Алергичните реакции на ваксината на Pfizer са 1 на 1 милион

По време на клиничните изпитвания не е имала подобни случаи
11 дек 2020 13:25, Нели Христова
122
Алергичните реакции на ваксината на Pfizer са 1 на 1 милион
Снимка: БГНЕС

Алергична реакция към ваксина?! Когато нещо привлича толкова внимание, колкото ваксините срещу новата коронавирусна инфекция, всяка новина в темата задейства ефекта на увеличителната лупа. Така становището на Британската агенция за регулиране на здравните продукти MHRA ваксината на “Пфайзер” и “Байонтек” да не се поставя на хора, които в миналото са имали значителни алергични реакции към лекарства, храни и други ваксини, се разпространи за минути по света.

Още по темата
Причината за намесата е, че още през първия ден от ваксинационната кампания във Великобритания двама души с предхождащи алергии са показали признаци на най-тежката форма на алергия - анафилаксия, анафилактичен шок, но се възстановяват. Реакцията е потенциално животозастрашаваща. Кръвното се понижава критично и органите не получават достатъчно кислород, а бързо развиващ се оток стеснява дихателните пътища и дишането се затруднява.

Паралелно се появяват аритмии, възможно е повръщане и драматични обриви. Анафилаксия може да възникне след излагане на алергени от различни източници, включително храна, ухапване от насекоми, лекарства. Подобен кризисен отговор на някоя от съставките на ваксина е изключително рядък. Но колко често се случва все пак? Имат ли значение възрастта и полът? Или дали ваксината е комбинирана, или за едно заболяване?

Ориентировъчни отговори може да се търсят в най-мащабното до момента проучване. То е от 2015 г. на базата на над 25 милиона поставени дози ваксини на деца и възрастни в САЩ. Публикувани са в изданието на Американската академия по алергия, астма и имунология и сочат нисък риск в сравнение с ползите.

Взети са предвид медицинските истории на 25 173 965 ваксинации от януари 2009 г. до декември 2011 г. и са отделени потенциалните случаи на анафилаксия. На тази база са потвърдени 33 случая на анафилаксия, или 1,31 на милион дози комбинирани ваксини.

Честотата не варира значително според възрастта и има незначително по-висок дял при жени. Появата на симптомите, според проучването, е в рамките на първите 30 минути до 24 часа.

В заключение авторите казват, че, "Анафилаксията след ваксинация е рядка във всички възрастови групи. Въпреки своята рядкост тя е потенциално животозастрашаващо спешно медицинско състояние, за което доставчиците на ваксини трябва да имат готовност за лечение".

Конкретно сегашните случаи не са били с екстремни прояви и са се появили при двама души с предхождащи тежки алергии.

По време на клиничните изпитвания на иновативната ваксино на “Пфайзер” и “Байонтек” с над 20 000 души не е имало подобни случаи.

Възможно обяснение е, че в извадката не са попаднали хора, които са предразположени към тежки алергии.

Обичайно която и да е инжекционна ваксина обаче предизвиква пренебрежимо леки отговори на организма - зачервяване и болезненост на мястото на убождането, треска, отпаданолст. Според станалите известни данни от проучването на “Пфайзер” участниците са съобщавали и за главоболие и студени тръпки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
2
 
! Отговори
Ал Бънди преди 3 години
Пълни глупости.Още първия ден имат 2 случая. А сигурно са били ваксинирали едва 100 човека.И това се само видимите последствия. Кой знае колко ще почнат да излизат наяве прес следващите седмици.
113
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
заглавието не е вярно !Алергичните реакции са точно обратното съотношение -> 1 млн на 1 !Аз си я сложих ваксината , и от тогава сънувам кошмари , имам нощни на-пи-ка-ва-ния , треперят ми пръстите на краката и тнт ужаси
112
0
 
