Жилищата в София поскъпнаха с цели 46% за четири години

На второ място се нарежда Пловдив, следват Варна и Стара Загора
Обновена: 22 дек 2020 08:53 | 22 дек 2020 08:53, Камелия Цветанова
165
Жилищата в София поскъпнаха с цели 46% за четири години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата в София поскъпнаха с 46% за четири години и половина. Това нарежда столицата на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класацията по поскъпване на имотите.

Цените на апартаментите ново строителство в София през второто тримесечие на годината са с 40,6% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт.

Още по темата

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е доста по-голямо - с 48,3%, допълва „Труд“.
Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи жилища.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите с 45,9% за период от четири години и половина. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 49,7% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 44,4%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна, Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 30-36%. Все пак с малка преднина на трето място в общата класация е Стара Загора (+36,3%), следвана от Русе (+34,4%) и Варна (+30,2%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 19,2% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с близо 37%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с 52,4%, като в този сегмент от пазара градът изпреварва дори София и Пловдив и се нарежда на първо място в класацията. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да са поскъпнали повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно - с 31%, сочат данните на националната статистика.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с 36,6% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с близо 20%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 23,3% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 14,4%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с близо 32%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 34% като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 36,4%, а ръстът на цените на новото строителство е с 30%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
10
 
! Отговори
До чудно 97 преди 3 години
предполагам че защото им е по-удобно. Брокерите се занимават с огледи, въпроси и т.н, от които иначе на продавачите ще им гръмнат главите. Друг е въпроса че %те които искат са високи и трябва да се осъзнаят.
90
0
 
1
 
! Отговори
Anonymus преди 3 години
До Рикиджия Северозапад: Сложи ги двойно по-скоро :) Още по-голямо НЕ мерси :)
89
1
 
46
 
! Отговори
nikonik преди 3 години
Хммммм.... Нещо странно става. Дне с .бг в рамките на 4 дни излиза 3 пъти с материал за пазара на имоти и то в София. По принцип го правиха горе-долу веднъж в месеца. Предполагам вече е излязла статистика за 2020 ....
88
2
 
22
 
! Отговори
чудно преди 3 години
До продавачите: Защо изисквате брокер да ви продава имота? Ние, много от купувачите, прескачаме такива обаяви и дебнем за продан имот от частно лице. Защо си го причинявате? Какви плюсове ви води за вас това? Та някои даже стрижат и продавачите.
87
1
 
20
 
! Отговори
чудно преди 3 години
Втора тема за имоти от вчера... Направете си изводите сами. И в предната споменах, че до 13:00 през деня обявите в olx за продажби надхвърлят 10 страници и то само за София. Не се сърдете на брокерите. Те имат най-малко вина за цените. Та дори и да има голям спад, те пак ще имат работа. Нали има хищни акули да купят евтино. Само не мога да разбера защо тези, които продават имот искат да се занимават с брокери, а не си продават имота сами. Второто само може да им донесе плюсове.
86
3
 
25
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 3 години
Гарсонера за 50 000 ? в надежда 4Айде мани
85
28
 
6
 
! Отговори
СПЕЦ преди 3 години
Имотите в добрите градове и села в България ще поскъпват колкото и да им се иска на някои да са без пари. Ще поскъпват не за друго а защото са твърде евтини в сравнение с подобни имоти по света. А по света печатат бясно евра и долари които нямат грам покритие и те така .Това че някои искат да ликвидират България нещо не им се получава и за това ***. А в канада и да ми подаряват къща не я искам, виж някъде около сейшелите островче може. Весели празници !
84
2
 
20
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 3 години
50 000 ? панелка във Връбница/НадеждаНе мерси
83
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 82На място където има по 2 престъпления годишно и няма синове на джунглата с каруци.
82
8
 
9
 
! Отговори
И какво преди 3 години
ще правят програмистите по родните си градове където и кучета няма по улицата ?Могат да останат там докато има локдаун, после пак към гоуемото село и те така
81
1
 
22
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
А и нещо да ви кажа. Прочетете малко преди да пишете тъпотии как НСИ изчислява продажните цени. Ей сега точно това се консултирах. Понеже няма как да се хванат сделки, които са минали на цена на данъчна оценка.Оказа се, че те си събирали статистиката от агенции за недвижими имоти. Без възможността да се базират на нещо реално от официални регистри в държавата.Моля ви се. Смях в залата. Брокерите и НСИ статистиката ли почнаха да правят. Е, "няма да падат цените" според тях.Пролетта иде.
80
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато има балъци да купуват наврените "на една ръка разстояние" холокухни, ще поскъпват. Ако местната власт иска да се намеси в полза на спиране на презастрояването има начин-за второ, трето и т.н.жилище, данъка по две за второ и такса смет по четири. Плюс една трета от годишните наеми данък в края на годината в НАП.Така "програмистите" и прочие ще спрат да купуват по 5 апартамента за под наем, а "инвеститорите" да копаят всяка градинка и междублоково пространство.
79
2
 
26
 
! Отговори
наемите падат преди 3 години
Наемите падат и то доста. Няма изгледи да се качат бързо.Това предшества спад в цените - обиковено с година.А който си мисли ,че цените няма как да паднат да види какво става в Калифорния, Ню-Йорк или Лондон. И за там разправяха ,че цените ще растат вечно.А София е по-уязвима от горе изброените защото няма същият фактор на престиж и милиардерите не си купуват имоти тук.Програмистите почнаха да си работят от родните градове и няма да движат толкова силно пазара.
78
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Програмисти и фарма фирми...и изключения от другите браншове. Обаче повечето бизнеси отиват на зле. Но са смешни и данъците на жилищата. Ако стане както в Гърция, ще се променят нещата.
77
2
 
30
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
Мораториума върху кредитите не е особено облекчение и фактор. Мораториум не значи, че не ти тече лихва. Грешка! Лихвата си тече. Но ти може да не я плащаш без това да ти се отрази на кредитния рейтинг. Ако не я платиш, тя ще бъде разсрочена след край на мораториума - ще ти предложат как. Но лихва имаш. Особено ако си в началото на кредита лихвата е голяма и е проблем. Така че и мораториума не е особен фактор. Всичко ще рухне поради съвсем други причини.Ако продавате - сега е момента. Съвет.
76
4
 
39
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
Да, точно така. Пазара се движи основно от програмисти. Проблем е, че има огромен недостиг на програмисти вече. Изчерпахме се. Тия дето ги наемат в кол център и ги водят ИТ не ги бройте много за програмисти. Хардкор програмистите отдавна са се установили. Изненадващо е, че несемейните се върнаха и работят отдалечено от родния си град. Т.е. тези които са били под наем и стават за нещо. И тенденцията а връщане скоро няма да се появи. Наемите падат. Следете ги и ще се убедите. Това е първия сигнал.
75
1
 
8
 
! Отговори
До АнонимеН 87 преди 3 години
статистиката не се прави на база един апартамент, или на база "една баба каза"
74
9
 
15
 
! Отговори
СПЕЦ преди 3 години
Качествените имоти ще държат цена и ще поскъпват. Няма да поевтиняват. Копторите навсякъде по света са без пари ама никой ги не ще. Голям зор на някои да изкупят на безценица България ама не им се получава нещо.
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"голяма къща в Канада"МОМЕНТ!Голяма къща в Канада, ама къде?На пъпа на Торонто или зад полярният кръг, в тундрата?Има голяма разлика, нали?
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименМи помпане, непомпане.... купуват.Колкото и да раздуеш цените, купуващи не липсват.