Живеем в света на… Google, а неприкосновеността на данните?

Прекарваме часове на ден, комуникирайки си с Google, дори и да не го осъзнаваме
24 окт 2020 14:08, Елена Кирилова
65
Живеем в света на… Google, а неприкосновеността на данните?
Снимка: архив, БГНЕС

Преди 20 години за първи път написах Google.com в уеб браузъра ми. Зареди ми поле за търсене и бутони. Написах каквото ме интересуваше, скролнах през резултатите и кликнах на един сайт.

Уау, помислих си. Минималистичният дизайн на Google беше свежа алтернатива на други търсачки по това време. Помните ли AltaVisa, Yahoo! и Lycos, които ни приветстваха с купища реклами и линкове към новини? Нещо повече, Google изглеждаше, че показва по-актуални и адекватни резултати, пише Браян Чен за The New York Times, цитиран от Investor.bg.

Цялото преживяване отне само няколко секунди. След като открих линка, от който се нуждаех, бях приключил с Google.

Две десетилетия по-късно моят опит с Google е значително по-различен. Днес, когато търся нещо, прекарвам много повече време във вселената на интернет компанията. Ако търся шоколадови парченца (за готвене) например, виждам реклами на шоколадови парченца, които се появяват в горната част на екрана, последвани от рецепти, които Google е събрала от мрежата, следвани от Maps и Google Reviews за близки пекарни, последвани от видеа в YouTube за това как да си приготвя шоколадови бисквитки. (YouTube, разбира се, е собственост на Google).

Не става дума за това, че прекарвам повече време в търсачката на Google. През годините компанията от Силициевата долина е превърнала търсенето на нещо онлайн в такава технологична империя, че се е прокраднала в дома ми, в работата ми, в моите устройства и на още куп места. Тя се е превърнала в технологичен бранд, който доминира живота ми, а вероятно и вашия също.

На моя iPhone използвам приложения на Google за фотоалбуми и карти, както и инструменти като календар, имейл и документи. На компютъра и таблета, различните уеб браузъри, които имам, са с търсачка Google по подразбиране. За работа използвам Google Finance, Google Drive, Google Meet и Google Hangouts.

У дома Google също е навсякъде. Моята камера за сигурност Nest е направена от Google. Гласова услуга на същата компания е свързана със звънеца на входната ми врата. За да се науча как да поправя улук, наскоро гледах видеа за ремонти в YouTube. В онлайн картите си Google също така има снимки на дома ми, направени от космоса и от оборудвани с камери коли.

По неофициалната ми оценка прекарвам поне по седем часа на ден в свързани с Google продукти.

Този мащаб доведе компанията до критичен момент. Наскоро Министерството на правосъдието в Съединените щати заведе дело срещу компанията за антиконкурентни практики. Това е най-значимото антитръстово дело от американското правителство срещу технологична компания от десетилетия. Сегашният случай се фокусира върху търсачката на Google и как се предполага, че създава монопол чрез ексклузивни бизнес договори и споразумения, които пречат на конкурентите.

В туит Google написа, че делото е “дълбоко опорочено“. Компанията допълни: „Хората използват Google, защото избират да го правят, не защото са принудени или не могат да намерят алтернативи“.

За Габриел Уайнберг, главният изпълнителен директор на DuckDuckGo, която предлага фокусирана върху поверителността търсачка, това, което преживявам с Google, е отдавна планирано.

„Не мисля, че това е случайност“, посочва той. „Те използват различните си продукти, за да запазят доминацията на основния си пазар – търсачките“, посочва той.

Това струва неприкосновеността на данните на много от нас, твърди Уайнберг. По думите му Google събира големи обеми от информация за нас през своите продукти, което ѝ позволява да сглобява подробни профили на нашето поведение и интереси.

Ето защо през 2012 г. Уайнберг къса с Google и прочиства акаунтите си. „Трябваше да разбера последиците за поверителността от изграждането на масивни профили за хората, и огромната вреда от това“, коментира той.

Но Джеф Джарвис, професор в Craig Newmark Graduate School of Journalism и автор на книгата „What Would Google Do” за възхода на компанията, твърди, че все още има още достатъчно пространство извън света на Google. Има поне едно нещо, за което не ползваме Google – социалните мрежи, където залагаме на Facebook и TikTok. Изкуственият интелект, дори от типа на този, който Google разработва, все още е доста неинтелигентен, посочва той.

„Интернет все още е много, много млад“, коментира Джарвис.

За да тествам този аргумент, реших да каталогизирам присъствието на Google в животите ни. Ето какво излезе:

Продължението на материала четете ТУК
 


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гугъл всичко краде!


Скайпове, коментари в замундата може би, коментари в ютуб със сигурност, документи през Уиндъуса, логика на търсене, книги и учебници от библиотеки преснимани, може би и преснимани вестници! Достъпът е само за американци и за обслужващите САЩ.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гугъл и през Уиндоуса краде.
35
1
 
3
 
! Отговори
Гугъл драйф преди 3 месеца
Като търсиш гуми по интернет, примерно две три седмици, след това отиваш и си купуваш. Следващите няколко месеца, каквото и да търсиш, Гугъл упорито продължава да ти показва реклами на гуми. Изтичането на данни от НАП и търговския регистър е много по-опасно за сигурността и поверителността от Гугъл и фейсбук.
34
3
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 3 месеца
Сайта не може да ти проследи IP браво , обаче на мрежово ниво нещата не са така, нека да го обясня така това което правиш е примирно получаваш писма по класическия начин от някоя мадама но и даваш адреса на твой приятел , а той като получи писмата ти ги донася на теб.По този начин тя не знае твоя адрес .Но ако иска да го научи реално просто ще знае от кого да вземе информация защото има информация за адреса на твоя приятел, а той има информация за тебе.Канала е лесно проследим.
33
3
 
1
 
! Отговори
f преди 3 месеца
До ffffffffff

Не знам ти кой си, но моят баща е Джо Байдън.
32
1
 
2
 
! Отговори
Дръп-дръп преди 3 месеца
Като си дръпнах данните имаше една секция за типажа ми. Към коя група спадам, какви са ми интересите и т.н.

