Свободата в религията под натиск в цял свят

Християните са най-дълбоко засегнати, смята Маркус Грюбел
Обновена: 30 окт 2020 07:04 | 30 окт 2020 07:03, Петя Славова
83
Свободата в религията под натиск в цял свят
Снимка: БГНЕС

Германският правителствен комисар по религиозната свобода в света представя тревожен доклад. В борбата за подобряване на положението той разчита повече на диалога, отколкото на санкциите, съобщава "Дойче Веле".

Маркус Грюбел преминава директно към точката. "Свободата на религията или убежденията е основно човешко право. Това човешко право все повече се ограничава или поставя под съмнение. Трима от четирима души по света живеят в държава, която ограничава свободата им на религия или убеждения." По този начин докладът за световната ситуация на свобода на религията, който германският правителствен кабинет одобри в сряда, е мрачен документ по труден глобален проблем.

Загриженост за китайските уйгури

"Свободата на религия и убеждения е под нарастващ натиск в много страни", казва Грюбел. Нарушаването на свободата на религията "по-специално" засегна християните като най-голямата религиозна общност в света, но членовете на други религии и мирогледи също претърпяха дискриминация и преследване поради своята вяра или защото не се придържат към никоя вяра.

Още по темата

Религиозната свобода е под натиск в цял свят

Грюбел подчертава драматичното положение на уйгурите в Китай и проблемите на рохингите. И той спомена за гнева в интернет и по улиците, когато в Пакистан се обсъждаше присъдата на християнката Азия Биби, обвинена в богохулство, която най-накрая успя да напусне страната. Той е разтревожен и от положението на религиозните малцинства в Иран и части от Нигерия. Но германският правителствен комисар спомена и положителен пример. През 2019 г. Судан отмени смъртното наказание за вероотстъпничество, въведе Коледа и покани евреите да се върнат или да посетят страната.

Критики срещу партньори във външната политика

За втори път след 2016 г. германското правителство представя "Доклад за световната ситуация на религиозна свобода. Това е документ от около 200 страници. Сега, подобно на годишния доклад на "Амнести интернещънъл" за положението с правата на човека в света, са налични 30 "профила на страните", с коментари за 30 държави, където събитията от 2018/19 са от особен интерес. Държави от Афганистан до Виетнам, но също и страни като Египет, Бразилия, Кения, Малайзия, Саудитска Арабия, които със сигурност не обичат да се виждат в такъв официален правителствен документ. Немалка част от тези страни имат икономически отношения с Германия или са съюзници по външната политика.

Това става ясно, когато Грюбел коментира неговата функция и ролята на доклада. Става въпрос за изобличаване, солидарност, говорене. "Винаги си струва да се търси диалог", казва той. Германският комисар не е склонен да иска санкции. Те са "последната инстанция". Ако погледнете къде по света се нарушават религиозната свобода или други човешки права, "тогава трудно можем да търгуваме с която и да е държава в света".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
13
 
! Отговори
бай ердо преди 3 години
прави от църквите джамий, баба Меркел, си прави на загрижена за Уйгурите ... На уйгурите им нема нищо, не им делкат главите вкъщи, като в Авропата. Какво пак играят тия...Смех. Християните са тормозени, унижавани, обезглавявани .и.... да били толерантни. То всъщност християнството е блага религия, муслимите го знаят и това още повече ги озлобява.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко удобно - да си затворим очите за вътрешните проблеми, а да посочим лошо с пръст всички държави, които са на поне 1000 километра встрани.
8
9
 
8
 
! Отговори
Osman Batur преди 3 години
Най-големият грях на турците и Ердоан е, че все още не могат да направят нищо за уйгурите. Това са нашите корени, нашите праотци. Около 3 млн са по китайските комунистически затвори, измъчвани и убивани, принуждавани да забравят корена и религията си. Просто сме много далече от тях и не можем да ги защитим все още. Аллах да прокълне комунистите и да помага и брани на нашите братя.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много удобно си е замълчал пластмасовия немец, че всъщност представителите на една конкретна религия репресират всички останали. За да се реши един проблем, първо трябва да се назове с истниското му име. Докато се навеждат на килимарите, европендеховците ще бъдат клани. Трябва твърда ръка и тонове олово.
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв диалог бе, кютек по забрадените, атом от горе и света ще стане едно наистина приятно място.
5
12
 
7
 
! Отговори
Отца и сина преди 3 години
Религията развъжда евреите!Християнство,ислям и юдаизъм-трябва да бъдат забранени с закон!Време е вече.
4
11
 
10
 
! Отговори
Аз съм джендър преди 3 години
Религията е много вредно нещо.тя дава спокойствие на престъпниците да продължават напред.......Хубаво е да няма религии и да се знае ИСТИНАТА!
3
4
 
13
 
! Отговори
основно преди 3 години
Мюсюлманите преследват християните, целта е унищожение и зивладяване на страните им. Разбира се и удоволствието. А тия се правят , че уж уйгурите , муйгурите, за да не си признаят докъде ги доведе либерастията.
2
13
 
14
 
! Отговори
х преди 3 години
Аз отдавна лая, че религиите са излишни, ненужни и изкуствено създадени. Няма богове, няма вълшебства. Всичко е художествена измислица. Обаче милиони хора са с промити мозъци и са готови да убиват за своя бог. Колко много животи са изгубени през вековете на религиозна основа, направо безумие.
1
1
 
19
 
! Отговори
1 преди 3 години
Истината е, че полека лека вървим към Голямата Патаклама.