Какво не знаем за Джеф Безос - най-печелившият бизнесмен от пандемията?

Начинът на работа на Amazon не е за хората със слаби сърца
4 яну 2021 20:05, Нели Христова
107
Какво не знаем за Джеф Безос - най-печелившият бизнесмен от пандемията?
Снимка: БГНЕС

Джеф Безос е най-богатият човек на света и един от бизнесмените, които спечелиха най-много от пандемията от COVID-19. Към състоянието си той добави още десетки милиарди благодарение на компанията Amazon, както и на няколко други свои начинания, като медията The Washington Post и космическата компания Blue Origin. 

Но Джеф Безос е противоречив герой.

Той наистина се интересува от клиентите си, но неглижира служителите си. Той често е критикуван, че дава малко пари на благотворителни кампании, но пък е обсебен от това да спаси планетата. Подобно на своя колега Елон Мъск, Безос вижда в инвестирането в космическото пътуване морален дълг. Но не са малко хората на Земята, които далеч не одобряват бизнесмена. Дори вицепрезидентът на Amazon напусна заради реакцията на Безос относно притесненията на служителите относно COVID-19.

Ето някои неща, които може би не знаете за най-богатия човек на Земята.

Още на три годинки Джеф Безос се научава да разглобява кошарата си с отвертка, защото искал да прилича на истинско легло. На съвсем крехка възраст проявява и инжинерните си способности, създавайки алармена система, която да държи по-малките му братя и сестри далеч от стаята му. На десетгодишна възраст разплаква баба си, след като пресмята с точност с колко години е съкратила живота си заради пушенето. Тогава дядо му го дръпнал и му казал: "Един ден ще разбереш, че е по-трудно да си мил, отколкото умен."

Впечатлението на обществото за Джеф Безос е, че се интересува повече от разума, отколкото от милостта. А неговата обсесия с метричните анализи относно представянето на Amazon показва именно това.

За да работиш в Amazon, трябва да достигнеш определен брой точки на тест. С всяка година резултатът става все по-голям. Но колкото по-умни хора идвали, толкова хора с по-ниски резултати на теста били уволнявани. В складовете на компанията служителите многократно са се оплаквали, че имат строго фиксирани почивки за тоалетна и са под погледа на датчици, които следят дали опаковат достатъчно кутии.

Всъщност, обсесията на Безос с метриката може да обясни необичайният начин, по който върви бизнесът на Amazon. В първите години той често е критикуван от Wall Street, че няма достатъчно приходи. Но докато приходите намалявали, всичко вътре в компанията се подобрявало. Безос бил убеден, че търпението и бавното катерене към върха ще постигнат успех. И в крайна сметка се оказва прав.

Но начинът на работа на Amazon не е за хората със слаби сърца. Безос основава първата си книжарница през 1994 г. в своя гараж. Още тогава предупреждава инвеститорите си, че има 70% шанс да се провали. От тогава поставя много традиции, правила и ритуали, които за хората от външния свят биха изглеждали ексцентрични.

Дори и не трябва да си помисляш да използваш Power Point за презентация в Amazon. Забранено е. Вместо това всеки прочита, а след това дискутира дълго съобщение, изпратено до всички. За Безос големите екипи са табу. По думите му, екипът трябва да е достатъчно малък, че да може да бъде нахранен с две пици. Но най-много бизнесменът обича да говори за това, което нарича "обсебване с клиентите". Всъщност, ако имате проблем с Amazon, можете да изпратите имейл директно на Джеф Безос. В офисите служителите са насърчавани да си дават оценки и да следват 14-те правила, едно от което е да имат смелостта да критикуват другите.

И въпреки че не дава много пари на благотворителни кампании, Джеф Безос всяка година инвестира по 1 милиард долара в космическата си компания Blue Origin.

