"Поколението Джангмаданг" в Северна Корея, което протестира срещу режима с красота

Младите са все по-впечатлени от козметиката и модата на своите съседи
2 фев 2021 21:30, Нели Христова
29
"Поколението Джангмаданг" в Северна Корея, което протестира срещу режима с красота
Снимка: БГНЕС

Амбициозната актриса Нара Канг си слага коралово червено червило и нежно втрива оранжев руж по бузите си, белият блясък, нанесен под очите й, искри, докато накланя глава под светлината.

Канг никога не би могла да направи това у дома в Чонджин, провинция Северен Хамгьонг.

"Поставянето на червено червило е невъобразимо в Северна Корея", казва тя. "Червеният цвят представлява капитализъм и може би затова севернокорейското общество не ви позволява да го носите."

Сега Канг живее в Сеул, Южна Корея. 22-годишното момиче бяга от Северна Корея през 2015 г., за да се отърве от режим, който ограничава личните й свободи - от това, което облича, до това как си връзва косата. Повечето хора в родния град на Канг имаха право да носят лек оттенък на устните си - понякога розов, но никога червен - и дългата коса трябваше да бъде завързана спретнато или сплетена, обяснява тя.

В родината си Канг често върви по алеите вместо по главните пътища, за да избегне среща с "Гючалдае" - така наречената модна полиция в Северна Корея.

"Винаги, когато се гримирах, възрастни хора в селото казваха, че съм мошеник, омазан с капитализъм", спомня си тя. "На всеки 10 метра имаше полицай, която да предприеме мерки срещу пешеходците заради външния им вид. Не ни беше позволено да носим подобни аксесоари", казва тя, сочейки сребърните си пръстени и гривни. "Или да боядисваме косата си, или да я носим пусната."

Според двама дезертьори, интервюирани от CNN, напуснали режима между 2010 и 2015 г., носенето на дрехи, възприемани като "твърде западни", като миниполи, ризи с надписи на английски и тесни дънки, могат да доведат до глоби, публично унижение или наказание - въпреки че правилата се различават в различните региони.

В зависимост от предполагаемото престъпление или патрулната единица, дезертьорите казват, че някои нарушители са били заставени да стоят насред градския площад и да търпят остри критики от страна на офицерите. Други трябвало да извършват тежък труд. "Много жени са инструктирани или съветвани у дома, в училище или организация да носят спретнати дрехи и да имат чист външен вид", обяснява Нам Сун-уок, професор по севернокорейски изследвания в Корейския университет.

Те може да са живеели в една от най-ограничаващите държави в света, но Канг казва, че тя и други севернокорейки все пак били в крак с модните тенденции извън страната. Лесно е, казва тя, ако знаете къде да търсите.

Черният пазар за мода

Преведено като "пазар", Jangmadang е името, дадено на местните севернокорейски пазари, които продават всичко от плодове и дрехи до домакински продукти. Те започват да просперират по време на големия глад през 90-те години, когато хората осъзнават, че не могат да разчитат на правителствените дажби.

Много севернокорейци все още пазаруват на тези пазари за своите ежедневни нужди, но те също са източник на незаконни продукти, внасяни контрабандно в страната. Чуждестранното съдържание, включително филми, музикални видеоклипове и сапунени опери, се копира на USB устройства, компактдискове или SD карти в Южна Корея или Китай и се пренася контрабандно в Северна Корея, според южнокорейското министерство на обединението.

Това също е и метод, който много правозащитни организации използват, за да изпращат информация, предизвикваща режима.

"Севернокорейските млади урбанисти получават култура от външния свят", казва Сокил Парк, директор на изследването и стратегията на южнокорейската държава за правозащитната група Liberty в Северна Корея. "Това има ефект дори в модните тенденции, прическите и стандартите за красота в Северна Корея", добавя той. "Ако младите севернокорейци гледат южнокорейски телевизионни програми, те може да искат да сменят прическата или дрехите си така, както изглеждат южнокорейците."

Преди да избяга от Северна Корея през 2010 г., дезертьорът и сега дизайнер на бижута Джу Янг казва, че тя и нейните приятели са посещавали пазарите Jangmadang, за да намерят USB-та с филми и популярни музикални видеоклипове от Южна Корея. На пазара контрабандистките говорили с отчетлив акцент от Сеул, за да привлекат вниманието на млади жени, които вече са били изложени на южнокорейската култура. Понякога търговците водели клиенти и по домовете си, където имало стаи, пълни с дрехи и козметика.

