Северна Корея готви мащабен парад утре - ще покаже ли мускули пред САЩ?

Близо 32 000 ще маршируват пред Ким Чен Ун
9 окт 2020 20:45, Нели Христова
50
Северна Корея готви мащабен парад утре - ще покаже ли мускули пред САЩ?
Снимка: БГНЕС

Северна Корея вече прави последните щрихи в навечерието на най-големия военен парад в историята си. Хиляди войници се упражняват в продължение на месеци, за да гарантират, че всяка стъпка е маркирана с прецизна точност и всеки пламенен вик на обожание ще бъде чут от Върховния лидер Ким Чен Ун.

Тези събития често са показни официални прояви на военна мощ, която има за цел да утвърди обожанието на предания народ. Грешки не се толерират. Но понякога парадите са и провокация - шанс да се покажат нови ракети и оръжия, които страната е създала, въпреки че е под строги икономически санкции.

Северна Корея спря да включва балистични ракети в парадите си, откакто Доналд Тръмп и Ким Чен Ун проведоха първата си среща на върха през 2018 г. Но разговорите между двете страни се разпаднаха в Ханой миналия февруари без сделка и КНДР все пак продължи да тества редица нови балистични ракети с малък обсег.

Мащабното събитие, което ще се проведе на 10 октомври, за да се отбележи 75-годишнината от създаването на Работническата партия, идва само седмици преди президентските избори в САЩ. Но ще го използва ли Северна Корея за да докаже, че все още има оръжия, способни да ударят САЩ?

Какво можем да очакваме по време на парада?

Според 38 North, уебсайт, който наблюдава Северна Корея, неотдавнашните сателитни снимки показват, че парадът ще включва хиляди войници, наблюдавани от лидера им Ким Чен Ун. Те ще бъдат последвани от танкове и бронирани машини, но интересът ще бъде съсредоточен върху кулминацията на спектакъла, когато Ким може да изпрати силно послание към Вашингтон, като разкрие нови ракети с голям обсег, способни да ударят континенталната част на САЩ.

"Със сигурност парадът ще е мащабен", твърди Лий Санг Йонг, главен редактор на Daily NK, пред BBC. Още през март Пхенян е заповядал да бъдат мобилизирани 32 000 войници, а площадката им за упражнения била прекалено малка, затова трябвало да се разшири.

"Летището в Пхенян Мирим вече има две нови писти и 10 нови сгради. Затова мисля, че е вероятно тази година да видим на парада междуконтинентални балистични ракети или изстреляни от подводница балистични ракети. Също така, 600 студенти и изследователи от университета Ким Ир Сен също ще вземат участие. Това не е незначителен брой. В този университет те отглеждат нови таланти за развитието на ракетостроенето. Като ги включва в парада Север Корея може да се опитва да внесе гордост и уважение към таланта, който стои зад развитието на ракетите й", обяснява Лий Санг Йонг.

Но според Джеонмин Ким, анализатор на NK News, Северна Корея не винаги използва тези събития, за да докаже позицията си пред външния свят.  "Трябва да помним, че - особено при наследствена диктатура - непрекъснато трябва да се доказва легитимност, за да се управлява волята на местния народ. Така че 10 октомври също ще има за цел да направи точно това: опитвайки се да покаже на хората си, с ослепителни паради с приповдигнати пропагандни лозунги, че те "се справят добре", въпреки всичко, което се случва тази година", обяснява той.

"Разбира се, прецеденти посочват възможността Ким Чен Ун или други служители на високо ниво да изнесат реч, която може да включва някакво послание, насочено към външния свят, като например как те вече не чакат за облекчаване на санкциите и са съсредоточени върху това да "разчитат на себе си", допълва Ким.

Добре ли са наистина севернокорейците?

Докато едни следят какви ще са новите ракети, други са обезпокоени за здравето на 25-те милиона севернокорейци. Годината бе тежка за целия свят, но за Северна Корея тя има потенциал да бъде опустошителна.

