Броят на населението на света ще спадне драстично: Какво ни очаква?

Дивата природа се завръща в полетата, домовете остават необитаеми
Обновена: 26 яну 2021 13:06 | 26 яну 2021 13:06, Нели Христова
147
Броят на населението на света ще спадне драстично: Какво ни очаква?
Снимка: БГНЕС

През последните няколко десетилетия светът си мислеше, че пренаселеността ще е кризата, която е надвиснала над човечеството. Още през 1968 г. биолозите от Станфорд Пол и Ан Ерлих позорно предричаха, че милиони скоро ще умрат от глад в най-продаваната си книга, обричаща гибел, "Бомбата на населението". Оттогава нео малтусианските шумотевици за неизбежна катастрофа са непрекъснат рефрен в някои секции на екологичното движение - страхове, които наскоро бяха изказани в документалния филм на Дейвид Атънбъроу "Живот на нашата планета".

По времето, когато Ерлихи публикуваха своите тъмни пророчества, светът беше в своя пик на нарастване на населението, което към този момент се увеличаваше със скорост от 2,1% годишно. Оттогава глобалното население се е увеличило от 3,5 милиарда на 7,67 милиарда.

Но растежът се забави - и то значително. Жените вече са по-образовани, а достъпът до контрацепция се подобрява, раждаемостта по целия свят се забавя, а в много страни сега има по-малко от 2,1 деца на жена - минималното ниво, необходимо за поддържане на стабилно население.

Падащите нива на раждаемост са проблем в най-богатите държави в света - особено в Япония и Германия от известно време. Миналата година в Южна Корея раждаемостта е спаднала до 0,84 на жена, което е рекордно ниско ниво въпреки големите усилия на правителството за насърчаване на раждането. От следващата година парични бонуси от 2 милиона йени ще бъдат изплащани на всяка двойка, която очаква дете, в допълнение към съществуващите плащания за детски надбавки.

Коефициентът на плодовитост също спада драстично в Англия и Уелс - от 1,9 деца на жена през 2012 г. до едва 1,65 през 2019 г. Временните данни на Службата за национална статистика за 2020 г. предполагат, че числото през изминалата година може да бъде 1,6, което би било най-ниският процент от преди Втората световна война. Проблемът е още по-сериозен в Шотландия, където процентът е спаднал от 1,67 през 2012 г. до 1,37 през 2019 г.

Все по-често това е така и в страните със средни доходи, включително Тайланд и Бразилия. В Иран коефициентът от 1,7 деца на жена разтревожи правителството, което наскоро обяви, че държавните клиники вече няма да раздават контрацептиви или да предлагат вазектомии.

Благодарение на този световен модел на спадане на нивата на плодовитост, ООН сега вярва, че ще видим краят на нарастването на населението в рамките на десетилетия.

Едно влиятелно проучване, публикувано в Lancet миналата година, прогнозира, че световното население ще достигне своя пик много по-рано от очакваното - достигайки 9,73 милиарда през 2064 г. - преди да спадне до 8,79 милиарда до 2100 г. Спадащата раждаемост, отбелязват авторите, вероятно ще имат значителни "икономически, социални, екологични и геополитически последици" по света.

Техният модел прогнозира, че населението на 23 страни ще е спаднало наполовина преди края на този век, като сред тях са Испания, Италия и Украйна. Китай, където противоречивата политика за едно дете на двойка приключи едва през 2016 г., сега също се очаква да претърпи огромен спад на населението през следващите години, с около 48% до 2100 г.

Все по-ясно става, че ще живеем в бъдеще, много различно от това, което очаквахме и ни очаква криза от различен вид, тъй като застаряващото население поставя малките икономики под все по-голямо напрежение.

Но как изглежда намаляването на населението на дадено място?

Опитът на Япония, страна, в която тази тенденция съществува повече от десетилетие, може да даде известна представа. Вече има твърде малко хора, които да запълнят всичките къщи в по-малките градове - един на всеки осем домове вече е празен. В Япония наричат ​​такива свободни сгради акия - призрачни домове.

