СЗО алармира: COVID-19 влияе зле върху психичното здраве

Много хора може да прекаляват с употребата на алкохол и наркотици
5 окт 2020 17:30, Ния Христова
90
СЗО алармира: COVID-19 влияе зле върху психичното здраве
Снимка: БГНЕС
Пандемията COVID-19 има "опустошително въздействие" и върху службите за психично здраве в световен мащаб. Това заяви Световната здравна организация в понеделник, съобщи АФП.
 
Организацията предупреждава, че психичното здраве по време на кризата е пренебрегнато като се позовава на проучване, проведено между юни и август, което разкрива сериозни смущения в услугите в 93 държави.
 
В съобщението се казва, че докато 83% от анкетираните от 130 държави са включили психичното здраве в своите планове за отговор на пандемията от коронавирус, само 17% действително са определили пълното необходимо финансиране.
 
"Това е забравен аспект на COVID-19", заяви директор на психичното здраве на СЗО Девора Кестел на виртуален брифинг за медии. Кастел подчера още спешната нужда от увеличено финансиране.
 
Преди пандемията от COVID-19 да се случи страните са харчели по-малко от 2% от националния си здравен бюджет за психично здраве и са се борели да отговорят на търсенето, каза СЗО. Това търсене сега се е увеличило драстично.
 
"Лишението, изолацията, загубата на доходи и страхът предизвикват психично-здравни състояния или изострят съществуващите", се казва в изявлението на агенцията.
 
"Много хора може да са изправени пред повишени нива на употреба на алкохол и наркотици, безсъние и безпокойство."
 
Въпреки че целият свят е засегнат от вируса, страните с високи доходи са имали по-голяма възможност да поддържат предоставянето на услуги. Проучването на СЗО установи, че 30% от страните съобщават, че изпитват затруднения в осигуряването на услуги, които са свързани с психичното здраве и доставките на лекарства за хора с разстройства.
 
Превантивните услуги бяха силно засегнати, а ограниченията за пътуване възпрепятстваха достъпа на пациентите до здравни заведения. Организацията също заяви, че са необходими повече данни за ефекта на COVID-19 върху здравето на мозъка. По-малко от една от 10 държави провеждат изследвания на тази тема.
 
СЗО заяви, че оценките преди пандемията на COVID-19 показват, че близо 1 трилион долара икономическа производителност се губят годишно само от депресия и тревожност. Проучванията обаче показват, че всеки долар, похарчен за основани на факти грижи за депресия и тревожност, има възвръщаемост от 5 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ми секи ден говорите за умрели по телевизията и чували с трупове ,как няма да влияе, нормални ли сте ве!
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е търговската войнa със Китай върви ли. Червения дракон май си показа ноктите, искате ли ядрени облаци и коронавируси или ще се затваряте по дупките си докато психясате до полуда. Евроатлантизъм ? Със приятели като САЩ врагове не ви трябват.
13
0
 
1
 
! Отговори
Гледам европейски преди 3 години
Гледам европейския парламент НА ЖИВО:https://multimedia.europarl.europa.eu/en/press-conference-by-johan-van-overtveldt-chair-of-committee-on-budgets-jan-olbrycht-and-margarida-ma_20201005-1630-SPECIAL-PRESSER_vd
12
0
 
10
 
! Отговори
Ковид преди 3 години
Влияе, като само за това се пише иговори!
11
1
 
13
 
! Отговори
гогич преди 3 години
Сетихте се. да ви ......... Младите се превръщат бавно, но сигурно в социални инвалиди, депресиите скочиха....... Проблема върху психичното здраве , породен от неадекватните мерки, ще има много по-дългосрочно и тежко поражение отколкото "физическото оцеляване и опазване на здравната система"....
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влияе, ама ваксина за психично здраве няма. Язък,ако имаше, щяхте да изкарате всички луди.
9
0
 
17
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Слуша ли тази провалена организация от некадърници на хранилка при бил гейтс. Този вирус се оказа, че какво ли не докарва. Ако беше толкова заразен, 7 месеца след началото с почти никакви мерки, до сега да не е останал незаразен. Зад това има дрруги мотиви.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха да, даВеднъж да съм съгласен със СЗОПроизвеждат ковидзомбита на килограм
7
6
 
1
 
! Отговори
..::Злия Лойко::.. преди 3 години
Ходите да ми протестирате срещу "лошия Бойко", изпоизразболеете се от Кови 1.9TDI, па после ми са лекувате в на Бойко болниците.ПА ЛЕКУВАЙТЕ СА У ВАС БЕ, Тва е положението.~ Цветето на Републиката
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди живеех срещу лудницата, сега живея срещу нас.
5
1
 
11
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Мен ме интересува леглата още ли стоят в зала Армеец или са ги махнали вече.
4
0
 
6
 
! Отговори
внимавайте преди 3 години
А Джуди Хабиб забременя.
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе ковида влияел върху психичното здраве. Медиите са в пъти по-вредни с всекидневното си престараване и набиване на новини като сводки от фронта за болни, починали, чували, камиони и т.н.
2
1
 
14
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Като министър-председателя ти каже "Искате да напълните детските площадки с чували с трупове", а шефа на НОЩ "Ще се мре, яката ще се мре", може би следва да се очаква народо-населението да откачи.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид-19 също пречи на хората да изучават супер-гравитационната теория и така човечеството е изложено на опасност да си тъне във невежество и да не узнае какво е супер-гравитационната теория.

Спонсорирани публикации