"Южнокорейската козметика беше два до три пъти по-скъпа от продуктите, произведени в Северна Корея или Китай", казва Янг. "Трябваше да плащам с ориз за две седмици, за да си купя една спирала или червило от Южна Корея."

Пазарът е толкова популярен сред младите севернокорейци, че те се наричат ​​"поколението Джангмаданг".

Гладът наруши училищната система, така че много младежи от поколението Джангмаданг буквално израства по пазарите и има по-голяма представа за капитализма от предишните поколения. Янг казва, че е виждала стила на жените в Северна Корея да се развива въз основа на външния вид на популярните K-драми. Но промените не са само в стила. Южнокорейската култура променя и духа на севернокорейците.

Индустрията за красота на Северна Корея

Въпреки липсата на международно признати марки козметика в Северна Корея, държавната медия на Северна Корея KCNA твърди, че нейната козметична индустрия процъфтява. През ноември Пхенян беше домакин на национално козметично шоу, на което бяха представени "над 137 000 козметични продукта", включително "нови сапуни за подпомагане премахването на отпадъчните вещества от кожата и функционална козметика (за подпомагане) на кръвообращението, козметични продукти и козметика против стареене".

Ким Чен Ун надгражда наследството на дядо си, основателя на Северна Корея Ким Ир Сен, който създава първата фабрика за козметика в страната през 1949 г. Ким Ир Сен, който преди това е използвал козметика, за да повиши морала на жените войници в Манджурия по време на битката с Япония осъзна силата на красотата в промяната на мисленето на хората. Следвайки стъпките му, по-младият Ким инвестира в държавни марки, като Unhasu и Bomhyanggi, за да разработи "най-добрата козметика в света", съобщават от държавната информационна агенция KCNA през 2017 г.

Неотдавнашният тласък за развитие на местната козметична индустрия идва на фона на задълбочаването на международните санкции, което още повече затрудни Северна Корея да внася висококачествени съставки и продукти, според професор Нам.

Нам каза, че Ким вижда и възможността в нарастващата популярност на козметичните продукти в Южна Корея да произвежда своя собствена версия на корейска козметика за износ, като се вдъхновява от опаковките на южнокорейски продукти, както и от техните популярни съставки като женшен.

По-рано тази година KCNA съобщи, че местната фабрика за козметика Sinuiju е "разработила различна функционална козметика като серуми за растеж на мигли и маски за красота за лечение на акне" и ги изнася за други страни като Русия и Китай.

"Красотата е свобода"

Локално изработената козметика може да бъде лесно достъпна в Северна Корея, но те нямат същия ефект или разнообразие като чуждестранните марки.

Хората, които носят контрабандна чужда козметика, не само експериментират със собствения си външен вид, но се опитват да разширят границите на допустимото в Северна Корея, каза Парк.

"Те носят дрехи, които всъщност не би трябвало, което е повлияно от нелегални чуждестранни медии", добавя той. "Така сигнализирате на вашата общност и на вашите приятели, че сте някак различни и сте готови да нарушите някои правила на ниско ниво."

Опитите на Пхенян да контролира личния избор на гражданите могат да стигнат само дотук, пише експертът по култура на Северна Корея от университета Донг-А, професор Донг-Уан Канг, в документ по поръчка на правителството по темата за влиянието на Южна Корея върху отшелническото царство. "Въпреки че властите в Северна Корея предприемат мерки срещу модата и прическите на така наречената декадентска култура на капитализма, има ограничение за пълния контрол върху желанието и нуждите на техните граждани", пише Канг. "След влиянието на Южна Корея върху дрехите, грима и косата нарушава ежедневните очаквания, тя може да доведе до недоволство и скептицизъм относно севернокорейския режим. Имитирайки Южна Корея, те се отклоняват от обществото и това показва, че субкултурата се е формирала като фактор на съпротива на режима. "

И Янг, и Нара Канг казват, че м Южна Корея са в състояние да изразят себе си по начин, който не им е било позволено преди. "Когато за първи път отидох в магазин за козметика в Южна Корея, кълна се, че мислех, че съм отишъла в магазин за играчки в Северна Корея, защото имаше огромно разнообразие от цветове, точно като играчки", спомня си Канг. "За мен красотата е свобода", казва тя. "Сега имам повече собственост върху красотата си."