Най-често срещани в селските райони, тези къщи бързо се разрушават и остават като зловещ спомен в пейзажа, като по този начин ускоряват упадъка на квартала. Много призрачни къщи са останали празни след смъртта на обитателите си, наследени от техните роднини, живеещи в града. Много от тях остават непотърсени и необслужвани, а тъй като толкова много сгради са с неизвестна собственост, местните власти също не могат да ги съборят.

Някои японски градове са предприели крайни мерки за привличане на нови жители - предлагат да субсидират разходите за обновяване или дори дават къщи на млади семейства. Тъй като населението на страната се очаква да спадне от 127 милиона на 100 милиона или дори по-малко до 2049 г., тези призрачни къщи ще нарастват все по-често - и се очаква да представляват една трета от целия японски жилищен фонд до 2033 година.

Тъй като селското население намалява, старите полета и занемарените градини отново се превземат от дивата природа. Засичането на азиатски черни мечки става все по-често през последните години, тъй като животните събират небрани ядки и плодове.

По-близо до дома, в ЕС, зона с размер на Италия се очаква да бъде изоставена до 2030 г. Испания е сред европейските страни, които се очаква да загубят повече от половината от населението си до 2100 г. - вече три четвърти от испанските общини са в упадък.

Живописните Галисия и Кастилия, и Леон са сред най-засегнатите региони, тъй като цели населени места постепенно се изпразват от жителите си. Повече от 3000 призрачни села сега преследват хълмове, потънали в разруха. Марк Адкинсън, британски емигрант, който управлява агенцията за недвижими имоти Galician Country Homes, казва пвез Observer, че в книгите си има "над 1000" изоставени села, добавяйки, че негов служител непрекъснато е бил на път, оставяйки писма в изоставени имоти с надеждата да проследят собствениците им и да ги върнат обратно на пазара.

"Тук съм от 43 години", казва той. "Нещата се промениха значително. Младежите са напуснали селата, а родителите остаряват и имат нужда от помощ. Не искате да се забивате в хълмовете, когато вече не можете да шофирате."

Както и в Япония, природата вече настъпва. Според Хосе Бенаяс, професор по екология в университета в Алкала в Мадрид, горите на Испания са се утроили от 1900 г. насам, като от 8% са разширили до 25% от територията си, докато почвата оздравява. Падащите популации ще продължат да предизвикват изоставяне на земя, "защото ще има по-малко хора, които да имат нужда от изхранване".

Франция, Италия и Румъния са сред страните, които показват най-голямо увеличаване на горската покривка през последните години, голяма част от това под формата на естествено възстановяване на стари полета. "Моделите показват, че залесяването от този вид ще продължи поне до 2030 г.", казва Бенаяс.

Изоставянето на селските райони в голям мащаб е един от факторите, допринесли за неотдавнашното възраждане на големите хищници в Европа - през последното десетилетие популациите на рисовете, вълците и кафявите мечки са се увеличили. В Испания иберийският вълк се е възстановил от 400 индивида на повече от 2000, много от които ще бъдат намерени бягащи призрачните села на Галисия, докато ловуват диви свине и сърни - чийто брой също е скочил. Кафява мечка беше забелязана в Галисия миналата година за първи път от 150 години.

Визия за бъдещето, може би в един свят след върха: по-малки популации се тълпят все по-плътно в градските центрове. А навън, отвъд границите на града, дивите животни пируват.

 


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
16
 
! Отговори
Пренаселване ли? преди 2 месеца
И да се стигне до канибализъм тогава, когато абсолютно всички ресурси бъдат изчерпани?
Изчислено е, че ако размножаването на човечеството продължи със същото темпо, както през 20-и век, след най-много около 300 години ще са изчерпани всички ресурси.
А защо през 20-и век се е стигнало до свръхпроизводство на човеци?
Защото през последното столетие започва даряването на храна и на ваксини в огромни количества. По-рано естественият подбор е поддържал природното равновесие.
70
1
 
