Нов микроб-убиец се разпространява в Азия, смъртността му е 75%

Той може да мутира бързо и да "тръгне" по хората
10 ное 2020 13:45,
156
Нов микроб-убиец се разпространява в Азия, смъртността му е 75%
Снимка: БГНЕС

На фона на развихрилата се епидемия от коронавирус учените предупреждават за появата на нов микроб-убиец – Нипах (NiV). Всъщност, той е често срещан при прилепите в Бангладеш и Индия, но може да мутира в опасен щам, който да се разпространи бързо сред хората и да се превърне в смъртоносна болест, съобщава британското издание "Експрес", цитирано от "Труд".

Нипах е включен в списъка на Световната здравна организация като един от 10-те патогени с най-висок приоритет, с които трябва да се справим спешно заради потенциалните щети, които може да нанесе. Открит е за пръв път през 1998 г. в епидемилогично огнище в Малайзия.

С вируса обикновено се заразяват хора, консумирали плодове, върху които има слюнка от болно животно. Към момента в света не съществува лекарство или ваксина срещу този вирус, а нивото на смъртните случаи при заразяване достига потресаващите 75%.

Инфекцията при хората има редица клинични прояви, от асимптоматична инфекция до остър респираторен синдром и фатален енцефалит. Нипах се свързва с възпаление на мозъка, което в тежките дни на треска може да доведе до състояние на объркване, дезориентация и дори постоянна сънливост. Главоболието, треската, гаденето, замаяността, сънливостта и психичните проблеми като объркване също са често срещани симптоми.
 
Сега учените алармират, че вирусът е по-разпространен, отколкото се е смятало преди. Огнищата са се умножили в райони, където липсват плодовете, които до момента са се свързвали със заболяването.

Те подчертават, че за разлика от Sars-CoV-2, вирусът Нипах не се предава толкова лесно от човек на човек, но сред прилепите вече вероятно има щамове с променени характеристики.

Ако това се случи, резултатът може да бъде масово разпространение на смъртоносното заболяване, предупреждава ръководителят на научния екип Джонатан Епщайн.

Засега огнищата на заразяване все още имат спорадичен характер, но броят на случаите се подценява, тъй като симптомите му са подобни на тези на други заболявания като японския енцефалит и маларията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
18
 
! Отговори
alien преди 3 години
Определено извънземни нашественици са решили да ни погубят и да се нанесат на планетата ни без да плащат наем!
86
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ем чи как няма да измислят и други вируси.Видяха каква власт и пари се направиха при тоя вирус че като го излекуват въпрос на време е да пуснат и друг
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зомбитата произлизат от Хаити и по точно от Хаитянската революция и диктатора Жак Жан Десалин (император маг вуду Жак I) избил всички бели с помощта на някой си Жан Зомби от Порт-о-Пренс които е прототипа на кръвожаден мъртвец. Та това ни чака.
84
1
 
14
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
КОЙ *** ОТ , ОЩЕ ВЕРВА НА БЪЛГАРСКИ МЕДИИ..??!АЗ--ОТДАВНА , НЕ!
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой да им е забранил да мият плодовете и зеленчуците и дори ръцете си? А после прилепите виновни, те си живеят едни връз други, нямало да има епидемии. Само високотехнологични държави като Япония и Корея удържат положението в Азия
82
0
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТОЙ И КОВИД МОЖЕ ДА МУТИРА В НЯКОЙ БРОНЕНОСЕЦ И ДА СТАНЕ СУПЕР СМЪРТОНОСЕН!!!ТАЗИ СТАТИЯ САМО ПЛАШИ НАСЕЛЕНИЕТО!!КОГАТО СТАНЕ ТОГАВА ЩЕ МУ МИСЛИМ ИЛИ ЦЕЛТА Е ДА ИЗБИЕМ ВСИЧКИ ПРИЛЕПИ!!!ВЕЧЕ ИЗБИХМЕ НОРКИТЕ СЕГА И ПРИЛЕПИТЕ ЛИ ГОРКИТЕ
81
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Огъня под краката на сзо им идва в повече. Ковид не върви в желаната от тях посока и дай сега да хвърлим нова бомба. Заглавието е убийствено малоумно. За какво разпространие става въптос? Четете в малоумно написаната статия!
80
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масова репресия и терор от медиите
79
1
 
15
 
! Отговори
Agent преди 3 години
Нещо май попрекалявате с тези новини. Айй сифон.
78
1
 
10
 
! Отговори
BBB преди 3 години
Стига стресирайте народа допълнително!!!Смъртоносни микроби/вируси винаги е имало и ще има, друг случай е, че повечето не успяват да се превърнат в сериозна заплаха.
77
0
 
0
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
До: номер 80Аха! Най накрая ти светна лампичката, а?
76
0
 
3
 
! Отговори
НЕМА ЛОШО ,БЕ... преди 3 години
НАЛИ ПЪРВО ШЕ МИНЕ ПРЕЗ РУСИЯ ЗА ЕВРОПАТА...??!ЗНАЧИ ИМАМЕ ВРЕМЕ!!
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прилепи винаги е имало. Не мога да разбера как така, хиляди години никога не е имало епидемии от прилепи, а след като Бил Гейтс предупреди за опасна пандемия, вируса започна масово да се размножава. Преди никой не беше чувал за ПАНДЕМИЯ от вируси по прилепите. Дори чумата дето е много по заразна, се ограничава до няколко човека след контакт със заразен обект. Ебола която е 100 оъти по заразна се ограничва с няколко хиляди жертви в Африка.. На мен ми намирисва на измама.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие искате да ни довършите с тази информация.
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Микроб, който ще мутира във вирус и ще се предава от човек на човек. Е това вече е прекалено, каква овза трябва да си за да вярваш на тия измислици? Съд за всяване на паника.
72
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жидо-рептилския сатанистки(елит) неотклонно следва плана си за установяване на Нов световен(ред) ,който не е нищо друго освен диктатура и рязко намаляване на човешката популация.Американския президент Диналд Тръмп се опита да попречи на това,но (елита) и дълбоката (държава) направиха всичко възможно да го свалят и чрез фалшификация на изборите в САЩ,чрез медийните манипулации и9 пускане на такива лабораторни вируси-убийци засега успяват.
71
0
 
4
 
! Отговори
Антивир преди 3 години
Има леко внушение от тази новина което е следното дайте ни още много пари !!! За тези които правят антивирусни лекарства и ваксини правят и самите вируси. Това е предупреждение дайте пари щото вече имаме новата разработка.
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с прилепите мисля че се изтърка. Пробвайте сега с варана, в устата му има 10 хил вида бактерии. Хората повече ще се вържат.
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 70Ми да! Някои хора си взимат прилеп за домашен любимец!
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намери се читава ваксина и е редно да се започва с новата заплаха.

Спонсорирани публикации