"Чувам, че тази година има нарастване на броя на сираците и бездомните деца на улицата на север. Въпреки че ние дори не можем да си го представим тук, в Южна Корея - в Северна Корея има хора, които умират и гладуват", казва Лий Санг Йонг.

През януари държавата затвори границите си за външния свят, за да предотврати разпространението на COVID-19 от съседен Китай. Според съобщенията властите са издали заповеди за стрелба по границата и са създали буферна зона, за да спрат всеки, който влиза в страната.

Според дипломатически източници по-рано тази година запасите от защитни предпазни средства и други основни медицински консумативи, включително ваксини, са се натрупали на границата с Китай, без да могат да преминат от другата страна. А Северна Корея продължава да твърди, че не е имала случаи на COVID-19, въпреки че строгите ограничения остават.

Сега хората от Северна Корея са откъснати от външния свят повече от всякога. Дори движението между провинциите е ограничено.

"По суша, море и въздух. Това е пълно отделяне както на хората, така и на материалите. Освен военнослужещи или високопоставени офицери, никой друг не се движи из КНДР. Карантинните мерки срещу коронавируса са толкова строги", казва Лий. Той твърди, че севернокорейската икономика е напълно спряла. А контрабандистите и дребните търговци на границата се съмняват, че режимът би рискувал съдбата на икономиката, ако в страната наистина няма COVID-19.

Търговията с главния съюзник Китай се е свила със 70%. Страната се бори и с тежки бури, които унищожиха много селища. За да се справят с щетите, севернокорейците вече трябва да работят допълнителни часове. Колкото повече работниците страдат, толкова по-лоялни ще изглеждат те на властта. А от другата страна на границата, на Юг, фермерите вече неуморно прибират реколтата от ориз. Трудно е да се каже дали и в Северна Корея се случва същото и колко големи щети има върху нейната реколта.


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
3
 
! Отговори
Срамно, опа Странно преди 1 месец
Дядо Дуньо май не мре от Кови?

Стара схема е да тровиш врага с болести. Обаче може ли някой да умре от болест, която е въображаема?

Някои ще кажат, че е невъзможно, но кой съм аз да го твърдя?
22
10
 
1
 
! Отговори
А дали е тъй? преди 1 месец
Ъъъъъ едно въпросче, корейците от СК знаят ли, че са гладни и че заплатите са им ниски? А знаят ли, че са много болни от КУРОнаВИРУСА? Май това е само в главите на либерастките лешояди оградили СК с капещи от лиги езици. Напомня ми филма "Пълен мрак". Цяла планета с лешояди се опитва да изяде едни хора. Е! Засега само ще се облизват от страни. Тц тц язък, ма то друго за опоскване на планетата не остана.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един или няколко може да са хитри, но не повече от всички.
Лъжата рано или късно излиза на повърхонстта.
Защото акото е леко.
Дерзайте "кресльовци", но няма кой да ви се "върже".
20
5
 
4
 
! Отговори
Истината 2020 преди 1 месец
Бил Гейтс и господарите му искат да намалят населението на планетата Земя, защото по този начин парите им отново ще придобият смисъл и те ще станат важни отново.

В момента парите са едни хартийки. Едно НИЩО. Преследвайте си хартийките колкото искате.

Прост плебс.
19
2
 
2
 
! Отговори
Топ-крадец преди 1 месец
Целта на всеки крадец е да открадне всичките пари на света, без да си дава сметка, че когато го направи, никой няма да има пари и неговите ще придобият стойност 0 лева и 0 стотинки.
18
5
 
5
 
! Отговори
Ким Четвърти преди 1 месец
При нас е яка беднотия. Много се мре от глад. През 1994 г. бяхме 20 млн. население. Всяка година от глад умихара стотици хиляди. По някога ги пишеха даже до 3 млн. за една година. Сега през 2020 г. сме около 25 млн. население. Наистина голям глад. А виж в европейска България от 9 млн. през 1989 г. сега са точно 5,9 млн. Без глад, а само с все по-добър европейски живот. Всеки народ сам си избира съдбата.
17
1
 
6
 
! Отговори
Мамо, Насрах са! преди 1 месец
Най-важното в тоя живот е да живееш.