21
 
! Отговори
Няма нищоЛошо в това преди 2 месеца
Сега да не би да е по-добре? В много райони на света 12-13 годишните момичета започват да раждат всяка година, а не могат да изхранват дори себе си,
защото нямат нито образование, нито професия,
но в замяна на това пък още от най-ранна възраст им е внушено,
че жената трябва да си стои у дома и да ражда колкото е възможно по-често,
за да не я изостави съпругът й заради друга, по-плодовита.
И какво се получава? Развъдник на биологични единици, които ядат,
ходят по нужда и правят себеподобни.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, вие кво искате?
Да въртите любов и да ви се раждат деца, а такива като Меркел и Макрон да скърцат стс зъби ли?
68
0
 
5
 
! Отговори
Николай преди 2 месеца
До 3 милиарда и природата ще си отдъхне от нас.
67
1
 
5
 
! Отговори
Бебе преди 2 месеца
Ако още ни държите затворени, шансът да си намерим подходяща половинка и да създадем поколение намалява драстично.
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абсолютни глупости.
65
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За сметка на това ***, черните и мазните се плодят като зайци.
64
1
 
6
 
! Отговори
Излишно вайкане преди 2 месеца
Тук беше още социализъм, когато в някакво предаване за селското стопанство съобщиха, че в САЩ в тази сфера било заето само 2% от населението, но
въпреки това земеделието и животновъдството в щатите били на първо място по добивност и по още не знам какви показатели.
Така че е съвсем неоснователна тази врява, че било лошо това, че много хора напускат селата. С окрупняването на фермите и усъвършенстването на механизацията повечето работна ръка там става излишна и хората отиват в промишлеността.
63
0
 
17
 
! Отговори
балама преди 2 месеца
В Европа го намаляват населението, но в Африка, Близкия изток, Далечният Изток го увеличават.
62
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко безумна статия. Спада раждаемоста в напредналите държавни, което и баба го знае, ами я сега кажете, какво става на Изток и в Африка. Във всички държави от "третия свят", където населението е бедно и слабо-образовано раждаемоста си е все така голяма и какво излиза, че след известно време модела на нарастващото "плява" население ще е равен на останалото. Нещо, като ромите в БГ, съвсем скоро ще сме 50/50 и тогава жална ни майка.
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 57 ти си поредния неумен, който си мисли че е умен. Затова Германия е номер 1, там от Мюнхен до най малкото градче е хубаво място за живот и работа. Само самодоволен и хедонистичен сноб може да говори така.
60
0
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 месеца
Нели завършва с прекрасна картина!
59
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще правим само еднополова любов и няма да има пренаселеност
58
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
До Анонимен57
Възможности, възможности...във всяка посока!
57
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Все по малко хора във все по-големи градове.Разделени от обширни пояси дива природа:-)
Ами не изглежда толкова зле.
Оптималния за мен град е около 250 000 - достатъчно голям да осигури всичко за живот и развитие, без да се превръща в мравуняк лудница.
В обхват до 1 час път ,селата ще са вилни зони и места за почивка от петък до понеделник.
Значи при добро планиране и инфраструктура ,живота би бил доста по-подреден:-)
А и с дигитализацията и механизацията нещата могат да станат още по-лежерни.
56
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Назад към плановата икономика!

Ще се окаже че соациализма е изпреврил времето си! Току виж са го преоткрили :):)
55
7
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
До А за България
В България, според мен, раждаемостта значително се увеличава, след като спадна драстично в първото десетилетие на прехода - тогава закриха и съсипаха много детски градини и училища, а сега детските градини не достигат...
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До до 48

Няма да замръзне Земята,лъже!
53
3
 
13
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
До Какво ни очаква?
Винаги има проблеми - това е същността на живота, развитието...Всичко върви към по-добро, към по-високо ниво на рзвитие...Недопустимо е унижението на жената, желанието мъжът да демонстрира силата си, превъзхождайки жената като за целта я манипулира и използва различни видове насилие над нея /мъжът е по-силният пол и това няма защо да се доказва, но това не значи, че той трябва да доминира жената!/ - а това е, което наследяваме от вековете /жената да е безгласна буква!/...
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че тя картината не изглежда лошо. Все повече гори, диви животни. По-малко хора ще имат нужда от по-малко ресурси. Мръсните производства като металургия и химическа индустрия след 100 годин може би дори ще бъдат аутсорснати извън Земята.