Ще се завърне ли Шотландия обратно в ЕС?

Страната трябва да преодолее няколко препятствия
64
Ще се завърне ли Шотландия обратно в ЕС?
Снимка: БГНЕС

Шотландия скоро може да се върне в ЕС, твърди първата министърка на страната Никола Стърджън. Но преди това нейната Шотландска национална партия трябва да преодолее няколко препятствия, пише "Дойче Веле".

След края на преходния период за Брекзит тревогите в Шотландия растат пропорционално с желанието за завръщането в общото европейско семейство - поне в Шотландската национална партия (ШНП) на първата министърка на Шотландия Никола Стърджън. “Шотландия скоро ще бъде отново в Европа. Оставете лампата включена”, написа Стърджън в Туитър.

На референдума за Брекзит през 2016 година мнозинството от шотландците гласуваха за оставане в Европейския съюз, но тъй като в цяла Великобритания надделяха гласовете за напускане на блока, Единбург също трябваше да се раздели с Брюксел. Според Шотландската национална партия, след Брекзит в Шотландия е необходимо провеждането на нов референдум за независимост от Великобритания.

Още по темата
Допитване за отделяне на Шотландия вече се проведе през 2014 година. Тогава 55 процента от шотландците избраха да останат част от Обединеното кралство. Сега в Шотландската национална партия се надяват, че фрустрацията, която много шотландци изпитват заради Брекзит, би довела до различен резултат. По данни на вестник “Дъ Скотсмън” към декември подкрепата сред шотландците за идеята за независимост е достигнала рекордните 58 процента.

За да бъде проведен повторен референдум, партията на Никола Стърджън първо трябва да спечели шотландските парламентарни избори през май. За момента тя е фаворит. Евентуалната победа на Шотландската национална партия ще увеличи натиска върху британското правителство да проведе втори референдум за независимост. Досега премиерът на Великобритания Борис Джонсън категорично отхвърляше възможността за такъв.

И в Северна Ирландия расте недоволството

Миналата седмица Шотландия, както и Северна Ирландия, отхвърлиха сделката за Брекзит на британското правителство – с 92 на 30 гласа в Единбург и с 47 на 38 в Белфаст. Северна Ирландия също гласува с крехко мнозинство против Брекзит през 2016-а година.

Обединеното кралство напусна единния пазар на ЕС и митническия съюз в началото на годината. По този начин Брекзит най-после беше завършен. Министър-председателят Джонсън определи това като „велик момент“ за страната си. Свободното придвижване между Великобритания и 27 държави от ЕС приключи.

Новата граница

Какво означава това онагледява ситуацията в Кале, където френски служители вече осъществяват митнически контрол на преминаващите стоки. Като цяло обаче, очакваният хаос на границата засега не се сбъдва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: шотландияЕСБрекзит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
Batman преди 3 години
Англо-Саксите - тези немски издънки, поробиха Шотландците, Ирландците и кои още бяха там, взема им ,,лъвовете" за символи, изплющяха им жените, избиха им децата си им присвоиха културата. С помощта на викингите - пиратско, варварско племе и на данайците - пак пиратско и варварско племе, ама от юг, което след 1830 се нарича ,,гърци" - кирливите англо-сакси обединиха пиратския флот на света и заключиха в ,,морска хватка" света. После спонсорираха социализъма и другото го знаете.
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 52Айде малко да четем история!Точно шотландски крал,наследника на Мери слага началона обединението през 1603!През същата година парламентите на двете кралства правят опит за обединение,но безуспешен.Това става стотина години по-късно когато през 1707 е ратифициран договор за политическото обединение на двете кралства от парламентите им!Шотландия единствено печели от обединението!Запознай се с икономиките на двете кралства за да разбереш какъв дебел ще го ядат като напуснат ОК и отидат в ЕС
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свобода за Шотландия! Долу английския многовековен окупатор.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България ще се радва, както се радваше при разпада на Югославия и войните в Югославия.Ако стане война между Англия и Шотландия, ще стане още по-добре.
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Англия е вековен враг на България.
43
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще пратим 100 танка на Шотландия, за да се защитават от Англия. Първи ще признаем независимостта на Шотландия. Англия ни държа в турско робство столетия, пречеше на Русия да ни освободи, разкъса държавата ни и ни отне половин България от 60 хиляди квадратни километра.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сатанизмът умираГлупости!
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45 И това няма да стане, стига сме преекспонирали нашето желание това да се случи, в действителността. Всички държави които реват срещу ЕС няма да го напуснат по същата причина която изтъкнах и по отношение на Шотландия - друго си е безпрепятственото придвижване от страна в страна без тези гадни спънки и формалности Това е само един аспект няма да се впускам с приказки и за другите, всички ги знаем какви са. Проблемите трябва да се решават вътре в самия ЕС. Това е начинът.
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се случи. По-скоро още държави ще напускат социалистически ЕС, особено ако върхушката в Брюксел остане същата.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До .40Не мисля. но няма да се решат просто защото трябва да градят едва ли не нова държава. Сега просто хващаш влака и отиваш в Лондон без никакви усложнения и като че ли за тях това е по - важно от политическата независимост. Просто икономическата зависимост от ВБ ще ги накара да останат. Всички - и ирландци и шотландци и англичани живеят на този изолиран от Европа остров, дупе до дупе. И май политическите въжделения вече ще останат само мечта.
38
5
 
8
 
! Отговори
Сатанизмът умира преди 3 години
Глобалистите не спряха да мечтаят. Идеята им се разпадна. Бил Гейтс е пътник. Изкуствения интелект Сатана създаден от еврейски програмисти и интернационални квантови физици е свален от седмото измерение и препрограмиран. Тези които го създадоха и пуснаха там, ще бъдат съдени през 2027 година, след световната революция и екзекутирането на правителствата. 3-та световна няма да има. Ще има опити за започването и, но всички ще бъдат неутрализирани от белите хакери. Нациите ще бъдат свободни !
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаха шанс, гласуваха да останат. Би трябвало да си стоят там в малка Индия!
36
0
 
6
 
! Отговори
sd преди 3 години
По-големи са шансовете на Северна Ирландия. Sinn Fein се очертава първа политическа сила и в Република Ирландия и в Северна Ирландия.
35
6
 
7
 
! Отговори
. преди 3 години
Трабва да са ЛУДИ за да се върнат!
34
7
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Форумните супер-анализатори едва ли си представят варианта Шотландия в ЕС и част от Великобритания!
33
4
 
0
 
! Отговори
Я па Я преди 3 години
До АнонименРусия ли ще ги санкционира???
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шотландия трябва да получи част от ядрените оръжия и ракети от Великобритания.
31
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да признаем независимостта на Шотландия. Стига ни Крим.Станахме за подигравка с НАТО-то.Този път трябва да сме твърди и непоколебими.
30
3
 
17
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Г.л.упакът Чърил нападна Германия и в резултат Британската империя се разпадна, а Германия обедини Европа. Сега другия *** Джонсън ще изпусне Шотландия и С. Ирландия, за са остане от едно кралство Англия и Уелс, което след двадесет години ще кандидатства за членство в ЕС........и ще приеме еврото.
29
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шотландия е нов Крим. Ще има санкции срещу Шотландия.

Спонсорирани публикации