"Това е най-важната ми работа. Когато бях на пет години Нийл Армстронг стъпи на Луната.Тогава бях белязан от тази страст към космоса", казва в едно от интервютата си Безос. Според него единственият начин да бъде спасена човешката раса е, тя да се премести на други планети в Слънчевата система и подобно на Илон Мъск, се опитва да създаде космически ракети, които да се използват многократно. Разликата между двамата е, че Безос далеч не се е забързал към тази цел, а я планира бавно и методично, подобно на начинът, по който успя да изгради империята Amazon.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
хахаха не е най-богатият, пред него е малкия *** с 60 милиарда отгоре...
71
1
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
инжинерните си способности,----хХхХХХаххахахаха
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Адски ми е противен Безос ,та той си е жив кукумицин !
69
8
 
4
 
! Отговори
Мая Безпартийная преди 3 години
Завист яде човека! Как той има, аз Не? И така се ражда-комунизма!
68
1
 
6
 
! Отговори
Кико преди 3 години
*** седнал да мисли дълго! Тук пребиваш някой, ставаш политик или краде на едро и Хоп, богаташ! Щях да забравя:беден си но купувашТехноинпекс и ставаш богат! Иска се "пипе!
67
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на тоя ехиден рептил ще му дойде реда както на Стиви Джобс.... хитрата сврака и с двата крака както е думата :))
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най - после се убедих , че Пандемията е обективно явление напълно лишена от субективна човешка намеса .
65
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено,че най-успелите .богати и умни хора ще са в Америка,няма да е някоя *** от Блатная.
64
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази така наречена "пандемия" е много внимателно планиран и изпълнен ход на демоНкраДите. Не само им помогна да откраднат изборите, но също направи милиарди на техни поставени лица. Ще вдигнат данъците на всичко, за да продължават да ограбват нормалните работещи хора. Либерализма е престъпен, това е най-лошото нещо спохождало света НЯКОГА, в пъти по-лошо от комунизЪма
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големи лъжи и глупости са написани тука! От 2016 работя в Амазон. Един ден бъдещите хора ще изгорят тези места!
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това което не знаем е,че Джефри се ражда в много младо семейство баща му Тед е на 19год.майка му Жаклин на 17год.Баща му Тед Йоргенсен ги напуска когато Джефри е на 1,5год.,сеща се за него когато дава съгласието си да бъде осиновен от Мигел Безос вторият съпруг на майка му.Разбира се сеща се заДжеф когато става милионер,но Безос винаги твърди ,че Мигел е неговият баща.Тед умира през 2015г.,но биологичният му дядо Тиодор Йоргенсен е жив и е на 103год.Колко богатство ще натрупа Джеф,ако доживе
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човекът си е кадърен и има много завистници и злобари готови да плюят по него.Бившата г-жа Безос при развода получи от Джеф 38млрда долара.Някой нещо да е чувал за милиардерката Макензи Скот?А състоянието на Д.Безос според някой е над 200млрда.
60
1
 
12
 
! Отговори
Антон преди 3 години
Джеф даде на бившата си 50 милиарда при развода а ето днес пак е в топ 5 по богатство. Егаси. Аз лично следя много отблизо конкуренцията между неговата космическа комания Блу Ориджин и Спейс Х. Мъск е по-склонен на рискове и нестандартни решения докато Безос е по-премерен и методичен. Желая им успех и на двамата.
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Друго което не знаем или по-точно избягва да се казва е ,че Безос се е родил като Джефри Йоргенсен.Майка му се развежда и вторият и съпруг ,кубинският емигрант Мичел Безос ,осиновява Джефри.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първото нещо след като си направите сайт е да баннете аесена на амазонаус. Добре, че го ползват някои девелопъри за хост, за да го ънбанваме от време на време за ъбдейти.
57
1
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
Говорил съм с служител на Амозон и не му хареса .Згъват те от бачкане уж да се изкачиш по стълбицата и някой ден (като светлото бъдеще на еврогейския и мафията герб) ще вземаш хубава заплата. Така или иначе има доста напуснали от там .А за компанията най важното беше че години наред не е плащала данъци за което беше осъдена да плати май 25 милиарда $ Смятай как е подложил на нелоялна конкуренция останалите от този бранш .Сега има голяма механизация не е трудно да се пробие.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50 мдаа, всички съседи около мен масово си купуват спътници и космическа техника от Амазон и самолет до самолет наредени отвън- все безос ги бил произвел , Еърбезос
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си харесате нещо от Амазон просто вижте търговеца кой е и директно от него. Така печелите взаимно а не този рептил. От едни книжки почна и вижте го на гърба на хората до къде стигна...
54
2
 
8
 
! Отговори
Знаеща преди 3 години
По-важното е това, което знаем за него, а именно, че е евреин, сатанист, извратеняк и поставено лице на мразещите Спасителя. Каквото и друго нещо да пропускаме за него е без съществено значение.
53
3
 
0
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
Какви самолети кораби автомобили и ракети бълнуваш?Амазон е компания която печели ит търговия,облачни услуги и софтуер.

Спонсорирани публикации