Янг казва, че много нейни приятели в Северна Корея са вбесени, че не могат да се обличат така, както искат. "Правителството промива мозъците ни, така че все още харесваме Върховния лидер, но желанието да изглеждаме красиво е друг въпрос", казва Янг. "Гневът започва да се натрупва в нас и се питаме защо да не го направя?“

Парк, който работи с много новопристигнали дезертьори в Южна Корея, предвижда по-голяма промяна, която красотата може да донесе в севернокорейското общество. Активистът обяснява, че правителството е разбрало, че младото поколение се бунтува срещу одобрената от държавата култура. Това ги подтиква да се адаптират и да позволят известна степен на гъвкавост, за да поддържат властта си.

 

 


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
0
 
! Отговори
пияница мистик преди 11 месеца
До 27Добро утро, дядо. Не ни е нужно да знаем ненужни факти от соца, в който ти си вирял
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Едно време и при нас го имаше това но явно коментиращите тук интелектуалци са го забравили
24
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Винаги, когато се гримирах, възрастни хора в селото казваха, че съм мошеник, омазан с капитализъм"И са прави!
23
3
 
4
 
! Отговори
Тошо преди 11 месеца
Ба си дебелите подпухнали лица имат тея жълти каки. Впрочем това д___ ли е или лицето им?
22
0
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 11 месеца
А пък за тези, които мият улици е все едно дали са на български или чужди богаташи. Разлика няма.
21
2
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 11 месеца
Някои българи се уредиха да съдружници в златните мини на БГ с 90 % участие.
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Младите са все по-впечатлени от козметиката и модата на своите съседи"Като *** в България, които си продадоха богатсвата на България за фанелки пума, адидаски и банани, а сега мизерстват или са принудени да мият улиците и да проституират на запад.
19
0
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 11 месеца
Някъде и простолюдието обличат с униформи, за да може не простолюдието да изпъква още повече.
18
1
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 11 месеца
ко ? не ви е проблем, нали ?
17
2
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 11 месеца
Освен да подреди и лъсне ботушите.
16
4
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 11 месеца
Униформи имат професионалистите. простолюдието няма ангажименти.
15
0
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 11 месеца
И като гледам и тези са си със северно корейската си униформа??
14
3
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 11 месеца
Каква красота, какви 5 лв., когато ти въведат тъпата униформа в училище и в работа, че да има работа за интен.д.а.н.с.к.о.То??
13
3
 
2
 
! Отговори
пурко преди 11 месеца
МДА КАТО НАЩЕ НА ПРОТЕСТА С КРАСОТА БУТНАХА БАЦЕ И КАСКЕТА ТАКА И ТИЯ ХАХАХАХА БОЙ ТРЕА И ТОЯГА И МНООООО ГО ХОРА И ДА ПОМЕТАТ ВСИЧКО И ТЕ ТАКА
12
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не мога да разбера защо в България най-важни са новините за САЩ и Северна Корея и всеки ден трябва да ни информирате че гущера пръднал в тия държави- аман
11
3
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 11 месеца
Могат да протестират с красота, защото са красиви. Защо Хачико чака японския професор ? Простолюдието не могат да разберат. Както аз не мога да разбера простолюдието.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-големият цирк там ще започне, когато Партията и Вождът Ким им разрешат да има "свободни" избори..."Опозиция" на Вожда ще бъде някой от охранителите му
9
2
 
12
 
! Отговори
Стамат от Карнобат преди 11 месеца
Ами то и в България по времето на тошовия СОЦ и "Нерушимата българосъвеЦка дружба" имаше такъв подход, когато през 70-те години на миналият век, селските полицаи режеха с ножици скъсените поли на девойките дръзнали да се подведят по упадъчната западна мода, както и крачолите на младежите с чарлстон, а тези с по-дълги коси подстригваха с ножици за овце,ама тука едни другаре не са дорасли и за индианци,щото сегашните индианци за нищо на света не биха сменили живота си в Щатите с този на кимчовците
8
2
 
7
 
! Отговори
Ох, котьоооо преди 11 месеца
Тая в средата не е ли Корна, бре ?
7
3
 
9
 
! Отговори
и ние така при Тато преди 11 месеца
протестирахме чрез размахване на червени знаменца и крещяхме "Вечна Дружба!" и така до края на света... добре че комунистите решиха да направят семействата си капиталисти и тогава ни караха да крещим "Времето е наше-е-е-е" та да отворят границата та и ние простолюдните да напуснем таа скъпа и прескъпа родина за да могат и нашите деца не само да опитата шоколадово яйце, тоблерони да могат свободно да си купят дънки, а да завършат в Хравард, Оксфорд и т.т. дето бяха само за номенклатурки.