- Какво е това да живееш? Да си щастлив? - ще ме попитате вие.

Ами отговора е прост. Да ядеш вкусна храна, да си почиваш добре, да работиш това, което ти е приятно, съответно да си изкарваш лева, да си добър с хората и най-вече с близките си. Да се радваш на живота.

Няма нужда да се мусите, след като сте живи. Това да си жив означава да имаш всичко.

Умрелия би се отрекал от всичките пари и би се съгласил да живее без пари, само и само да помирише пролет
16
2
 
4
 
! Отговори
Пърдиш ми на Уя преди 1 месец
Мир и любов за всички народи. Желая весел празник на северно-корейците.
15
0
 
0
 
! Отговори
krucmaria преди 1 месец
abe tova e manefistacia za 24 mai be-cavdarceta ,kolko se proslavihme po sveta a posle i 9sept.
14
2
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ФАМИЛИЯ КИМ ВЕЧЕ Я НЯМА!!!

КИМ ЧЕН УН УМРЯ ОТ ЛЪЧЕВА БОЛЕСТ ПРЕЗ 2014-ТА ГОДИНА!!

А СЕСТРАТА ИЛИ БЕШЕ УБИТА ТАЗИ ГОДИНА ОТ ДВОЙНИКА НА КИМ ИЛИ СЕ КРИЕ!!

ДВОЙНИКА НА КИМ СЕ СТРАХУВАШЕ ДА НЕ ГО ЛИКВИДИРА КИМ ЙО ЧЕН И ВЕРОЯТНО Я ПРЕЧУКА!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква тъпотия е тази статия. Много ги боли либералите, че бай Тръмп се разбра Кимчито хе-хе
12
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
СРЕДНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА В СЕВЕРНА КОРЕЯ Е 100$ МЕСЕЧНО!!! И ТЕ ОТИВАТ ЗА КОНСУМАТИВИ ТОК ВОДА

ДОБРЕ , ЧЕ НАСЕЛЕНИЕТО СЕ Е НАУЧИЛО КАК ДА ВАРИ ТРЕВА КАКТО ПИШАТ ПРЕДНИТЕ КОМЕНТАРИ ЗА ДА НЕ УМРЕ ОТ ГЛАД!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
krucmaria преди 1 месец
skoro shte kluknat tam vsicki -hon kong ;
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще покаже, що не.
Толкова мекушав американски президент спрямо диктатора Ким никога досега не е имало!
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ким Чен Ун е велик човек, браво. Да живее братският севернокорейски народ.
САЩ да мpaт от коронавирус.
8
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ЗА ДА ПОКАЖЕ МУСКУЛИ НАСЕЛЕНИЕТО ТРЯБВА ДА Е НАХРАНЕНО :D А УВИ В СЕВЕРНА КОРЕЯ ЕДИНСТВЕНИЯ КОЙТО СЕ ХРАНИ ДОБРЕ Е ДВОЙНИКА НА КИМ ЧЕН УН!
7
1
 
1
 
! Отговори
vojda na plemeto преди 1 месец
caria e bolen , na umrialo kuce noj vadiat-viva musa
6
4
 
0
 
! Отговори
vojda na plemeto преди 1 месец
caria e bolen ;da jivei monarhiata
5
5
 
7
 
! Отговори
дедо с макбук преди 1 месец
срещу Сащ трябва да се изсипят стотина хиляди балистични ракети и да си изравни стандарта със Сомаленд и Хондурас. Тогва земята ще си отдъхне и демокрацията ще стане както е замислена от древните..
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Маски долу, гард нагоре и напред!

Спонсорирани публикации