Това е с цел уж таргетиране на реклами.. ама не може да сте сигурни как точно се използват тези данни. Твърдят, че е само за реклами, но няма как да е само за това.

Всеки психолог би платил милиарди за тази информация най-малкото.
31
1
 
2
 
! Отговори
fb преди 3 месеца
Дръпнах си данните от фб, нещата са стряскащи, а в тези данни се съдържат някакви малки проценти от това, което пазят.

Всичките ви съобщения, статуси, логвания са собственост на Зукиборг.

Те за това забраниха Тик Ток - много хора от запад започнаха да изнасят несъзнателно информация за себе си на Китай, докато си скролват "яки клипчета".
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шшшшшшшшш, мисирки, дайте някоя добра тема за тролене, че троловете почнаха да изперкват. Нещо Русия, мрусия, ракети, северна корея, радев, караянчева, бойко. Не се излагайте, имате си бизнес модел!
29
1
 
3
 
! Отговори
ffffffffff преди 3 месеца
Аз ви я казвам тази истина, че Джеръми Ът е Иисус.

Аз Георги Иванов Арабаджиев се казвам.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Google е супер
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Калоян Парчев е българският Иисус, но той се криел. А Перчев кой е?

Джеръми ът е най-богатият Иисус.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Принципно трябва да се премахне този остарял модел на интернет и да се построи нов при който абсолютно целия обмен на информация да е криптиран. Всички да са на 100% анонимни и нито една информация да не може да се проследи нито нейното съдържание, нито от къде идва, нито къде отива. Има много проекти за това но и доста опозиция от страна на властите по света. Те няма лесно да се откажат от шпионажа и следенето. Сега всичко си зависи от самите потребители.
25
1
 
7
 
! Отговори
Зомби уърлд преди 3 месеца
Дефакто автора е гугълидиот. Почти същото като ***, като едното е следствие от другото. Ползвал айфон, качвал си снимките в гугъл драйв. Сигурно и фейсбук ползва и инстаграм, плаща си за телевизия. Страшни зомбита, направо се плаша. Утре ще му изтрият акаунтите и той сам ще се самоубие.
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интернета поначало е замислен по грешен начин и така си кара и до днес защото едно време никой не е предполагал че ще се ползва масово за всичко. Това си е била една проста комуникационна мрежа за военните и за учените да си обменят информация евтино и бързо.

Сега обаче нещата са други и тия стандарти не са подходящи за сегашната ситуация.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 18

А бе не е точно така, както си мислиш. Я си представи, че имам активна VPN сесия със сървър еди къде си. Аз реално излизам с IP адреса на сървъра, с който имам криптиран тунел. Излиза, че аз се легитимирам пред световната мрежа с това IP. Ако някой ме разследва ще стигне най-много до това IP. И кво праим... Нали по същия начин цъкам плюсове на коментарите и сайта не отчита, че влизам от различни места.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до до 19,

акаунта ми във Фейсбук е от 2009 година и никога не са ми искали документи за самоличност. Това се прави, когато някакви шматароци като оня имал втори, трети, пети акаунт. И аз имах навремето фалшив акаунт, който съм го зарязал отдавна и най-вероятно е изтрит. Самата платформа на Фейсбук е такава, ако искаш 10 акаунта отиваш и се регистрираш някъде другаде.
21
1
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 3 месеца
Ами прави са хората не плащаш с лична информация ,спират ти услугата , няма нищо безплатно на този свят.Е минал си временно безплатно докато не са те хванали.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За да не ви следи някой трябва да си напишете собствена ОС и да си разработите собствен хардуеър, Най-доброто което може да направите е да помислите за Линукс от скрач, слагате си нужните блокери, един прокси тунел и гугъл ще вижда само страниците които посещавате ама няма да вижда съдържанието което преглеждате, тъй като сте във прокси тунела.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имам един акаунт във фейсбук, който по никакъв начин не подсказва кой е собственика. Обаче един ден се опитвам да вляза и ми сервира изненадата, че акаунта ми е заключен и трябва да кача копие на документ за самоличност, за да ми го отключат. Разбира се аз им качих снимка на един автомобил и им теглих една майна...
18
0
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 3 месеца
Тор е отворен проект и не е проектиран от NSA и няма нужда да проектират такова нещо те следят мрежата ,а на мрежово ниво няма понятие анонимен потребител, все пак да ти зареди една елементарна HTML страница нали трябва да знае как да пристигне точно при тебе ти да я видиш ти, а не комшията ти.Тука говорим събиране на допълнителната информация, между другото дори и с ТОР може да пращаш доста такава информация на google ако имаш такива потребителски навици.

Спонсорирани публикации