Приятел на Скатов: Надявам се и в другия свят да катери върхове!

Доц. Стоев коментира трагичния инцидент, довела до смъртта на алпиниста
6 фев 2021 07:45, Петя Славова
184
Приятел на Скатов: Надявам се и в другия свят да катери върхове!
Снимка: БГНЕС

Вчера България загуби алпиниста Атанас Скатов в опита му да превземе връх К2. Трагедията е станала на слизане към базовия лагер 3 в Хималаите. Според доц. Алексей Стоев - един от близките приятели на алпиниста, липсата на достатъчно добра техническа подготовка вероятно е довела до фаталния инцидент.

Доц. Стоев е директор на филиала към Института за космически изследвания в Стара Загора и ръководител на спелеоклуба при ТД "Сърнена гора", Стара Загора. Той е опитен пещерняк и изследовател на редица археологически обекти в страната.

Още по темата

"Като българин и човек, който разбира от тази материя, смятам, че това е трагедия за българския спорт. Все пак Атанас Скатов беше име във височинния алпинизъм. Но от друга страна като човек, който дълго време се занимава с алпинизъм... и на самия Наско съм му казвал, че да се катериш високо в планините, трябва да имаш техническа подготовка. За съжаление, той смяташе, че може да се катери по високото и без нея.", заяви пред БНТ доц. Стоев.

"Не знам доколко е преценил възможностите си за изкачващ К2... Това е много тежка лъжица за неговата уста, още повече при зимни условия. К2 е един от най-сериозните върхове даже и лятото, в най-благоприятна среда и сметнах, че това ще бъде сериозно предизвикателство. Надявах се, че експедицията, с която той е уредил изкачването на К2, някак си той ще бъде в този състав", допъли специалистът.

"Видяхме, че времето се влоши и нещата станаха много тежки. И когато ти нямаш техническата подготовка на един височинен алпинист, така щото да направиш нещата до автоматизъм, ти почваш да правиш грешки, дребни, но в един момент те довеждат до фаталната грешка, която те лишава от живота. Така вероятно е станало и с Наско".

"Бог да го прости! Надявам се, че в другия свят ще катери отново високите върхове и ще си изпълни мечтата.

Още веднъж повтарям - това е загуба за българския алпинизъм и за световния, защото не са много хората, които са изкачили толкова върхове наведнъж, при това с неговата физика, с неговите възможности", допълни доц. Стоев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Катериш, катериш, стигаш горе на върха. А там само сняг и лед. И вятър. Нито е географско откритие, нито е нищо.
117
0
 
5
 
! Отговори
На ви истина преди 3 години
Грандоманията, манията за величие, егото, любовта към хорските похвали карат хората да правят глупости.Не виждам нищо геройско в това, не трябва безумието да бъде толерирано и да се счита за геройство.Това си е чисто самоубийство!
116
5
 
4
 
! Отговори
Che преди 3 години
Нямат уваженив троловете на днеса! Те са няколко служителя на днеса дето хулят сичко българско, за да се пише, не се връзвайте!!!
115
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До от де на къде Стига с този хеликоптер, бе, мрънкало с мрънкало! Прояви малко уважение към загиналия ни сънародник!
114
12
 
5
 
! Отговори
от де на къде преди 3 години
народа трябва да плаща за хеликоптерза да прибере мършшата на този умник-Гюро !?малко параззити хартутя с данъците си та и тези помярри алпинисти трябва да храня
113
1
 
6
 
! Отговори
Поклон преди 3 години
До Mad max до 145Да, смятам, че поне хората свързани с планината ще го помнят и аз съм един от тях. Не може да проумеете психиката на такива хора, ако не сте изпитали тръпката от катеренето, затова ги смятат за луди. Между другото Атанас Скатов има син, щом това е най-важният критерий за смислен живот.
112
0
 
14
 
! Отговори
5555 преди 3 години
Може би ако го беше изкачил лятото щеше да се справи и дори да изкачи всички осемхилядници.Според мен е надценил възможностите си.Понякога като ти се иска нещо много ти се замъглява разумната преценка.Но все пак е опитал да си сбъдне мечтата и да прави това, което му е идвало от сърце.А вие си гледайте вашите животи и мечти, а не се чудете как хората искат да изкачват планини.И на мен ми е чудно как може да седиш в чалга клуб, но ето една голяма част от народа го прави.
111
4
 
3
 
! Отговори
Mad max до 145 преди 3 години
Смяташ ли наистина, че ще остане в паметта на хората ? Но бас, че точно след ... 3 месеца никой няма да се сеща за него. Като другият Боян. Но той поне остави нещо след себе си поне деца, а този ...?
110
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм физиономист. Това момче не изглежда да е с акъла си. Не ми харесва нещо в строежа на долната челюст и зъбите.
109
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах, държавата ли плаща експедицията и ако да, на какво основание?
108
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А страната ни защо има нужда от катерачи?
107
1
 
17
 
! Отговори
Поклон преди 3 години
Отиде си още една луда глава. Такива хора правят живота шарен. Нямаме право да го съдим. Той сам направи своя избор. Поне ще остане в паметта на хората. Поклон!
106
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Рая върхове няма, там сичко е тучни зелени поляни, които стават само за йога.
105
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече нищо няма да катери и семейството му е тотално разбито. Преди да цъкнете минус се замислете възможно ли е шерпите да убиват алпинисти, а не само природата? Цитирам статия от Нейшънал Джиографик от 2013г.: "Катерач на Еверест: Шерпите се опитаха да ме убият" Симоне Моро. Страната ни губи поредния голям катерач и се чудя дали някой ще се опита да разследва тази версия?
104
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До до 119А кола защо не успя да купиш?
103
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алпинизма не е спорт, а този Скатов, както и предишния *** са самоубийци, на които ние с нашите данъци им платихме екскурзиите.
102
3
 
8
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Жалко за човека !!!
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ти е мъчно, моментът за промяна е настъпил. Действай
100
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До до 119Много е интересна историята на твоя живот и постиженията ти и как разказваш в интернет колко си щастлив, ох, стана ми мъчно защото аз нямам такива постижения, разкажи още нещо, примерно колко квадрата е апартамента? Къщата на колко етажа е? Къде прати детето - в Германия или в Америка да го изучиш?
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 135Не им се хващай на такива. Това е подвеждащ въпрос. Или не си направил нищо, или не си направил одататъно и винаги има нещо, за кеото ще се хванат и ще го раздуят н амкс, само и само да те накарат да се чувстваш зле.