Сблъсъци във Вашингтон, Сенатът прекрати окончателния избор на Байдън

Привърженици на Тръм проникнаха в сградата на Капитолия
Обновена: 6 яну 2021 22:32 | 6 яну 2021 21:42, Красимир Ангелов
348

Снимка: БГНЕС

Сенатът на САЩ прекрати дебата за удостоверяването на резултатите от гласуването на Избирателната (електоралната) колегия, според които демократът Джо Байдън е победил президента републиканец Доналд Тръмп на изборите през ноември.

Това стана факт, след като сградите на Конгреса на САЩ на Капитолия са блокирани от полицията след сблъсъци с привърженици на Тръмп, предаде БТА.

Заседанието беше преустановено минути след началото, след като против сертифицирането на резултата в Аризона се изказа членът на Камарата на представителите от този щат, републиканецът Пол Госар. По думите му той и още 60 негови колеги възразяват срещу преброяването на гласовете на електорите (членовете на колегията) в Аризона, предаде ТАСС.

Привърженици на американския президент Доналд Тръмп пък блокираха сградата на Капитолия, където конгресът трябваше да обяви окончателно новия президент на страната. Двете камари на парламента - Сенатът и Камарата на представителите, се събират на общо заседание, на което ще бъдат отворени и преброени гласовете на Избирателната колегия.

Пред сградата обаче има сериозна демонстрация. Съобщава се и за сблъсъци между протестиращите и полицията. Протестиращите пробиха полицейския кордон и достигнаха до сградата.

Членовете на Конгреса са евакуирани в рамките на сградата, като са били посъветвани да изключат електронните устройства, да заключат вратите и да са готови да се скрият под столовете.

Заради напрежението полиция евакуира присъстващите от офиси на американския Конгрес, съобщи Франс прес.

Демонстрацията в подкрепа на Тръмп започна малко преди заседанието на Конгреса. Конгресът заседава само около час, но достатъчно за част от републиканците да повдигнат възражения срещу отчитането на вота от щата Аризона.

С това те си навлякоха гнева на лидера на Републиканската партия в Сената - Мич Макконъл, който заяви, че "гласоподавателите, съдилищата и щатите вече са се произнесли" за победата на Байдън и опитите тя да не бъде зачетена "ще навредят завинаги на републиката", съобщава БНР.

А лидерът на демократите в Сената Чък Шумър обяви, че конгресмените, поддържащи Тръмп, се опитват да извършат преврат.

Едва след съобщенията за нахлуване в Конгреса, Тръмп призова привърженицзите си да протестират мирно. Заради случващото се обаче кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър обяви полицейски час и нареди на всички жители да се приберат по домовете си. Полицейският час ще остане в сила до 6 сутринта местно време

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
3
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
да ще изпратим и ние банички да американския протестиращ народ да компенсираме за Украйна че там не успяхме особоно да се включим :)атлантическа солидарност малко нали така :))))) и кебапче може за най духовитите и нахъсани само
116
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нейтън Бедфорт Форест
115
5
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
И кой ще е президент на САЩ? Така и не разбрах. Ще се избият. Двама се карат, трети печели. От този скандал някой ще спечели.
114
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руски дипломати да отиват да раздават бисквити на протестиращите и да ги надъхват да прават зулуми !
113
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ,новите комунисти са ЛИБЕРАЛИТЕ и ЕКОТАЛИБАНИТЕ!Тръмп е хетеросексуален и не иска да се омъжва....
112
4
 
9
 
! Отговори
Решетников преди 3 години
В България няма нищо българско за шпиониране.
111
2
 
10
 
! Отговори
В Същото Време преди 3 години
Властите в Хонконг извършиха масови арести на поддръжници на демокрацията
110
6
 
12
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До F-16Визите за САЩ ще паднат когато белите хора загубят желание да ходят там.Което може да стане доста скоро с оглед на процесите в Америка.
109
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахахахха,както предположих патриота е ЛЯВА ТРАЛАЛАЙКА!!!Радва се на протестите в САЩ и сравнява рускат ....на Решетников с Тръмп,леле майко!Освен ако не пишат различни хора от няколко тролска центъра?
108
19
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
ТРЪМП Е КОМУНИСТ!
107
5
 
28
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Тръмп си спечели изборите няма какво да се лъжем демократите пресолиха манджата отвсякъде особено с "руските" им простотии и фейкове !Тотално изпаднала мафиотска партия са от сатанисти педофили за разстрел са!
106
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е лоялен натовец иначе нямаше да бъде в политиката, щеше да е лейтенант в някое забутано поделение ако не беше проверен натовец. И за да се натегне на началниците е готов да ни вкара във война с Русия, дори в нарушение на мерките срещу ковид отиде да организира военен съюз срещу Русия,
105
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беше ясно че Тръмп ще докара нещата до тук.Сега всички американци ще му сърбат попарата.Разадени нацията.
104
3
 
17
 
! Отговори
HAHA преди 3 години
Направо не мога да повярвам колко лесно нахлуха в парламента. Нашта полиция удържа ниикой да не влезне 3 месеца :)
103
5
 
11
 
! Отговори
118 преди 3 години
До АнонименГлупави реднеци, не искат да приемат, че тръмп е загубеняк.==============\При набиране на *** трябва да се полагат изпити по обща култура и правопис най-вече на български език!
102
2
 
4
 
! Отговори
До122 преди 3 години
Кво Тръмп?!
101
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПАТРИОТ,или сте двама,или цяла тролска група ИЛИ СТРАДАШ ОТ ШИЗОФРЕНИЯ другарю патриот,не може да се радваш на протеста в САЩ и да си против НАТО??Лекувай се бе лум.пен!
100
14
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Демокрацията е най-добрата система, но американците са прости и не могат да го разберат това нещо.
99
14
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
радев е нашия Тръмп поведи ни президенте да си върнем България!
98
5
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
То се шегувах,че в САЩ идва "Епохата на Лудият Макс",ама да не вземе да стане наистина...Във всеки случай Америка определено не е същата и властта на Сорос не е сигурна!

Спонсорирани публикации