Разединените американски щати и двамата им президенти

Малшансът на коронавирусната епидемия ли удари Тръмп?
27 дек 2020 22:10, Екип на Investor.bg
214
Разединените американски щати и двамата им президенти
Колаж: БГНЕС

Изборите в САЩ приключиха, но още преди да бъдат оповестени окончателните резултати едно нещо стана ясно – страната е разделена и няма признаци за обединение.

Според някои единствено малшансът на коронавирусната пандемия от последната година е причина за неуспеха на Доналд Тръмп на изборите, тъй като американската икономика през последните три години продължава успешното си разширяване.

Дори и без пандемията за Тръмп изборите нямаше да са така лесни. Същата тази вълна на разделение, която го вкара в Белия дом преди четири години, сега застраши неговото преизбиране. Ако преди четири години Тръмп успя да се възползва от недоволството срещу неолибералния политически, икономически и културен модел по начин, който не стискаше на никой друг републиканец, то от рано стана ясно, че това няма да е достатъчно.

Президентът излезе относително безпроблемно от процедурата по импийчмънт в началото на годината, след като мнозинството от републиканци в Конгреса не позволи в процеса да бъдат привиквани свидетели от близкото обкръжение на Тръмп. Все по-ясно започна да става, че картата с предполагаемите или действителни връзки на държавния глава с Русия е слаба и няма да донесе нужния резултат.

На друг фронт администрацията на президента Тръмп също постигна успех в началото на годината – средата на януари Вашингтон и Пекин подписаха първата фаза от търговското си споразумение. Китай се ангажира да положи повече усилия за предотвратяване на кражбата на американски технологии и корпоративни тайни от компаниите и държавните й институции, като в същото време очертава пакет от 200 млрд. долара за преодоляване на търговските му дисбаланси със САЩ. Сделката задължава Пекин и да избягва валутни манипулации за спечелване на предимство и включва система за контрол, която да гарантира, че обещанията се спазват.

Усмивките от снимките с подписването на търговското споразумение обаче бързо изчезнаха, когато стана ясно, че коронавирусът ще е явление, което няма да остане само в пределите на Китай. Забавената реакция на президента Тръмп (както по това време и на други световни лидери), както и скептичното му отношение към маските и спазването на социална дистанция помогнаха за създаването на хаос в американското общество около мерките за предпазване от коронавируса.

За това обаче допринесе и дупката, през която премина икономиката на САЩ. Страната се радваше на силен икономически ръст и рекордна заетост, преди да удари коронакризата и това помогна за известното отлагане във времето на някои от най-тежките последици. Те обаче бързо връхлетяха след първите блокади. През първите две тримесечия на годината ръстът на брутния вътрешен продукт в страната за първи път бе отрицателен от поне 2014 г. насам. Но макар силното възстановяване през третото тримесечие, то новият пик на болестта и повторното връщане на някои ограничения могат да изядат от възстановяването.

Подобна е и картината с безработицата, въпреки че пикът от март бе овладян, то молбите за помощи при безработица остават над нивото отпреди кризата.

Последствията за икономиката от коронакризата вече бяха налице, когато през май започнаха и масовите протести на движението Black Lives Matter (Животът на чернокожите има значение). Повод за повторното ескалиране на общественото недоволство стана смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд през май, убит по време на арест от полицията.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
10
 
11
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
При комунизма има само една партия и един партиен ръководител, а при демокрацията има две партии и двама кандидати за президенти и двамата милиардери от богаташки фамилии и електорите избират един от тях да управлява и ръководи народа. Демокрацията е най-добрата система.
11
5
 
19
 
! Отговори
Dumb and Dumber cast преди 3 години
Тия ме кефат - кога ли ще пратят Америка на мястото и най-сетне?!
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време и ние имахме два синода
9
5
 
24
 
! Отговори
Нига мада фака преди 3 години
Хубавото на байдън е че вече се отказа от повечето си обещания още преди да е почнал мандата. Нигерите пак останаха с пръст в устата, ама нищо другия път пак изберете робовладелци от дем партията да ви управляват
8
7
 
18
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Абе като цяло дали бай Дън или бай Тръмпи за България е все тая. Все едно Селтик или Рейнджърс... Дреме ми. Прекалено съм ***, за да мисля толкоО геополитически, ама май бай Тръмпи е по малкото зло. А че еваха мамата на вота е ясно, това го направиха и с Ал Гор, че да дойде Буш. Както бе писал един съфорумник "като гледам изборите в ю$а, се убеждавам, че Цв Цв е възпитаник на американската школа". ;))))
7
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пихте ли дневната си доза от белина?
6
7
 
5
 
! Отговори
Просто е преди 3 години
Консервативната политика не е лоша в повечето си аспекти. Тя трябва да се прокарва от интелигентни, емоционално стабилни, образовани, състрадателни млади политици. Прокарвана от *** и клоун резултата е очевиден.Републиканците или са неспособни да излъчат добър политик за президент или просто у ущожават консервативната идея целенасочено с някаква цел...
5
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
- Не можем да пратим космонавти на слънцето, г-н Тръмп, ще изгорят!- Ще ги пратим през нощта.
4
4
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Ти живееш в Щатите и даваш мнение или просто няма какво да кажеш и реши да пишеш за Карл Май?
3
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оказва се, че като деца Макрон и Тръмп, имали една и съща любима приказка - Червената Шапчица. Само че Тръмп харесвал Червената Шапчица, а Макрон - баба и.
2
10
 
24
 
! Отговори
Страхотен анализ преди 3 години
От 20 годишна. Вие сериозно ли пишете такива статии без и един месец да сте живяли в САЩ?
1
14
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ТРЪМП!

Спонсорирани публикации