3
 
! Отговори
A3 преди 3 години
e nali oshte parwija den dwama dushi dadoha fira. te za 1 den 2 miliona li sa waksinirali? neshto mi njaga matematikata
111
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
не прочетох статията,нещо мъглява ми се видя,но ..вината вероятно е моя...Друго ми направи впечатление:-КОГА УСПЯХА ДА ВАКСИНИРАТ ЕДИН МИЛИОН доброволци ЗА ДА РАЗБЕРАТ,че.."САМО ПРИ ЕДИН" от тоя МИЛИОН има "алергични реакции"?!..и друго:-За "моментни","светкавични" АР ли става въпрос,или за ДЪЛГОТРАЙНИ,определящи здравето на индивида занапред?...Вие се правите се на "заспали",но НАИСТИНА ЩЕ ВИ ПРИСПЯТ ..
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A na kolko alergichni e slojena q vyrvete po dqvolite 100%lyji
109
0
 
5
 
! Отговори
ваксина преди 3 години
А след поставянето и, ще имам ли обоняние и вкус?
108
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 71"Те точно тази екстраполация се опитваше да открадне Путин от Европейската агенция по лекарствата."Интерполация, колега! Признах си я грешката!
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що искат пациента да подпише декларация ?? За да се освободят от съдебно преследване
106
3
 
9
 
! Отговори
Знаем преди 3 години
Абе ясно е че са най-безопасните в света - с технология /Пфайзер и Модерна/, която изследвана само теоритично /mRNA/ и за първи път се разрешава използването на хора.Да видим след три години как ще пише за тях. Нека експеримента започне СЕГА.
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До боратАми то от 40 000 произволно взети доброволци няколко умират за 2-3 месеца бе, приятел..И какво от това?
104
1
 
8
 
! Отговори
борат преди 3 години
Абе нещо на сайта на Американската агенция по лекарствата има документ, че 6 човека от 40 хиляди доброволци на Файзър не са доживели края на изпитанията и леко са поумрели, 6 от 40 хиляди не е точно 1 на милион, и става дума за умрели, мортос - ще рече на 7 хиляди един ще умира, алергиите отделно - там историята мълчи! Естествено сороските *** тук ще грухтят, че това е конспирация, нищо че документът е на сайта на ФДА и самите те си признават,ч е очакват бум от алергични реакции и болести.
103
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали разбирате, че ваксината на Pfizer не е сложена на 1млн. човека, а на някъде около 40 000 към момента (20 000 в клиничните тестове и предполагам в Англия досега са я сложили на около 20 000). Т.е. по никакъв начин няма как да знаете колко са алергичните реакции точно към тази ваксина. В статията се говори за всички ваксини, но за някои ваксини се изключват хора с определени алергии. Т.е. като махнеш алергичните, естествено че няма да има алергични реакции. Пълна глупост.
102
0
 
13
 
! Отговори
Shtagi преди 3 години
Колко повече мажат, толко повече разколебават хората.
101
1
 
10
 
! Отговори
haha преди 3 години
Това е абсурдно. То към аспирин или витамин Ц сигурно има повече алергични реакции...Ще изкарате тази ваксина най-здравословното нещо на света. Няма по-здравословно нещо! Даже и естествените продукти предизвикват алергични реакции, но ваксината не! Смятай какво чудо хаха
100
0
 
18
 
! Отговори
е преди 3 години
По-подвеждаща статия скоро не бях чел.
99
0
 
22
 
! Отговори
до Бау преди 3 години
Не става въпрос за РНК ваксини. Даже въобще не става ясно за какви ваксини иде реч. А заглавието гърми "Алергичните реакции на ваксината на Pfizer са 1 на 1 милион"Пълен фейк нюз и дезинформация.
98
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поднесоха ви лъжа още в заглавието и вие веднага клъвнахте. Ваксината е изпитвана само на 20 000 души. Къде го видяхте този милион? Говори се за някакви други ваксини от 2009 - какви не става ясно, както и защо въобще се говори за тях. Пълна боза. Още повече отказват хората с такива информационни каламбури.
97
9
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 години
"Ориентировъчни отговори може да се търсят в най-мащабното до момента проучване." наблягам на ОРИЕНТИРОВЪЧНИ. Това, че медиите пишат гръмки заглавия е друга тема.
96
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добра шега. А вчера показваха списък поне с 8 странични реакции и проценти. Предполагам, че са тествали на поне 8-20 милиона, за да ги изкарат тези статистики.
95
0
 
5
 
! Отговори
до колегата преди 3 години
ами това че са уцелили 2-*** още първия ден , означава че следващите 2млн ще се ефикаксни на 100%

Спонсорирани публикации