Нова опасност на К2, трима алпинисти са изчезнали

30 часа без следа от Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор
Обновена: 6 фев 2021 23:01 | 6 фев 2021 10:00, Петя Славова
120
Нова опасност на К2, трима алпинисти са изчезнали
Атанас Скатов. Снимка: архив, БГНЕС

Часове след смъртта на Атанас Скатов нова драматична ситуация се развива под К2. 30 часа няма новини за Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор, съобщава алпинистът Чанг Дава Шерпа в социалните мрежи. Той ръководи експедицията под К2. На 5 февруари около 1 часа сутринта местно време Джон, Али и Саджид, синът на Али тръгват към върха от Лагер 3. Към тях се присъединява и Хуан Пабло (без кислород), предава "24 часа".

Около обед Саджид съобщава от Лагер 3, че са заедно в 10 часа сутринта, в добра кондиция и продължават към върха като само той се връща към Лагер 3 заради проблес регулатора на кислородната бутилка.

Още по темата

Саджид е чакал Али, Джон и Хуан Пабло над 20 часа. Успели да го навият да слиза надолу, защото е бил прекалено дълго на голяма височина и е изморен и няма как да им помогне, ако се върнат.

Двама от шерипите Темба Боте и Фурбу Кусант останали в Лагер 1 да приготвят храна и топла вода за Саджид и да му помогнат, ако е необходимо. Изпратени са два хеликоптера от Армията с по двама пакистански алпинисти в тях за да търсят изчезналите.

Пилотите са инструктирани да летят на максимално ниска височина. Температурата е ниска, а вятърът над 6500 метра е над 35 км/ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
6
 
22
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
Да ви кажа ефендилер,баир-будалите ( туристите) ги разбирам,ама канара серсемликът (алпинизма) акъла не ми го побира.А бре аланкоолу къде и за какво си тръгнал да си рискуваш живота ? И като го изкачиш тоя връх какво ще намериш горе? Алтън пара или амджик ?
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно ли няма кой да "светне" Петя, че "да навиеш някого за нещо" е уличен сленг и няма място в медия, била тя и онлайн или частна?!Такава чутовна неграмотност, просто не е за вярване!
55
0
 
9
 
! Отговори
Георгиев преди 3 години
Шерпа Дава кой знае какво си е казал... Тези АБДАЛИ не съм ги карал на сила да катерят К2.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До емигрант от 22 гдобре, че си емигрирал.
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разно самоубийци, обслужвани от хеликоптери, военни, шерпи, екипировки, техники, кислороди, постоянно ни се навират в очите като герои.Не са никакви герои и да качиш някакъв връх, рискувайки собствения си живот и този на другите, които те обслужват, няма никакъв смисъл.Няма какво да се дири там горе!
52
16
 
7
 
! Отговори
емигрант от 22 г преди 3 години
Злоба и простотия. Алпинистите са , като моряците, космонавтите, тираджийте, авантюристите.....Един път обикнали морето, космоса, асфалта ....пътуват...Това е. Краста или като дрога. Не са политици-некадърни, мързеливи, мърльовци, неспособни дори едно мезе с ракия да изпият....,но иначе са поборници за техните ***. Хайде оборете ме. Поне 98% народните депутати по -цял свят са ТЪРТЕИ и ГОТОВАНКОВЦИ.Лека му пръс на този алпинист.
51
0
 
22
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
Панелни мишки или не, ама са живи. А тоя загина за нищо, остави дете сирак, кое му е геройството. Айде нема нужда.
50
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива опасности има в планината - ето например на Бузлужда. Там е кацнала летяща чиния НЛО и непрекъснато изчезват хора. Веднъж годишно през юли се събират зомбита на събор и има теория че те са свързани с изчезването на хората.
49
2
 
4
 
! Отговори
JJIvanov warnings преди 3 години
От видео репортажи има остра реакция на Хималаите срещу увреждане с бели високо вредни скенери ползвани като осветителни тела..Увреждат трайно биосферата ,правят пробиви .Земята реве от увреждания причинявани с такива вкл монтирани на автомобили, велосипеди или носени в ръка.Следят се с цел ЛИКВИДАЦИЯ...
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проданов е бил на Еверест, американците са били на Шиша Пангма.....ако изобщо си прочел.
47
9
 
22
 
! Отговори
пишман планинар преди 3 години
Лека му пръст на Скатов. Признавам си, преди вчера дори не бях чувал името му. Жалко. Не разбирам обаче две неща, четейки коментарите по новините: Озлоблението към човека от разни панелни мишки, на които живота им се върти около телевизора, салатката и ракийката на маса. Не разбирам също и разните веган лефтист хипита, които го героизират, сякаш е спасил хиляди човешки животи. Човекът просто си е направил изборите и толкова. Нека семейството му бъде оставено да си скърби на спокойствие.
46
2
 
7
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Абе, да не би повечето шерпи, да имат обща фамилия Шерпа ? Нещо, както повечето мъже сикхи, носят обща фамилия - Сингх.
45
1
 
16
 
! Отговори
Kiki преди 3 години
Харесван или не,човека си отиде,лек му път.Но друго ми прави от известно време впечатление-озлоблението и насъскването едни други сред планинарските и алпинистките среди.Жената на Боян Петров който аз много харесвах,много много тънко все изместваше фокуса от едно към друго,в случая имам предвид Скатов.И бая хора ѝ се вързаха.Тя си знае най-добре...Ядат се като кучета.А впрочем доста от тях и на 5 хилядник не са стъпвали
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 64Да, германецът и швейцарецът намират труповете на американците 17 години по-късно......Дано и нашия Боян го намерят.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1999-а година на Шиша Пангма загиват двама американци, професионалисти. Германец и швейцарец, 2016-а ги намират в ледник. Искали да се пускат със ски от "Светата обител"......Поредното доказателство, че има места на планетата където човешки крак място няма.
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скатов все пак е извадил късмет да го намерят.....това е късмет. Планината е допуснала само първите.....на останалите е показала пътя наобратно, но не са го разбрали навреме.....
41
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви герои са тези самоубийци?
40
0
 
27
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Да приемат се за герои но наистина няма нищо героично в ненужна смърт. Единствената героична смърт е да предотвратиш друга смърт.
39
0
 
7
 
! Отговори
6 преди 3 години
До АнонименТочно това е проблема че ги разбират но не могат да им помогнат защото ако се самоубиеш в много трудно начинание се приема за геройство. Да се самоубиеш в лесно начинание като наркоман се приема за лошо - но и те са от друго естество и време и те изживяват всеки миг.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се надявам да намерят Боян Петров някой ден, но едва ли.....при такива температури трупът няма как да се разложи...Проданов не го намериха....