Проф. Ангелов: Ваксината за коронавирус ще бъде безплатна

Тя ще се слага доброволно, заяви здравният министър
28 авг 2020 16:23, Нели Христова
127
Проф. Ангелов: Ваксината за коронавирус ще бъде безплатна
Снимка: БГНЕС

Ваксината за COVID-19 ще бъде безплатна за българските граждани. Тя ще бъде доброволна, съобщи в Стара Загора министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той е в града, за да се запознае на място с дейността на държавния здравен контрол и създадената от болниците в региона организация за работа в условията на пандемия от коронавирус. Проф. Ангелов посочи, че от началото на епидемията в областта са установени 422 положителни случая, от които активни са 165, а починалите са 18.

Към днешна дата 17 са хоспитализираните пациенти, като всички те са настанени в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". В областната болница има създадена готовност за разкриване на допълнително 143 легла, а при по-голям натиск върху системата и още 40 легла.

Още по темата
Здравният министър обясни, че освен УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" има още две лечебни заведения на територията на областта, които са определени да провеждат лечението на пациенти с COVID-19 – МБАЛ Казанлък и МБАЛ Тракия.

България ще получи 2 300 000 броя ваксини срещу COVID-19. Те са произведени от фармацевтичния гигант "Астра Зенека", с който Европейският съюз подписа договор.

"Тогава, когато бъде създадена такава ваксина, тя ще бъде абсолютно безопасна за българските граждани. Тя няма да бъде задължителна. Тази ваксина ще се поставя абсолютно доброволно, по желание на всеки български гражданин. Тя ще бъде безплатна за всички, които пожелаят да си сложат тази ваксина", заяви проф. Ангелов.

Все още не е ясно кога ваксината ще бъде доставена в България. Това ще стане в момента, в който тя издържи всички тестове и бъде регистрирана в Европейската агенция по лекарствата.

"Това, което ще бъде вкарано на българския пазар, ще е преминало всички изпитвания. В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора", допълни още министърът на здравеопазването.

С предимство при поставянето на ваксината ще бъдат уязвимите групи от хора, които са най-застрашени от заразяване с коронавирусна инфекция.

"Това са хората над 65-годишна възраст, хората, които имат хронични заболявания, това са всички служители на първа линия. Тяхната цифра е малко над 2 милиона. Такива са и нашите квоти, които сме заявили за доставянето на тази ваксина", каза проф. Костадин Ангелов.

В края на следващата седмица предстои видеоконферентна връзка на всички здравни министри от страните членки в ЕС, на която ще бъдат обсъдени всички механизми за доставката на новата ваксина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Коя ваксина ?
84
4
 
14
 
! Отговори
Ивайло Иванов преди 3 години
"Астра Зенека" e поискала от Европейският съюз да се подпише договор, който ще премахне съдебната отговорност при странични ефекти... Сами преценете доколко е безопасна ваксината... Освен това трябва да минат години на изпитание да се намали вредата от ваксината с пъти повече от болестта, за която е предназначена... А за тея години колко нови вирусе ще се появят... :)
83
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 83А какво пречи тези наночипове да бъдат вкарвани с другите ваксини, които са задължителни и няма такава реакция срещу тях? Или да ги смесват с парацетамола, примерно?
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че Путин каза че има ваксина. Изведнъж всички заимаха и те. И що още ни мъчите с тия ограничения. Да си тръгва живота по старому
81
3
 
19
 
! Отговори
Булшит преди 3 години
Ваксината ще бъде в имунизационния календар според друг сайт т.е. ще я бият на всички деца. Ще позволим ли да тровят децата ни тези меpзавци?
80
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АзС други думи, вашите измислени доказателства са изчезнали.
79
1
 
11
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До 64Изтеглили са публикацията, че е експериментална!Явно е станало голям гаф!
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ако "Не е тествана върху българи, как да бъдем сигурни, че е подходяща за нашия генотип..."Последно, искате или не искате да се тества върху българи? Българите да не са извънземни, че да има някакви разлики с останалото население. Използвате цял куп лекарства и препарати, които не са тествани върху българи. Храната в хотелите и ресторантите по света също може да не е тествана върху българи. Как може да излагате живота си на такъв риск?
77
2
 
14
 
! Отговори
Морз преди 3 години
Щом е безплатно, бъдете сигурни, сиренце в капана е.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Трябва да еДо 64 години са активните на трудоспособна според НОИ възраст мъже! Догодина накрая се пенсионират набор 1957 родените до август месец! 2021 година като добавят още 4 месеца ще стане стой и гледай! Накрая ще ходим с памперси на работа!Не даваш ваксина на 20 набора трудоспособни! Ще те погне каскета за тероризъм и подриване на приходите от осигуровки на държавата!Как тъй ще ни лишаваш от непроизведената още ваксина!?Не че сме преритали нещо, ама като е на аванта?!
75
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсете "Голямото зануляване"
74
1
 
14
 
! Отговори
Флин преди 3 години
Тумбата сатанисти дето пуснаха Ковид-19 сериозно са решили да редуцират човеците и няма да се спрат пред нищо.Оказа се,че коронавируса не е толкова смъртоносен и истерията около него взе да заглъхва.В Западна Африка има няколко добре контролирани огнища от Ебола под опеката на СЗО и там вече работата е сериозна.Ако го пуснат и него жертвте ще са милиони.
73
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 70Е и? Като е толкова богата и с такива традиции в бранша, вероятно продуктите й са качествени. Вие искате да е някоя офшорка, която да пусне нещо неясно на пазара и да изчезне?
72
1
 
11
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До 6днес има публикация. Мисля че във Факти.. Или в Дневник. Там не съобщават името на ваксината, но пише, че ще се поставя у нас експериментално. Всъщност няма ваксина, преминала досега експерименталния етап
71
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ви кажат, че на нас не ни се полага ваксина, пак ще скочите. Има ваксина - лошо, няма ваксина - пак лошо. Не може да ви се угоди.
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За непросветените:АстраЗенека има прчалба през 2019г от 24,38 млрд долара! Шведска-Английска фирма, таботи яко в млрд тук и там. Завзела е цяла европа и е изкупила много фирми и лабораторий. Превърнала се е в монопол. Има офиси в над 100 държави а е сравнително нова, създадена 1999г.100% зад нея стоят правителства и разбира се Сорос. Четете онлайн
69
0
 
10
 
! Отговори
Чувалчо преди 3 години
ДЕКА СА ЧЕРНИТЕ ЧУВАЛИ ЗА КОВИ ВЕ МАНАФЧO?
68
1
 
10
 
! Отговори
Вики преди 3 години
Тук се водят усилени дебати дали ваксината е безплатна. Не само е безплатна, но и ще ни платят / не лично на нас/, защото ще ни ползват за опитни зайчета!
67
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Населението на България все още е близо 7 милиона души, а тя "ще получи 2 300 000 броя ваксини срещу COVID-19". А за останалите хора???
66
0
 
10
 
! Отговори
Дренаж преди 3 години
Ако направите задължителни ваксини, народите по земята ще изнасилят ИЛЮМИНАТОРИТЕ.

Спонсорирани публикации