Германия средното ниво е към 2400 евро", посочва икономистката Изилда Мара. В Сърбия не е много по-различно – от 2010-а досега броят на лекарите, напуснали страната, се е удвоил. Всеки десети дипломиран медик заминава за чужбина. А изгледи за промяна на ситуацията няма, смята Мара.

Дефицитът на кадри ще продължи да расте

В Румъния например през 2019 година заплатите на лекарите бяха повишени, а покрай коронавируса бяха изплатени премии на работещите в здравеопазването. Но търсенето на квалифициран медицински персонал в богатите държави от ЕС през следващите години ще продължи да се увеличава заради нарастващата продължителност на живота. "Борбата за медицински персонал ще се изостри", казва Мара.

Междувременно в Германия всеки осми лекар е чужденец – без чуждестранните лекари някои региони от страната биха останали почти без медицинско обслужване. По информация на Федералната лекарска камара най-голямата част от лекарите-чужденци са от държавите в Източна и Югоизточна Европа – Полша, Унгария и Украйна, България, Гърция и други балкански страни. Почти всеки десети от пристигналите в Германия лекари е от Румъния. Друга голяма група лекари от чужбина са специалистите от Сирия, Египет, Либия или Иран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
64 това щеше да върви ако у нас не се кланяхме на чужденците. Всеки чужденец който дойде тук му се пляска заплата във валута и в пъти по голяма от седната за сектора. Като гледаш обяви за работа даже и у наснно на чужд език положението е същото.В момента даже издръжката на мигранти е повече от издръжката на българи. Може би дори и за кучетата се дават повече пари. Директиви. Европейски. И малоумие и мозъчна немощ ганьовска.Управляващ бил пък не вижда че роб на другите
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
все пак каквото и да си говорим лекарската професия е най-хуманната и стойностна на света и винаги ще бъде такава.аз не мисля,че лекарите трябва да бъдат милионери(макар много от тях да са такива,дори в българските условия),но да получават достойно заплащане,а не печелбарството,което се вихри в системата!защото както и навсякъде така и в здравеопазването парите имат своят лимит!
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така. Значи, идеалистите ще са в западни вузове (това ти го гарантирам, защото те, освен идеализъм, искат и пари, в това можеш да си сигурен). Неидеалистите (тези, дето са само за кинтите) няма да са лекари. Е то кой остава тогава? Държавната политика ти е много проста - по-големи заплати и спиране на източването на касата. Ама няма да стане.
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
62 просто няма да станат лекари. Ще изберат нещо друго заради парите. И това е така защото няма държавна политика нито някаква стратегия.
64
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Призовавам всеки българин, на който му е кофти в тежка чужбина - манталитетът на местните не му пасва, взима по-ниски пари от местните, кухнята не му харесва, данъците са високи, абе въобще нещо не го кефи, да се върне в България и да си живее тук.След това да каже как е. Ще ми е интересно.
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може толкова много да плащаме а толкова малко да получавамеНие получаваме много. Просто голяма част остава по разни чекмеджета, частни пристанища и т.н.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези които са за парите няма да правят чак такова усилиеАха. Те ще останат в България и ще лекуват теб. И на първо място ще са им пак парите. Страхотно.
61
3
 
14
 
! Отговори
V преди 3 години
Гледах класация по доходите в света. България е във втората половина при африканските държави.Тогава какъв е смисъла от членството ни в ЕС ????? Да плащаме европейски акцизи ли ??? Не може толкова много да плащаме а толкова малко да получаваме.герб ,бсп и дпс трябва да се махнат от властта като доказано некадърни партии.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
56 в западните унита първо се преподава на чужд език, да не споменавам терминологията. Тези които са за парите няма да правят чак такова усилие.
59
5
 
1
 
! Отговори
Ковид-19, вирус преди 3 години
Почна ли цирка...пардон протеста. Нищо не казвате!
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
53 преди как можеха сами ?Пиши в търсачката :Италия ли е големият проблем на еврозоната? Или Германия?
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя да си ходи, на оня прав му път, ама като напишат, че във видинската болница лекарите са на по 70 години и други няма - "Ау, къде сбъркахме?" То дори не е и смешно.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стамате, ти май наистина не разбираш.Първо, в момента огромен процент от българите в медицински вузове учат с идеята след това да избягат на Запад. Ако въведеш подобна мярка, как мислиш, дали западните университети не биха ги прилапали? :) Те да не са глупави, че да откажат подобна възможност. Ще отсеят най-читавите, по-лошите ще си останат в БГ.Второ, в медицинските ни вузове в момента учат и немалко чужденци. Подобна мярка би ги отказала. Разбирай - ще се лишим от парите им.
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се махат като са решили. Искат да вземат космически заплати като в САЩ само че с български разходи.За да вземат такива космически заплати, един пенсионер трябва да извади от джоба си за сърдечна операция или някаква по-сериозна процедура по $300,000 за среден престой в болница. Откъде тези пари?Не ми трябват такива наивитети.Да ходят да лекуват чернокожите в САЩ и ако само ги погледнат накриво онези ще ги съдят до дупка за расизъм.
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
системата е много проста и валидна за целия свят!за да има пари за болниците и за лекарите,трябва да има икономика,която да изкарва пари,а за да имаме икономика и от там приходи в хазната ни трябват...ЗДРАВИ И ДЕЕСПОСОБНИ ХОРА!НО ЗАТОВА СА НЕОБХОДИМИ И ЗДРАВИ И ДЕЕСПОСОБНИ ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ.ВСЕ ПАК ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ,ЧЕ ДОРИ И ЛЕКАРИТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ КАТО ВСИЧКИ НАС!
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе човек, какво да чета, бил съм в Италия, а и имам познати там. Ако ги оставиш сами, точно до десетина години ще са пак в канавката. Нека върнат лиретата, нека си играят на облигации, аз ти казвам, че ако не намерят чичко паричко да им налива кинти, ще потънат одма.
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
49 ще събираме капачки, ще пращаме смс. А онези в парламента ще продължават да гонят хората навън и да си вдигат заплатите.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а пък в свръхбогата швейцария има специална клиника с изглед към женевското езеро,в която правят изключитено скъпи евтаназии на западняци,на които живота им е омръзнал...не можете да си представите за какви цени става на въпрос.
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е най-интересната част - това му било обидно, друго не го устройвало, манталитет бил различен... Ама никой не се връща :) Знаеш ли колко съм ги слушал такива, докато бачках в чужбина.Ами да се върне тук твоята колежка, да й стане розово и на нея.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То хубаво прав им път, ама теб кой ще те лекува?

Спонсорирани публикации