Уикенд дестинация: Златна Прага и нейните забележителности

Задължително отидете до часовниковата кула „Орлой“
1 авг 2020 21:16, Иванка Гъркова
15
Уикенд дестинация: Златна Прага и нейните забележителности
Pixabay

Голяма част от лятото вече отминава. Въпреки ограниченията заради пандемията, на всеки му се иска да отиде един път на море и да попътува у нас и по света, за да види нещо различно. Докато някои държави затвориха границите си за българи, други все още ни допускат свободно. Тъй като от 15 юни гражданите от „Зелена зона“, влизащи на територията на Чехия, не трябва да показват отрицателен  PCR тест, нито да бъдат поставяни под карантина, то можем да стегнем багажа и да отидем за уикенд в Златна Прага. 

Ако досега сте чували положителни отзиви за града на хубавата бира, време е да го посетите. Но преди това се информирайте предварително за чешката столица и си направете списък с места, на които да отидете. Днес в рубриката ни с туристическа агенция „Posoka“ ще ви дадем идеи кои забележителности да разгледате: 

1. Карлов мост 
 
Едно от най-емблематичните места в Прага. Мостът, който е с дължина 621 метра и ширина 10 метра, е доста оживен по всяко време на годината. Той свързва двете централни части на града и е пълен с малки сергийки, които предлагат най-различни сувенири и ръчно изработени предмети. Разхождайки се по него и гледайки река Вълтава, нищо чудно да изгубите компанията си из тълпата. 
 
Карловият мост е построен през XV век. Той е в готически стил, като по него има много статуи на светци. На всеки един от краищата му се извисява по една кула.
 
2. Пражки замък
 
Друго популярно място от Златна Прага, отличаващо се със своята архитектура. Според книгата на рекордите на „Гинес“, той е най-големият дворцов комплекс в света. Интересното е, че в началото е бил само една малка дървена постройка, но с годините площта му се увеличила и днес е комплекс от сгради, строени през X и XX век, по желание на императрица Мария Тереза. 
 
За да видите всичко и си направите снимки за спомен, със сигурност ще ви трябват поне 2 часа и повече. Добре е да разгледате резиденцията на чешките крале или президентския дворец, огромната катедрала „Свети Вит“ (строена цели шест века), както и още няколко църкви и правителствени сгради в стил барок и готик. Обърнете внимание на красивите и перфектно поддържани градини, както и прекрасната гледка, която се открива на излизане от замъка. 
 
Още за най-интересните места в Прага и това какво да похапнете и пийнете там, четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Преди години, за разнообразие обикалях на стоп и танцувах по улиците. Много хубав, но претъпкан град. Вече съм го посещавал няколко пъти, не е лош. Ако ще пътувате, за да се запознавате с хора Ви съветвам да пробвате някой хостел. Там хората са от най-разнообразни националности и понеже са в Шенген и не е скъпо има много хора от Африка и от Южна Америка. Много съм доволен от социалният живот, но като цяло и там дъртите са доста консервативни.
29
0
 
4
 
! Отговори
Minalo преди 2 години
Прага и София може да са били комунистически столици, но преди това София е била 5 века част от османското влияние, докато Прага е била 10 века под немско/австрийско влияние. Изобщо немците от Чехословакия са изселени след края на ВСВ, преди това си е имало немци и там това влияние се усеща и у хората. Поляците викат на чехите "мале немци" - малко немци. По-студени, по-практични, по-подредени. Затова там автопаркът е предимно нови коли, може да са шкоди, но нови шкоди. Друг стандарт е там.
28
0
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 2 години
саксо, Прага не е разрушавана и боимбардирана...
27
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че успях да я посетя през 2019-та. Кой знае кога ще имам пак шанс.А тази статия е т*па предвид обстановката в момента.
26
2
 
37
 
! Отговори
ЕЙ, ДНЕСА, преди 3 години
МАХНЕТЕ Я ТАЯ "ПУБЛИКАЦИЯ", ЧЕ СТОИ ОТ ПОЛОВИН ГОДИНА! НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ БЕ, ДЖУРНАЛИСТИ НЕДО-КЛА-ТЕ-НИ?!
25
17
 
6
 
! Отговори
МАни МАни преди 3 години
...строени през X и XX век, по желание на императрица Мария Тереза.Малий таз десет века е управлявала
24
1
 
19
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Саксофонов: Защото имаше частен бизнес и по време на соца ! Тук нямаше .....
23
0
 
31
 
! Отговори
Праха преди 3 години
Чудно е в Прага, но евтини полети до там няма, даже и скъпите не са много редовни.
22
2
 
48
 
! Отговори
дедо преди 3 години
До СаксофоновИма панелки, цели квартали даже. Но са поддържани и чисти. Зависи много от културата на хората.
21
0
 
35
 
! Отговори
Живеещ в Прага преди 3 години
До СаксофоновВ Прага има панелки, но те са по крайните квартали :)
20
21
 
35
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
Абе уж и Чехия, и София са били комунистически страни, а защо в Прага няма панелки и въобще не е толкова грозен и неприятен град като София?
19
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обикалял съм ги аз сергиите ( 2011 ) - повечето търговци са българи!
18
31
 
19
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До Имат късметПрага е спасена благодарение на влизането на съветските танкове, които идват от Дрезден на голяма скорост, иначе и на нея са готвили разрушение като на Варшава.
17
0
 
29
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Астрономическия часовник сте пропуснали ;)
16
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинЧупенето на чинии го няма ни в таверната, ни в ол инклузива.Прага ми е любимия град, но разликите през последните години не са в положителна посока. Последните 12г определено върви надолу. Мръсотия, ремонти и тн. Бирата е перфектна
15
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинАбе ти бил ли си в чужди държави,навсякъде са с екскурзоводи,в западните държави също,за да им показат забележителностите и не се объркат,изгубят или да не ги търсят цял ден тези забележителности.След това правят каквото си искат туристите.А Прага е един красив,приятен,уникален град,идеален за туризъм!
14
5
 
47
 
! Отговори
Имат късмет преди 3 години
Не са ги бомбили нито немци, нито американци нито руснаци - архитектурата им е идеално запазена, а при нас който не е минал през наща територия той не е рушил. Столицата ни може да бъде объркана с Могадишу или Киншаса
13
4
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на Карлови мост има статуи на Кирил и Методий,нали са били там на Моравската мисия да учат чехословаците на вяра в Бога и на четмо и писмо.
12
3
 
33
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Не всички съветски групи посещаваха мавзолея.По морските курорти съветските туристи на скачаха от балконите.Пътуването в организирана група,водена от екскурзовод,е идеален начин да се запознаеш със забележителностите на страната,която си посетил.Знам го,защото често пътувах с баща ми,който беше автобусен шофьор в Балкантурист.
11
19
 
23
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: уууу (номер 10)Браво!!! Много ми хареса коментара ти и ако можех щях да ти сложа поне десет плюса!!!Навремето, при комунизма съветски групи идваха в България организирано, като в екскурзиите имаше задължително посещение на мавзолея на Георги Димитров.Сега хидят на ол инклузив, същата гадocт!Ако отида в Гърция, искам да отида на таверна, да ям и да пия и да чупя чинии - това има ли го в ол инклузива???

Спонсорирани публикации