СЗО алармира: COVID-19 влияе зле върху психичното здраве

Много хора може да прекаляват с употребата на алкохол и наркотици
5 окт 2020 17:30, Ния Христова
90
СЗО алармира: COVID-19 влияе зле върху психичното здраве
Снимка: БГНЕС
Пандемията COVID-19 има "опустошително въздействие" и върху службите за психично здраве в световен мащаб. Това заяви Световната здравна организация в понеделник, съобщи АФП.
 
Организацията предупреждава, че психичното здраве по време на кризата е пренебрегнато като се позовава на проучване, проведено между юни и август, което разкрива сериозни смущения в услугите в 93 държави.
 
В съобщението се казва, че докато 83% от анкетираните от 130 държави са включили психичното здраве в своите планове за отговор на пандемията от коронавирус, само 17% действително са определили пълното необходимо финансиране.
 
"Това е забравен аспект на COVID-19", заяви директор на психичното здраве на СЗО Девора Кестел на виртуален брифинг за медии. Кастел подчера още спешната нужда от увеличено финансиране.
 
Преди пандемията от COVID-19 да се случи страните са харчели по-малко от 2% от националния си здравен бюджет за психично здраве и са се борели да отговорят на търсенето, каза СЗО. Това търсене сега се е увеличило драстично.
 
"Лишението, изолацията, загубата на доходи и страхът предизвикват психично-здравни състояния или изострят съществуващите", се казва в изявлението на агенцията.
 
"Много хора може да са изправени пред повишени нива на употреба на алкохол и наркотици, безсъние и безпокойство."
 
Въпреки че целият свят е засегнат от вируса, страните с високи доходи са имали по-голяма възможност да поддържат предоставянето на услуги. Проучването на СЗО установи, че 30% от страните съобщават, че изпитват затруднения в осигуряването на услуги, които са свързани с психичното здраве и доставките на лекарства за хора с разстройства.
 
Превантивните услуги бяха силно засегнати, а ограниченията за пътуване възпрепятстваха достъпа на пациентите до здравни заведения. Организацията също заяви, че са необходими повече данни за ефекта на COVID-19 върху здравето на мозъка. По-малко от една от 10 държави провеждат изследвания на тази тема.
 
СЗО заяви, че оценките преди пандемията на COVID-19 показват, че близо 1 трилион долара икономическа производителност се губят годишно само от депресия и тревожност. Проучванията обаче показват, че всеки долар, похарчен за основани на факти грижи за депресия и тревожност, има възвръщаемост от 5 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
Аз това откога го говоря! Още от първия ден когато обявиха извънредното положение си помислих, че хората ще изкукуригат.И те изкукуригаха, очаквано. Как никой не се сети за психиатрите?Особено когато такива противни личности като ген. Мутафчийски, който допълнително наля масло в огъня с изрази като "Яко ще се мре!".Навсякъде по улиците виждам луди да се разхождат.В нашия блок цяло лято един луд ни чупеше стъклата на входа.В новините казаха за луда баба, която мята тежки предмети от балкона!
74
0
 
0
 
! Отговори
До 71 преди 3 години
ковид:Ти си цар на Природата. Не щеш маска.Ето ти една корона.,,
73
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
оооо моля ви Баце и *** да се тестват...те заради това ли са неадекватни???...по-отговорно моля.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е това е вече наглост. Психираха целият свят с някакъв вирус и сега голяма изненада. Обаче хората се събуждат, да вирус има, но и милиони други и пак ще оцелеем. А тези от СЗО барабар с СNN трябва да бъдат премахнати. Те са истинската заплаха не covid.
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО влияе зле на психическото здраве
70
2
 
5
 
! Отговори
робин уи преди 3 години
КОФТИ-19,Измислен да побърка,слабите и невежите,наивните
69
4
 
2
 
! Отговори
влияе му лошо преди 3 години
Явно Тулупа е поразен от вируса и за това е изкрейзил.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Covid-19 До там ли опре
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Covid-19 Ти какво правиш тука бе. Бързай, че идва централна емисия новини
66
2
 
1
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Влияе на МС и на ПГ гроб, барабар с много зад.ръстени слепци !
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко и утре ще има статия 175 нови заразени и 8 починали. Ахахахахахахха
64
3
 
4
 
! Отговори
Бизнесмен преди 3 години
През yя -ку-Pа на Амон РА ми е вашия КОВиТ oткакто е почнал маска не съм слагал няма да сложа. Нито сте ми променили рутината нито давам 5 пари за вас ако не разбирате думата ПрезуЯстеМийй..всички ваш проблем. Всеки който ми спомене ковид му давам моментално или дисциплинарно уволнение да върви на м ....в п-та или ако ми е познат му казвам ,че стм заразно болен и е добре да се изолира и стои далеч от мен щото лекаря каза ,че е нелечимо идиагнозата е ПРЕЗУЯМИЙЕЗАВСИЧКИВАС"
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо бе, като ни чипират с ваксините на Бил Гейтс и ни направят роботчета, ще контролират и психичното ни здраве, така че няма за кво да го мислим.
62
1
 
2
 
! Отговори
Сенека преди 3 години
Покрай глупавите страдат и останалите, но вторите са значително по-малко.
61
1
 
22
 
! Отговори
Само ПП ВЪЗРАЖДАНЕ преди 3 години
Да защото основно се разпространява по медиен път и хората се стресират със заплахи за трупове, чували и хладилни камери, но няма кой да повдигне обвинения срещу истинските сеячи и разпространители на фалшиви новини и всяване на страх и стрес!!!
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се карайте заради един фалшив вирос.
59
0
 
4
 
! Отговори
Бай Тошо преди 3 години
"СЗО(Съюзът на Заалухавите Оолигофрени) алармира: COVID-19 влияе зле върху психичното здраве"Само на ковидпаникьорите обаче.
58
4
 
1
 
! Отговори
до 64 преди 3 години
Ти наред ли си изобщо да се обясняваш? Пределно добре си го казал. Грубовато, но си прав- ниската класа пострада и загуби работата си, защото е заменима от всекиго и човек за каква да е позиция там се намира за минути.
57
0
 
6
 
! Отговори
до 61 преди 3 години
Изобщо не ме интересува какво мисли един слуга за мен. Да си слуга е избор. Личен избор. Демокрация е, всеки сам избира по кой път да тръгне- берач на малини или квалифициран специалист.
56
3
 
6
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Виросо е фантасмагория.

Спонсорирани публикации